Știm cu toții că atunci când vine vorba de citit, conspectat și învățat, studenții sunt reticenți. Bugetul le este limitat, programul diferă de la o zi la alta, iar viața de noapte îi atrage precum un magnet. Ba nu au chef astăzi și lasă pe mâine, ba se apucă de studiu cu câteva zile înaintea sesiunii. Însă un lucru este sigur. Mai devreme sau mai târziu, în silă sau cu entuziasm, tot vor deschide cărțile, hotărâți să învețe.
Dar știm că studiul individual este cel care face diferența. Ceea ce te evidențiază în fața angajatorului este dorința ta de a cunoaște și de a acumula cunoștințe din mai multe domenii și abilitatea de a face conexiuni între ele. De aceea, am realizat o listă specială, care se adresează iubitorilor de carte, dar și celor care sunt dispuși să renunțe la timpul liber pentru a studia.
Este vorba de anticariatele din București, adăpostul cărților vechi și uitate. Concentrate în centrul Capitalei, acestea se remarcă prin atmosfera ospitalieră și volumele inedite, în număr de 10.000. În anii ’90, editurile nu reușeau să publice foarte mult și oamenii își vindeau bibliotecile personale. Din această cauză, anticariatele oferă un număr tentant de volume, care nu pot fi găsite în alte locuri, și obiecte antice, precum arme, tablouri, ceasuri, icoane și medalii vechi.
Anticariatul Librăriei Noi, Sala Dalles, are un spațiu destul de restrâns, dar este bogat în publicații rare și de colecție. Majoritatea cărților sunt de istorie și nu pot fi găsite și în alte părți. Volume în limba latină, titluri precum „Siecle des Libertins,” „O istorie a Sexului în Războiul Mondial” în limba germană, de Magnus Hirtschfeld, și obiectele vechi dau o notă de unicitate acestui loc. Cărțile sunt scumpe, dar valoarea lor se poate dubla cu trecerea timpului.
Unul dintre cele mai cunoscute și vizitate anticariate din București este Antic ExLibris, care se situează în pasajul de la Universitate și a fost fondat în anul 1997. Cele două magazine, cel din pasajul subteran, împreună cu magazinul de pe strada Doamnei, oferă o colecție de peste 15.000 de volume. Aici găsiți multe cărți noi, abia apărute, multă literatură, dar și cărti tehnice. Prețurile sunt accesibile, încep de la 9 lei și nu numai că puteți cumpăra cărți, dar și vinde anticariatului ce aveți în plus acasă.
Anticariatul de lângă Galeriile Orizont, I.C. Bratianu, a fost înființat în ianuarie 1998 și se remarcă prin cărțile juridice și de geografie, în număr de 10.000 de volume. Puteți achiziționa și gravuri care datează din secolul al XVIII- lea, cărți poștale care amintesc de alte epoci și hărți vechi. Prețurile sunt destul de mari, pot ajunge până la 450 RON.
Anticariatul Ant’Art, poziționat la intersecția cu Calea Călărași, lângă sediul PD, derulează campanii ce urmăresc apropierea tinerilor de lectură. Proprietarii promovează lectura în rândul elevilor și studenților, încă de cand a fost înființat, în anul 1996. Anticariatul deține multe cărți de istorie, filosofie, psihologie, geografie și beletristică.
Pe calea Moșilor, se află anticariatul Artis, care deține în jur de 10 mii de volume din toate domeniile. A fost înființat în 1992 și oferă studenților reducere de 20% la toate cărțile. Anticariatul Apollo, de lângă intrarea în Sala Mare a Teatrului Național din București, este cel mai elegant anticariat din oraș. Este în același timp și librărie, magazin de antichități și galerie. Aici găsiți multe volume vechi pe rafturi, alături de hărți și obiecte de artă.
Bucureștiul oferă numeroase anticariate, majoritatea fiind înghesuite și aglomerate. Cele mai rafinate, precum Apollo și I.C. Bratianu sunt amenajate cu gust, dar nu au așa de mulți vizitatori. Există și varianta online, unde puteți căuta de acasă titlul de carte dorit. Așadar, puteți intra aici, aici, aici sau aici. O altă variantă o reprezintă vânzătorii ambulanți din zona Unirii și Universității. Sunt la îndemână și cu prețuri rezonabile. Ei vând ce prind, deci nu au un gen anume de cărți. Poți găsi de la Octavian Goga la Sandra Brown, de la Tolstoi la Rodica Ojog-Brasoveanu. Gama este variată, iar accesul se face ușor. Așadar, te provoc să citești mai mult, mai des și cu interes!
Redactor: Raluca Antuca
Fotograf: Oana Dobrescu