0
447

Ar trebui să ne aducem aminte cât de importantă este cultura în societatea noastră, iar trecând prin această perioadă nu ar trebui să uităm de ea, chiar din contră, ar trebui să o susținem prin toate mijloacele posibile.

„Rolul esențial al teatrului este acela de a-i aduce pe oameni la spectacole, pentru că teatrul este o şcoală.” (Stela Popescu)

Empatizând cu cei care ne educă în raport cu acest domeniu, cu artiștii, am încercat să văd care ar fi părerea unui actor în aceste momente și cum se simte el în perioadă pandemică. Deoarece nu le este tocmai ușor, mai ales din punct de vedere profesional și emoțional, ei reîncărcându-și energia zilnic cu emoțiile care erau prezente și simțite pe scenă și într-o sală de spectacol. Tocmai de aceea, am încercat să aflu anumite răspunsuri la câteva întrebări pe care (cred eu) orice pasionat de teatru ar dori să i le adreseze unui actor sau unei actrițe.

Actor la Teatrul Național din București, Vlad Logigan s-a născut la 12 septembrie 1983, la Iași. Absolvind UNATC „I.L. Caragiale” în 2005, la clasa profesorului Gelu Colceag, iar la catedra aceluiași profesor a mai absolvit masterul și doctoratul la aceeași specializare, „Arta actorului”. Acesta este și profesor asociat la UNATC București, catedra „Arta actorului”. Vlad a fost nominalizat pentru premiul Gopo în 2011, pentru cel mai bun sărut, scena având loc în filmul „Nuntă în Basarabia”(2010). În stagiunea curentă, acesta joacă rolul lui Cavalerul D`Eon în piesa „Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat”.

Vlad Logigan interpretând rolul lui Cavalerul D`Eon
  • Cum crezi că afectează noul virus COVID-19 teatrul?

Vlad Logigan: În mod negativ, asta clar. Teatrele au stat închise de la inceputul pandemiei, cu o mică excepție în septembrie și puțin din octombrie. Asta face artiștii să stea pe loc, să devină mai puțin creativi pentru că nu mai au locul unde să își exerseze șî dezvolte creativitatea… nici unde să se exprime. Pandemia a pus lacăt pe cultură în multe din ariile ei… Sperăm cu toții să nu mai dureze mult.

  • Crezi că virusul va avea un impact mare asupra teatrului?

Vlad Logigan: Are deja un impact. Teatrele au stat inchise, foarte mulți actori, regizori, scenografi, nu au avut din ce să se intrețină… Și multe din spațiile independente care ofereau cultura, sunt la limita falimentului..

  • În viitor va avea un impact pozitiv, apreciind lumea în mai mare măsura teatrul, sau va avea un impact negativ? Lumea uitând de frumusețile acestei arte.

Vlad Logigan: Nu știu, vom vedea… Eu sper și nădăjduiesc că lumea va dori într-o mai mare măsură să vină la teatru. Când trăia Ștefan Iordache, ultimele 2 stagiuni în care mai era în viață și juca, am tot amânat să merg să îl revăd jucând, apoi, dintr-o dată el nu a mai fost… Apoi m-am dus mai des la teatru. Nu știu, vom vedea..

  • Aceste pauze de la prestațiile culturale, vă afectează pe voi ca actori în domeniul profesional?

Vlad Logigan: Da, sigur că da. Foarte mulți actori sunt afectați financiar, dar poate mai important, emoțional. Să stai acasă un an de zile și să nu mai fie deloc nevoie de tine, nu e ușor de gestionat psihoemoțional. Sper că bucuria faptului că vom juca din nou să atenueze efectele perioadei în care teatrele au fost închise…

  • Din câte știm în Bucuresti s-au redeschis teatrele, dar înainte ai fi văzut o rezolvare a acestei probleme, sau vezi acum o rezolvare pentru a se redeschide teatrele în celelalte orașe?

Vlad Logigan: Nu știu… cu pandemia nu te joci.. mor oameni, cu asta nu e de joacă…

  • Ești de părere că prestațiile culturale online ajută, sau au ajutat?

Vlad Logigan: Da, ajută. E o nouă formă sau subgen al teatrului, așa cum există teatru în spații neconvenționale, în natură, în hale dezafectate etc., așa e și teatrul online. Nu va înlocui teatrul din sală, nici experiența unui spectacol văzut în sală, dar e ceva nou în meniu ca să zic așa.

  • Ce ai făcut pentru a nu îți pierde energia pentru viitoarele spectoale care vor avea loc? Aveai anumite exerciții zilnice?

Vlad Logigan: Am citit, am văzut foarte multe filme, pe care atunci când repetam și jucam de dimineața până seara, nu apucam să le citesc sau să le vizionez. Pe mine m-a mai ținut în priză și facultatea de teatru, unde sunt asistent, am lucrat cu studenții și asta mi-a făcut bine.

  • Cum îi afectează pe studenții de la teatru? Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru aceștia?

Vlad Logigan: Nu cred că îi afectează major, chiar dacă a fost un semestru online. Noi am adaptat ce aveam de studiat în acel semestru către o formă mai de film, adică s-au filmat și montat, pe scenarii scrise de ei, plecând de la personaje cehoviene, iar acesta s-a dovedit a fi un exercițiu foarte bun și folositor. Sfaturi nu am, în afară poate de a le spune să nu uite să se bucure. : )

Pentru a-l urmări pe Vlad și a vedea ce mai face un actor în timpul liber îl găsiți aici:

Facebook, Instagram