TEATRU – „O Piesă Deşănţată” – de Lia Bugnar

0
695

„Deşănţata”, cum mai e alintat spectacolul, ne introduce în lumea swinger-ilor şi mai concret la o primă întâlnire a două cupluri ce îşi doresc să experimenteze şi să-şi condimenteze viaţa sexuală.
Acţiunea se petrece în casa arhitectei Ela (Lia Bugnar), căsătorită cu Mihu (Radu Iacoban), un profesor universitar pasionat de timbre. Cei doi alcătuiesc tipul de relaţie dominat exigent de soţie. Aceştia îi invită, prin intermediul unui anunţ, pe Niki (Marius Manole) şi Mira (Ilinca Manolache), un cuplu contrastant celor doi. Aici Niki fiind cel ce domină relaţia, soţia sa fiind extrem de timidă.
Pentru a destinde atmosfera, aceştia savurează whiskey-ul de la Tibi, conversaţia îndreptându-se încet, dar sigur, spre anunţul făcut în ziar, unde musafirii şi-au etalat experienţa în domeniu. Niki îşi îndeamnă soţia să povestească. Mira începe să prindă curaj datorită băuturii şi inventează pană la un moment dat când minciuna iese la suprafaţă. Drama începe să-şi facă simţită prezenţa alături de comic. Cuplurile par a se destrăma, cerându-şi divorţul.
Surprizele apar pe parcurs, firul piesei fiind înnodat de mai multe ori. Totuşi, când lucrurile încep să se aranjeze într-un mod plăcut, personajele ajungând să facă ceea ce şi-au propus de la bun început, acţiunea este întreruptă de un hoţ (Andrei Huţuleac) înarmat.
Încăpăţânarea şi curajul Elei împreună cu neîndemânarea hoţului se transformă într-un accident neplăcut, cel din urmă ajungând să se împuşte singur. Problema pare a fi rezolvată prin doamna doctor Mira, care îi asigură hoţului un tratament corespunzător, dar totul se răstoarnă când acesta reuşeşte să pună mâna, din nou, pe pistol. De data aceasta impunându-se şi cerând lucrul pentru care venise, şi anume, coliţa din ’31 a lui Mihu.

Mira ajunge să îi facă o propunere indecentă. Niki realizează cât de mult îşi iubeşte soţia şi regretă decizia de divorţ. Hoţul se dă de gol şi începe a-şi spune trista poveste. Compasiunea apare în personaje. Mihu este dispus să renunţe la coliţă. Ela îl lasă, pentru prima oară, să decidă de unul singur. Coliţa ajunge la hoţ, de altfel un iubitor de broaşte ţestoase, şi finalul se transformă în unul fericit, cu o mică surpriză.
Publicul prezent rămâne cu un zâmbet larg pe buze şi nu conteneşte în a se opri din aplauze şi ovaţii asupra celor cinci actori minunat de talentaţi. Spectacolul scris de Lia Bugnar şi regizat de Dorina Chiriac se joacă, în prezent, în cluburile Green Hours 2 şi Godot Cafe.
O piesă ce creează dependenţă!

“Un spectacol în care toate personajele au dreptatea şi motivaţiile lor, o comedie în forma cea mai pură, fără niciun fel de pretenţie de adâncime. Faptul că pe alocuri risul e întrerupt de o nedumerire de-a dreptul tragică e menit doar să dezechilibreze spectatorul, să-l ia pe nepregătite şi să-i smulgă noi hohote. O piesă care chiar e deşanţată, deşi toate personajele sunt pure ca omătul.”

Lia Bugnar

 

Redactor și fotograf: Nicoleta Barbu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.