Teatrul Evreiesc de Stat prezintă PREMIERA spectacolului O LECȚIE DE BUNE MANIERE

0
96

Teatrul Evreiesc de Stat are bucuria și curajul de a anunța publicului premiera spectacolului O lecție de bune maniere”, de Jean-Claude Grumberg, unul dintre cei mai premiați și prolifici dramaturgi contemporani. Interesant este că Jean-Claude Grumberg are origini în România.  Familia sa a fugit din țară pentru a scăpa de legile rasiale și de pogromuri. Spectacolul ”O lecție de bune maniere” o prezintă pe Maia Morgenstern într-unul dintre cele mai paradoxale roluri ale carierei sale.

Noi vă propunem un joc. Sau un exercițiu de imaginație cel puțin inedit. Acestuia i se va adăuga mai apoi și puțină istorie. Închideți ochii. Imaginați-vă că trăiți în cel mai înfiorător univers distopic. Imaginați-vă că undeva, într-o cameră secretă, Zamiatin, Orwell, Burgess și Wells scriu. Iar tot ce scriu se materializează imediat în realitate. Nu deschide nimeni ochii deocamdată, mai durează puțin. Acum e momentul! Din păcate, ce veți vedea pe scenă nu are nimic de-a face cu imaginația sau cu supra-realismul. Tot ce vedeți pe scenă este cât se poate de real. S-a întâmplat, nu demult. Iar dacă nu suntem atenți, toate atrocitățile trecutului sunt la un pas să se repete.

Cine este Celine? cine este Drumont? Cine este Montandon, profesorul doctor Montandon? Cărți secrete, oglinzi strâmbe. O lecție de bune maniere administrată cu curaj. Maia Morgenstern m-a atras în aventura sistemului fals catoptric care a condus la cel mai agresiv și absurd atac asupra omului. Având în mână piesa lui Jean-Claude Grumberg, dacă te uiți unde indică autorul, urletele de groază se transformă în râsete. Adunând câteva file de poveste românească la marele curent antisemit european, vrem să facem o reparație istorică, să învățăm să îi recunoaștem mai bine pe proștii noștri și să ne întrebăm cât mai putem să îi lăsăm să se odihnească în pace. Ia mai mânați, măi, hăi, hăi! Îi mulțumesc Maiei Morgenstern că ne strâmbăm împreună. Dumneai, mai curajoasă, în văzul lumii, eu, mai timid, în repetiții.

Poftă bună, luați cu râs! (Alexandru Berceanu, regizor)

Regia și scenografia:

ALEXANDRU BERCEANU

Grafica:

MANUELA MARCOVICI

One-woman show

MAIA MORGENSTERN

 

 

PREMIERA OFICIALĂ

Miercuri, 20 septembrie & Joi, 21 septembrie, ora 19.00

Teatrul Evreiesc de Stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.