Teatrul Nottara a adus un proiect unic în România – Laboratorul de teatru dens!

0
67

Teatrul Nottara a adus un proiect unic în România:

Atelierul de teatru iniţiat de cunoscutul regizor rus Oleg Loevski

 

-20 de actori, 4 regizori străini (din Rusia, Germania, Italia),

un producător de teatru rus, 3 regizori tehnici, 4 translatori, 3 luminişti, 2 cabiniere,

3 recuziteri, 4 maşinişti, 3 secretari literari, un director de teatru = 51 de oameni

= Laborator de teatru DENS la Nottara)-

 

La Teatrul Nottara are loc, zilele acestea (în perioada 4-10 iulie 2016), un inedit experiment teatral, intitulat Laborator de Teatru DENS. Se întâmplă printre decoruri care așteaptă să fie mutate, printre scaune demontate sau care așteaptă să fie montate, printre deținuți care ajută la debarasarea ”depozitului” Nottara, readucându-l la starea de teatru. Şi se face asta cu toată efervescența şi dăruirea proprii obiectului de activitate al instituţiei: creația teatrală.

 

Ce este Laboratorul de Teatru DENS

 

Proiectul este un atelier de creaţie dedicat tuturor departamentelor din teatru, care participă la actul creației (de pe scenă sau din culise), iniţiat de Oleg Loevski, regizor şi producător de teatru din Rusia. Din câte a mărturisit, la prima întâlnire, este cam la al 370-lea asemenea laborator. La început, a însemnat o provocare pentru actorii tineri, însă, acum, a ajuns să se adreseze tuturor artiștilor (și nu numai) care vor să iasă din rutină. Scopul acestui laborator este acela de a-i scoate pe creatorii de teatru (regizori, actori, tehnicieni) din zona de confort, oferindu-le provocarea unui spectacol dens, construit sub presiunea timpului şi cu mijloace improvizate. Așadar, pe scurt, trei echipe formate din actori, tehnicieni, asistenți de regie, translatori, vor lucra intensiv, sub coordonarea lui Oleg Loevski, trei texte contemporane, cu trei regizori străini.

Prima etapă – repetiţiile

În prima zi (anume după-amiaza zilei de 4 iulie) actorii și tehnicienii, deja împărțiți în echipe, au făcut cunoștință cu invitații străini, au aflat conceptul proiectului, au primit de la regizori textele, repetiţiile începând imediat, cu lectura la prima vedere. Urmează 4 zile de repetiţii intense, în diferite spaţii din Teatrul Nottara (scena mare, foaier parter şi sala de lectură de la etajul doi), cu posibilitatea alegerii altor spaţii neconvenţionale din Bucureşti. Scenografia se face ad-hoc, cu ajutorul asistenților de regie (Adela Bițică, Alexandru Mâzgăreanu, Bogdan Budeș) și a regizorilor tehnici, folosindu-se costume şi elemente de decor existente în depozitele teatrului.

A doua etapă – spectacolele

Cele trei reprezentaţii vor avea loc pe scena Teatrului de Artă, în zilele de 9 iulie (două reprezentaţii) şi 10 iulie (o reprezentaţie, urmată de discuții cu publicul și creatorii). Publicul, format din aceiaşi spectatori prezenţi la toate cele trei spectacole, va alege, prin vot, una dintre cele trei producții, care va intra în repertoriul Teatrului Nottara, în anul 2017.

Publicul – juriu

Latura competiţională a proiectului este astfel, nu doar o motivaţie în plus pentru actori, dar şi un gest de recunoaştere şi respect pentru publicul fidel al teatrului.

Teatrul încheie un contract cu regizorul spectacolului câștigător, oferindu-i şansa de a realiza o producție exact cu echipa acestui laborator.

Regizorii

  • Andreas Raikov-Merz şi Ekaterina Raikova Merz

Andreas Raikov-Merz (de origine bavareză) şi  rusoaica Ekaterina Raikova Merz s-au cunoscut în 2011, la Perm, “fief-ul” teatrului – laborator condus de Loevski, unde sunt atraşi de ani de zile tineri profesionişti din teatrele lumii. Împreună, cei doi şi-au construit un portofoliu de producţii inedite, premiate la competiţiile de profil din Rusia. Două dintre montările semnate de Andreas Raikov-Merz au fost nominalizate la prestigiosul festival Masca de Aur.

  • Alessandra Giuntini

De origine italiană, Alessandra Giuntini (34 de ani) este un regizor născut din experienţele de scenă, ca actriţă. A studiat arta dramatică la St. Petersburg, unde a şi debutat în filmul Saint Petersburg (2013), iar în prezent face parte din grupul de lucru al lui Oleg Loevski, cu formulele sale de teatru experimental.

  • Evghenia Berkovici

La cei 31 de ani ai săi, tânăra actriţă şi regizoare a participat deja la realizarea mai multor producţii clasice dar şi a unor proiecte de teatru experimental.  Dintre care, cel mai incitant a fost laboratorul de regie, marca Loevskiy, desfăşurat anul trecut la Sverdlovsk, unde au fost montate fragmente din tragediile lui Shakespeare.

Cine e Oleg Loevski

Este un vizionar. Şi unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia.

Iniţiator al unor serii de ateliere şi seminarii (desfăşurate pe harta Rusiei şi a lumii), destinate pe de o parte să promoveze dramaturgia contemporană, iar pe de alta să formuleze, folosindu-se de creativitatea  tinerilor, direcţii şi spaţii disruptive în teatrul actual.

Şi-a început cariera sfidând comunismul cu plete de hippie (pe care le mai are și azi) şi câştigând reputaţie ca dramaturg, scenarist, regizor, critic de teatru. Este preşedinte al Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii şsi Tineret, director adjunct al Teatrului pentru Tineret din Ekaterinburg, laureat cu premii importante, printre care şi Premiul Internaţional Diaghilev.

            Doresc pentru Teatrul Nottara, grav încercat în ultimele 8 luni, tot ceea ce e mai bun, mai creativ, mai inedit. Când am programat acest laborator (în cadrul ediției a III-a a Festivalului Internațional de Teatru – Fest(in) pe Bulevard, în luna octombrie 2015), mă interesa mai ales scoaterea din rutină a întregii echipe de creatori și tehnicieni. Între timp, RUTINA a dispărut pentru cca 90% din angajații teatrului nostru: am înlocuit confortul vieţii cotidiene cu stresul că nu avem unde juca, unde repeta, unde… exista. Așa se face că, în acest moment, presiunea realizării și prezentării la public a trei spectacole în 7 zile, a devenit, de fapt, un semn că putem să ne întoarcem la normalitate, văzându-ne de treabă la noi acasă. (Marinela Țepuș)

Echipa Teatrului Nottara vă invită sâmbătă, 9 iulie, ora 17:00 și ora 20:00, la reprezentaţiile cu public ale spectacolelor ESTROGEN, respectiv IUBIREA LA OAMENI și duminică, ora 18:00, la spectacolul BURLACI ŞI BURLĂCIŢE, urmat de votarea, de către public, a celei mai reuşite montări şi de o discuţie a publicului cu creatorii spectacolelor şi cu directorul teatrului. Seara şi Laboratorul de Teatru DENS se vor încheia printr-o discuție între creatori și spectatori.

Cele trei reprezentații vor avea loc la Teatrul de Artă (strada Sfântul Ştefan nr. 21). Cele trei distribuții cuprind actori ai Teatrului Nottara din toate generațiile, precum și tineri actori independenți.

 

Vă așteptăm la o experienţă unică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.