Preluat de lumea urbană la început de secol XX şi devenit modă, firul de bumbac ajuns fir de argint sau de aur, purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca souvenir şi mai nou cadou, povestea mărţişorului supravieţuieşte în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la mărtişorul virtual.

 

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă în perioada 26 februarie – 1 martie 2015 la Târgul Mărţorului. Evenimentul urmăreşte tradiţia ultimelor târguri organizate de MNTR, dând în continuare publicului posibilitatea de a se întâlni cu o ofertă bogata prin unicitatea şi diversitatea mărţişoarelor.

În peisajul târgurilor bucureştene, Târgul Mărţişorului de la MNTR pune valoare pe obiectul handmade şi pe inovaţie, incurajând creativitatea în sfera artistică şi mesteşugul capabil să fie reînnoit cu noi particularităţi care să comunice prin expresivitate, imaginaţie, simţ al umorului, semnificaţiile mai vechi sau mai noi ale marţisorului. Participanţii invitaţi studenţi, artişti, meşteşugari folosesc ca sursă de inspiraţie lumea şi mitologia ţărănească ori imaginează noi forme ale creativitaţii urbane: de la obiectul manufacturat şi reciclat care foloseşte materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, bandă desenată sau personaje şi semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenţionale.

Târgul işi propune să aducă în atenţia publicului cumpărător şi alte categorii variate de marţişoare, care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent: mărţişorul de oraş, mărţişorul rustic, mărţişorul crosetat sau tip goblen, mărţişorul tradiţiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creaţiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade.

La fel ca în anii trecuţi, printre participanţii la târgul de anul acesta se numără şi şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar şi sprijin pentru categorii defavorizate.

Târgul Mărţişorului va fi însoţit şi anul acesta, de o ofertă gastronomică, rămănând un susţinător al micilor producători care vor fi alături cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: kürtős kalács – Mureş, turta dulce – Harghita şi Argeş, prăjiturele de casă şi alte produse de patiserie – Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere, dulceţuri – Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa şi suc de mere 100% natural de Malancrav.

Vă aşteptăm să mărţişorim împreună cu fir alb şi roşu!

Perioadă: 26. 02 – 01. 03. 2015

Orarul târgului: 10:00 – 18:00

Bilet de intrare: 4 lei preț întreg, 2 lei preț redus (elevi, studenți, pensionari)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here