Teatrul Mic – SALA STUDIO (GABROVENI 57)
- MĂCEL de Yasmina Reza, 14 octombrie, ora 19:00
Traducerea: Ionuț Grama
Coordonator proiect: Andreea Grămoșteanu
Consultant scenografie: Ioana Pashca
Cu: Manuela Hărăbor, Marin Grigore, Claudia Prec, Andrei Seușan
Două realități aparent paralele, fără un posibil punct de congruență. Două cupluri din lumi diferite obligate să se intersecteze în urma unui „accident” produs de un conflict între copii. Un caz minor de neînțelegere ce escaladează într-o lupta de putere între părinți.
O comedie cu accente dramatice care ridică întrebarea: Cine este de fapt victima și cine este călăul? Sau, cine este părintele și cine este copilul?
Textul scris de Yasmina Reza propune și o dezbatere pe tema civilizației, a individului „civilizat”, rațional, care ar trebui să cântărească evenimentele din viața sa cu luciditate. Dar, ca ființă umană, acesta este supus greșelii, și, atunci când este pus în postura de a-și apăra cauza, pare că nu se deosebește cu nimic de omul necivilizat. Impulsuri, instincte primare, emoții ies la suprafață și transformă această fațadă perfectă într-una derizorie.Andreea Grămoșteanu
- MENAJERIA DE STICLĂ, 13 septembrie, ora 19:00
Întreaga existență a unei familii este întreruptă de plecarea tatălui. Acest moment de dezechilibru familial devine pentru cei trei membrii ai familiei un moment zero, o gaură neagră care, pe măsură ce timpul trece, le absoarbe viața. Incapacitatea de a se desprinde de trecut îi împiedică să evolueze, să trăiască și nu doar să supraviețuiască unui prezent în care se simt profund nefericiți.
Spectacolul sondează fragilitatea ființei umane, este un studiu psihologic asupra modului în care ființa noastră vibrează adânc și sistematic la abandon, la absența iubirii, dar și la speranța și la gândul de a evada într-o lume mai bună. -Liliana Pană
Cu:Liliana Pană, Irina Rădulescu, Andrei Seuşan, Tudor Istodor
Traducerea: Anda Boldur
Coordonatori proiect: Liliana Pană, Gelu Colceag
Scenografia: Ioana Colceag
Asistent scenografie: Diana Moțea
- EMIGRANȚI, 15 octombrie, ora 19:00
Piesa de teatru „Emigranții” a fost publicată în anul 1974 și este una dintre cele mai renumite scrieri ale autorului polonez Sławomir Mrożek.
„E o poveste despre doi emigranți dintr-o țară din est într-una din vest. În secolul al XX lea. Unul muncește și nu gândește, iar celălalt viceversa. Și până la urmă, e vorba de noi. Noi, noii oameni ai secolului XXI. Mai superiori într- un secol mai superior. Dar, nu disperați, e de râs.”Claudiu Istodor
Regia: Claudiu Istodor
Scenografia: Ioana Pashca
Cu: Cuzin Toma și Tudor Istodor
The Duck Variations~Variațiuni pe tema raței~, 16 octombrie, ora 19:00
The duck variations este un spectacol care încearcă să pună o întrebare copleșitoare: este specia umană demnă de locul pe care îl ocupă pe Pământ? Sau natura noastră distrugătoare a devenit dominantă și suntem, de fapt, într-un proces de dispariție?
Cu toate astea, spectacolul nostru vorbește despre speranță. Despre iubirea dintre oameni, despre puterea nebănuită a binelui care poate învinge răul până la final. Este o luptă care, încă, nu și-a găsit finalul. Nu ne-am propus să dăm un verdict, teatrul nu se ocupă cu asta, dar dacă doriți să veniți, să ne vedeți spectacolul, vă promit că veți pleca altfel de la noi, altfel de cum ați venit. Poate cu mai multă speranță în umanitate, gata să fiți rodul schimbării, mai buni poate, mai atenți la mediu, mai empatici față de semenii voștri. Și vă promit că vă veți îndrăgosti de actrițele Diana Cavallioti și Ilinca Manolache, pe care le veți vedea în niște roluri absolut umitoare și neașteptate.
Vă așteptăm în micul nostru univers, de la Sala Studio a Teatrului Mic, să fim împreună pentru o oră jumătate și să ne conectăm cu planeta noastră care, de prea mult timp, strigă spre noi disperată să ne oprim din distrugere. E timpul să o auzim.” Alex Bogdan
Traducerea: Bogdan Budeș
Regia: Alex Bogdan
Scenografia: Tudor Prodan
Soundtrack: Andrei Sava
Visuals: Noetic
Cu: Diana Cavallioti și Ilinca Manolache
Teatrul Mic – SALA ATELIER(CONSTANTIN MILLE 16)
- KARAMAZOVII, 13 octombrie, ora 18:30
Regia și adaptarea: Nona Ciobanu
Scenografia: Peter Košir, Nona Ciobanu
Costume: Doina Levintza
Light-design: Iulian Bălțătescu
Proiecție video: Peter Košir
Muzica originală: Vasile Șirli
Pregătirea muzicală: Nadia Trohin
Cu: Marian Râlea, Cristian Iacob, Radu Zetu, Rareș Florin Stoica, Bogdan Talașman / Vlad Logigan, Oana Albu, Simona Mihăescu, Gabriela Iacob, Ion Lupu, Avram Birău, Petre Moraru, Alina Petrică.
Sângele pune pecete destinului. A fi Karamazov înseamnă deja o aripă frântă, un demon în suflet, care nu lasă o clipă omul să devină Om.
Cei cinci Karamazovi, trei fii legitimi (Ivan, Dimitri și Alioșa), un paria (Smerdiakov) și tatăl (Feodor), seducătorul măscărici, se pândesc unul pe altul. Măcinați de îndoială, caută Adevărul, deși sufletul unora dintre ei e prea întinat pentru a-l mai putea primi. Moartea dă târcoale, vina naște monștri, iar suferința, strivită și captivă între pereții mobili ai unui spațiu de joc care se metamorfozează continuu, e mântuitoare și aduce Lumină.
- CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ, 14 octombrie, ora 19:00
Ideea eviscerării romanului lui Dostoievski a pornit, așa cum pornește orice ințiativă în lumea asta naivă și visătoare a oamenilor de teatru, cu o discuție între doi oameni. Unul dintre ei e cel care va scrie, celălalt e Ionuț Vișan.„Hai să facem Crimă și Pedeapsă”, a spus Ionuț, și eu aproape imediat am aprobat.Ce am repetat noi în vremurile astea cu orizonturi îndoielnice, rețeta cu ingrediente secrete carevasăzică, se va revela în forma unui spectacol în care miza nu constă doar în rezolvarea anchetei criminalistice, ci mai degrabă pune accentul pe importanța confruntărilor între un suflet hăituit și un anchetator atipic.
E un joc de-a șoarecele și pisica, în care un procuror care se lasă purtat de fantezie, și un suspect al cărui curaj se prăbușește treptat, odată cu săvârșirea crimei, se întâlnesc la granița între vis și realitate.Radu Iacoban
Regia și versiunea scenică: Radu Iacoban
Scenografia: Tudor Prodan
Sound design: Aida Šošić
Light design: Bogdan Gheorghiu
Coregrafia: Ștefan Lupu
Cu: Ionuț Vișan, Radu Iacoban
- OMUL DIN OGLINDĂ, 16 octombrie, ora 19:00
„Spectacolul spune povestea locuitorilor aceluiași imobil a căror luptă cu absurdul contemporan îi face să descopere că sunt mult mai asemănători decât credeau, precum o oglindă spartă care odată recompusă îl înfățișează pe cel care se află în fața ei în toate ipostazele lui.”Teodora Petre
Regia: Teodora Petre
Scenografia: Raluca Alexandrescu
Sound design: Cezar Antal
Light design: Roxana Docan
Cu: Alina Rotaru, Marian Olteanu, Andrei Seușan, Cezar Grumăzescu, Gabriela Iacob, Andrei Brădean
Iată aici și alte articole despre Teatrul Mic: https://www.iqool.ro/the-duck-variations-in-premiera-la-teatrul-mic/