Teatrul își redeschide porțile pentru iubitorii de artă! Ce spectacole putem vedea în luna septembrie

0
26

Teatrul de Artă București deschide noua stagiune, pe 8 septembrie. În mod tradițional, cu o premieră. Iar alegerea din acest an nu este deloc întâmplătoare, în contextul readucerii în discuție a consecințelor pierderii unor drepturi esențiale ale femeilor, pe fondul amplorii pe care au cunoscut-o, în ultimii ani, politicile de tip conservator-retrograd. Spectacolul FATA DIN CASA VAGON, adaptat după un roman de Ana Maria Sandu, premiera acestui început de stagiune, abordează cu duioșie și umor acest subiect delicat, conservându-i, însă,
seriozitatea, rezultatul fiind o bijuterie jucăuș-cizelată, care invită publicul că o descopere să o păstreze în suflet.

Programul Teatrului de Artă pentru luna septembrie:
FATA DIN CASA VAGON – PREMIERA

Duminică, 8 septembrie | ora 19.15

 • după un roman de Ana Maria Sandu
 • Cu: Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna
 • Scenografia: Maria Nicola
 • O creație de Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna

„Aș vrea să știu dacă mama e un fel de Arabela și dacă inelul ei fermecat poate face la fel de multe minuni ca al personajului meu preferat.” Construit într-un ton dulce-amar, cu duioșie și umor, spectacolul este o întoarcere în timp, în România anilor 70-80. O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie cu dorința de a se apropia de mama ei și de a-i deveni cea mai bună prietenă. Basme, jocuri, vise, speranțe, coșmaruri, zâmbete, suferințe, iubiri, iertări, dureri se amestecă și se întrepătrund într-o țesătură deasă de vieți care nu se pot rupe unele de altele.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

FATA DIN CURCUBEU de Lia Bugnar

Miercuri, 11 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Marcela Motoc
 • Regia: Lia Bugnar

Fata din Curcubeu este o lume într-o coajă de ou. Un pumn în stomac care doare cu duioșie. Un zâmbet care îți răsucește cuțitul în rană. Un one-woman-show care te face să râzi și să plangi pe masură ce îți dezvăluie povestea. E un spectacol-viață care te mângâie tandru și te zdruncină din rădăcini, cu decor minimalist și doar câteva obiecte de recuzită, bazat pe un text foarte bun, care nu te lasă să minți și pe emoție pură, emoție
comparabilă poate cu cea a unui acrobat care sare fără plasă.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

INCIDENT LA GRANIȚĂ de Kieran Lynn

Joi, 12 septembrie | ora 19.15

 • Cu: Doina Antohi, Pavel Bârsan, Andrei Mateiu
 • Scenografia: Romulus Boicu
 • Regia: George Dogaru

Arthur și iubita sa, Olivia, se trezesc în situația în care un grănicer împarte parcul (și banca pe care stăteau) în două, trasând noua graniță exact printre ei. Se pomenesc în două țări diferite, în război una cu cealaltă, fără posibilitatea de a trece granița și de a se reuni. Cum ne separă unii de alții și cum ne afectează viața niște linii imaginare? Cum ne raportăm la autorități și cum se raportează autoritățile la individ? Cum interacționează dragostea cu politica? Acestea sunt câteva întrebări explorate în  ”Incident la graniță”.

Preţ bilet de la 40 lei 

ŞI VENI BĂRBATUL LA FEMEIE de Semion Zlotnikov

Vineri, 13 septembrie I ora 20.15

 • Cu: Mihaela Sîrbu şi Lucian Pavel
 • Traducerea și regia: Bogdan Budeş

Dina și Victor sunt trecuți de patruzeci de ani, divorțați, și fiecare are câte un copil dintr-o fostă căsătorie. „Trecuți de patruzeci de ani” nu e o vârstă la care viața ia sfârșit. Așa că prietenii lor comuni, Jora și Judith, încearcă să le vină în ajutor, aranjându-le o întâlnire. Victor se prezintă acasă la Dina, într-o seară ploioasă de sâmbătă. Dar amândoi au de înfruntat temeri, frustrări și dezamăgiri din trecut. Așa că se apropie unul de celălalt cu o stângăcie plină de candoare, care dă naștere unor replici strălucitoare. O comedie înduioșătoare, o privire amuzată asupra a doi oameni care vor să o ia de la capăt, împreună.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (studenți/elevi/pensionari)

O RELAȚIE DESCHISĂ de Dario Fo și Franca Rame

Sâmbătă, 14 septembrie | ora 20.15

 • Cu: Andreea Bibiri şi Lucian Pavel
 • Regia: Ana Ioana Macaria

Ce îți rămâne de făcut când, propunându-i soției „o relație deschisă”, constați că o ajuți să întâlnească bărbatul perfect? O femeie povestește criza de cuplu prin care a trecut, aducându-și (la propriu) în scenă soțul. Ea acceptă propunerea lui de a avea o relație deschisă, de a continua să rămână cei mai buni prieteni căsătoriți fiind, în timp ce au o viață (exclusiv) sexuală în afara căsniciei. Dar nu se poate împăca, în fapt, cu ceea ce verbal acceptase. Într-un târziu, își dobândește forța interioară de a se elibera emoțional din căsnicie și se îndrăgostește de alt bărbat: bărbatul perfect. Iar rolurile se inversează. În noii termeni, soțul nu mai acceptă relația deschisă.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

IEPURELE ALB

Duminică, 15 septembrie | ora 11.00

 • Concept, scenografie, costume: Ana Crăciun Lambru, Lavinia Pop Coman
 • Mișcare scenică și ilustrație muzicală: Ana Crăciun Lambru
 • Lumini: Traian Marin
 • Regia: Ana Crăciun Lambru

Vi-l amintiți uitându-se cu disperare la ceas, distrat și veșnic în întârziere? Mereu fugind după timp? A fost un rol. Dar ce s-a întâmplat cu iepurașul actor? Mai are cineva vreo veste? Ce-ați zice să-l cunoașteți fără mască pe iepurele dispărut? Pentru că, de fapt, nu s-a rătăcit nicicând, ci a așteptat cuminte momentul potrivit pentru a-și spune povestea și a vă purta într-o călătorie magică, în lumea lui. O lume plină de candoare, în care timpul este atât de prețios și în care fiecare moment este trăit cu inocența începutului. La fiecare întâlnire cu el, o să-l vedeți cum vă descoperă cu sfială, își face prieteni și învață să aibă încredere, încearcă, plin de curaj, lucruri noi, se îndrăgostește; mereu cu pași mici, fiind aici și acum și prețuind emoția lucrurilor mărunte. Iar dacă reușește să vă țină cu el, în timpul lui, e cel mai bucuros Iepure alb pierdut și regăsit.

Preţ bilet de la 25 lei (copii), 35 lei (adulți)

O FEMEIE SINGURĂ de Dario Fo și Franca Rame

 Duminică, 15 septembrie | ora 20.15

 • Cu: Andreea Bibiri
 • Regia: Daniel Grigore-Simion

O femeie prizonieră în propria viață. Viața ei, o construcție alcătuită din persoane, preocupări, obiecte inutile, străine și agresive. Schimbarea pare înspăimântătoare. Aparent imposibilă. Își va găsi curajul să evadeze? Ce o va salva? Piesa “O femeie singură” poartă semnătura celebrilor dramaturgi italieni Dario Fo și Franca Rame, doi dintre cei mai cunoscuți actori și activiști politici ai Italiei, care au avut curajul asumării convingerilor și angajamentului față de probleme politice și sociale și s-au implicat în numeroase controverse cu statul, poliția, cenzura, televiziunea și Vaticanul. Dario Fo, câștigător, în 1997, al Premiului Nobel pentru Literatură, este autorul a peste 70 de piese de teatru, traduse în peste 30 de limbi.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

 Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

FATA DIN CASA VAGON – PREMIERA

Marți, 17 septembrie | ora 19.15

CERERE ÎN CĂSĂTORIE de A.P. Cehov

Joi, 19 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Florentina Năstase, George Constantinescu, Valentin Terente
 • Regia: Victor Olăhuţ

„Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu s-ar vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe. Nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bârfele, neînțelegerile între două familii. Dar, cum dragostea invinge totul, sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, până la urmă iau o pauză de la scandal.” – Victor Olăhuț.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

UN BĂRBAT ȘI MAI MULTE FEMEI de Leonid Zorin

Vineri, 20 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Paula Chirilă și George Constantinescu
 • Regia: Bogdan Hușanu

Într-o societate în care bărbaţii încă se mai întreabă „ce-şi doresc femeile”, Teatrul de Artă Bucureşti a descoperit secretul eternului feminin: firea permanent schimbătoare a „sexului slab”. Garunski, personajul masculin, cunoaşte, de-a lungul spectacolului, femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă, femeia romantică – acestea devenind norocul şi ghinionul din viaţa lui.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

INSOMNIACII de Mimi Brănescu

Sâmbătă, 21 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Liviu Cheloiu, George Constantinescu, Marin Grigore
 • Regia: Sorin Militaru

O comedie despre banalitatea vieţii şi despre condiţia umană dramatică, despre oameni rătăcind în absurd, care se agaţă de gânduri revelatoare, oricât de caraghioase, în speranţa ieşirii din anonimat. O comedie nebună cu şi despre nebuni şi nebunie.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

ȘASE DIN 49 de Spiró György

Duminică, 22 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Dana Voicu şi Liviu Cheloiu
 • Regia: Alexandru Maftei

Ce i se poate întâmpla unui cuplu de oameni simpli, atunci când este pus în fața unui bilet câștigător la loto, care valorează 10 milioane de euro? Cei doi, soț și soție, părinți a doi adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă, până la frică paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relație lor ies încet, încet, la iveală, într-o cavalcadă când comică, când tragi-comică ce culminează cu un gest extrem.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

UNORA LE PLACE SWINGUL după Donna Hoke

Marți, 24 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Lavinia Munteanu, Anca Manolescu, Edgar Nistor și Marius Călugărița
 • Regia: Claudiu Pușcău

Trăim într-o lume a preferinţelor şi opţiunilor, a tendinţelor şi a liberului arbitru. Unii preferă iarna, alţii, pescuitul, unii, hainele în culori pastel, iar alții, puiul la ceaun. Mulţi optează pentru filme horror, iar unora le place… swingul. Textul, după o cunoscută şi premiată autoare din Statele Unite ale Americii, tratează cu umor şi dezinvoltură, dar şi cu sensibilitate, problemele cuplurilor tinere din zilele noastre. Ce legatură poate exista între două cupluri vecine, un pui de elefant, sex şi lasagna? Iată un răspuns pe care îl puteţi afla numai dacă veţi accepta să vă dezbrăcaţi de prejudecăţi şi să urmăriți acest spectacol al contrastelor, în care nonconformismul se îmbină cu sensibilitatea, iar umorul, cu profunzimea sentimentelor. Un spectacol care, cu siguranţă, vă va face să vă priviţi altfel vecinii.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

DURERI FANTOMĂ de Vasili Sigarev

Joi, 26 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Rareș Andrici, George Constantinescu, Mihaela Popa
 • Regia: Bogdan Budeș

Lumea lui Vasili Sigarev nu e confortabilă. E o lume brutală, paradoxală, a extremelor, în care candoarea seamănă cu firul de iarbă ieșit printr-o placă groasă de beton.  Într-un depou de tramvaie, mizer, aflat la periferia orașului, bunătatea și compasiunea vin „la pachet” cu violența și cruzimea. (Bogdan Budeş)

În această atmosferă se consumă drama unei femei bântuite de propriul trecut. Un depou, doi paznici tineri, Dima (Rareș Andrici) și Gleb (George Constantinescu), și sufletul Olgăi (Mihaela Popa) în rememorarea obsesivă a unei povești pe care nu vrea să o piardă.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

 Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

CONSTELAȚII de Nick Payne

Vineri, 27 septembrie I ora 20.15

 • Cu: Ioana Barbu şi Marin Grigore
 • Regia: George Dogaru

O singură relație. Posibilități infinite. Un cuplu care trece dincolo de continuum spațiu/timp să exploreze posibilitățile infinite ale dragostei care-l leagă. „Constelații” este o piesă despre liberul arbitru și prietenie. Despre teoria multiversului cuantic, dragoste și miere. Marianne este fizician la Universitatea din Sussex, Roland este un simplu apicultor. Se cunosc întâmplător la un grătar. Prima întâlnire nu iese deloc bine. Dar noroc că există și o a doua șansă, și o a treia, și a patra…

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari) 

ȘASE LECȚII DE DANS ÎN ȘASE SĂPTĂMÂNI de Richard Alfieri

Sâmbătă, 28 septembrie | ora 19.15

 • Cu: Victoria Cociaș și George Constantinescu
 • Regia, traducerea, costumele: Lavinia Jemna Oltenau
 • Scenografia: Romulus Boicu
 • Coregrafia: Mihai Petre

Lily Harrison, văduva unui preot baptist, îşi angajează un profesor de dans, la domiciliu, pe Michael Minetti. Între Lily şi Michael sar scântei de la prima întâlnire. Se mint, se agresează şi se ironizeză reciproc, dar de-a lungul celor şase săptămâni, în timpul lecțiilor de dans, Lily şi Michael – amândoi, cu mult umor, temperament şi sensibilitate – ajung să se cunoască, să se respecte şi să-şi îmbogăţească viaţa cu o mare şi frumoasă prietenie. Piesa este o comedie bine scrisă, cu un dialog alert şi plin de haz, dar şi cu momente duioase, surprize şi răsturnări de situaţii, muzică şi dans.

Spectacolul este realizat cu sprijinul Academiei de Dans Mihai Petre

 Preţ bilet de la 37 lei

FĂ TU PRIMUL PAS de Jean-Claude Carrière

Luni, 30 septembrie I ora 19.15

 • Cu: Raluca Aprodu și Marius Călugărița
 • Regia: Andrei Munteanu

Cum ar fi să te trezeşti, într-o dimineaţă, cu cineva în mijlocul apartamentului tău, şi totul să se transforme într-un neaşteptat joc în doi? Refuz, seducţie, fugă, atracţie şi mult umor. O poveste de iubire care în afara teatrului ar fi putut dura trei luni, trei ani sau poate nu s-ar fi întâmplat niciodată. „Fă tu primul pas” este o comedie romantică plina de farmec şi extrem de vie, despre întâlnirea a doi oameni total diferiţi.

Preţ bilet de la 35 lei/25 lei (elevi/studenți/pensionari)

Casa de bilete: stația de Metrou Unirii 1, intrarea dinspre Curtea de Apel, vis-a-vis de Casa de abonamente elevi și studenti (luni-vineri: 9.00 – 19.00; sâmbăta: 10.00 – 14.00)

Bilete online pe mySTAGE.ro