Pandemia de COVID-19 a luat prin surprindere întreaga lume și impactul asupra artiștilor tattoo a fost unul foarte intens. Mai mulți artiști tattoo și-au prezentat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă pe social media. Toate saloanele de tatuaje au fost închise, măsurile de protecție și distanță socială fiind luate. Această meserie implică o apropiere foarte mare față de corpul clientului, așa că lucrarea în condițiile de siguranță stabilite de Guvern sunt imposibile. Mai mulți artiști tattoo au declarat pe conturile de Instagram sau Facebook că au avut noroc de cea de-a doua profesie sau de ideea genială de a avea o mică suma de bani de rezervă. În legătura cu aceste probleme am vorbit cu Claudia, o tânără artistă care lucrează la MOB Tatoo Studio, din Cluj-Napoca.
1. Povestește-mi un pic despre tine, unde lucrezi, de cât timp este artist tattoo?
Păi, m-am apucat de tatuat pe la 18-19 ani. Am primit cadou un mini tattoo kit de la colegi de clasa când am făcut 18 ani, dar a durat ceva până m-am prins cum stă treaba, iar de atunci tot experimentez. Momentan colaborez cu un salon din Cluj (MOB Tattoo Studio), unde am ajuns din cauza facultății (I hate it so much USV sucks), dar revin destul de des și prin Suceava, orașul meu natal, unde am mini reuniuni cu foști clienți, dar și noi. Naveta Cluj-Suceava cu echipamentul după tine nu e foarte fun la un anumit punct totuși după aproape 4 ani.
2. Cum a afectat pandemia de COVID-19 industria aceasta?
Până și în presă internațională și pe social media din toate colțurile planetei fiecare artist pe care îl urmăream a avut ceva de zis despre asta. Și nu de bine, desigur . E un „job” foarte social, ca să zic așa. Era de așteptat să pice treaba destul de repede mai ales având în vedere că nu intră în categoria de „nevoi esențiale”.
3. Ai și o altă profesie pe lângă faptul că ești tattoo artist?
Păi ca și „artist” (fără tattoo) mă ocup cu orice ține de vizual din domeniul plastic. Și sincer tatuatul în orice caz nu l-aș putea baga în categoria hobby momentan, mai ales cât mai am puțină facultate. Vedem în viitor după ce scap de licență. Dar în mare lucrez de la digital la tradițional orice mi se pare o oportunitate bună.
4. Cum te-ai descurcat tu, personal, în această perioadă, având în vedere restricțiile puse de Guvern?
Pentru mine lockdown-ul a fost că un cadou divin. Ok, e oribil ce se întâmplă și panică era acolo, desigur. Dar am avut nevoie că lumea să se liniștească și telefonul meu să ia o pauză forțată de la mesaje legate de tatuaje și am avut ocazia să lucrez digital pentru o firma de Marketing din Cluj (Sunny Side Up) la un proiect cu o carte de colorat pentru adulți în temă cu pandemia, Era și prietenă mea cea mai bună implicată, așa că a fost easy și fun. Am primit și două comenzi de portrete care m-au încântat enorm. În rest am trăit din „banii de zile negre” pentru că mereu pun deoparte o suma cât să îmi acopere o mașină nouă de tatuat în caz de cea veche cedează. Dar acum trebuie să îi pun la loc.
5. Îmi poți spune te rog cum ai aflat că locul în care profesezi va fi închis ?
Păi colegă mea era puțin panicată (e și salonul ei) că nu vom putea tatua legal și așteptăm toți să vedem demersul legilor noi pentru starea de urgență ce privesc bussiness-urile „non esențiale”. Era deja panică când venea vorba de luat autobuzul pentru noul virus „super contagios și letal”, dar oamenii încă voiau tatuaje yay. Însă la câteva zile deja s-au anunțat amenzile pentru cei care ies din izolare, așa că ne-am calmat toți.

6. Perioada această te-a afectat într-un fel?
A fost super bine venită izolarea socială pentru mine. Era martie și eu deja aveam programată fiecare zi a vieții mele până prin mai-iunie (nu numai tatuaje.., dar și facultatea). Devenise cam mult și cred că simțisem cel mai mare „burn-out” al vieții mele. În pandemie nu eram obligată să răspund la mesaje „non-esențiale”, să socializez excesiv sau să îmi programez cel puțin semi eficient fiecare decizie.
Am reluat jocuri vechi, am gătit, m-am plimbat fraudulos în pădurea de lângă apartamentul din Cluj. Am citit și am făcut tot ce voiam să fac și nu aveam timp. Suceava a fost blocată subit, pentru că na.. Sfântu Ioan cel Nou de la Suceava won the lottery, așa că tot programul meu pe 2 luni a dispărut. Iar prietenul meu a rămas blocat aici din fericire, venise pentru 5 zile cu vreo 3 tricouri la el, iar acum la sfârșit de de mai încă e aici și lucrează de acasă.
7. Ai folosit o altă modalitate, poate online, pentru a-ți prezenta arta viitorilor potențial clienți?
Am evitat social media cu toată puterea mea, cu excepția meme-urilor și să mă cert cu diferiți indivizi pe Facebook pe tema termoscanări și a religiei. Urăsc foarte tare să am postări despre muncă mea aparent, probabil în următoarea lună voi posta cât pentru 2 ani. Sper.
8. Îmi poți spune când își va relua activitatea salonul la care lucrezi?
Saloanele au revenit odată cu ieșirea din starea de urgență. Totul a revenit la normal odată cu starea de alertă. Luăm desigur precauți în plus. Nu e indicat un trafic prea mare de persoane în același timp în salon. Ne interesăm puțin de viață clientului din perioada anterioară și extra dezinfectant. De acum sperăm în onestitatea clienților și a stării lor de sănătate.
Saloanele de tatuaje își vor relua activitatea
Pentru iubitorii de tatuaje, veștile bune sunt pe cale să vină, mai multe studiouri din Cluj au anunțat că își vor deschide porțile odată cu intrarea în starea de alertă. De la 1 iunie fiind deschise pentru programări. Măsuri suplimentare de protecție vor fi luate. Pe lângă cele obișnuite, clienților le este recomandat să vină singuri la programări sau însoțiți de minim o persoană.