Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare – o nouă expoziție de artă contemporană la Timișoara invită publicul într-o călătorie introspectivă și utopică
Asociația Culturală Contrasens vă invită la o nouă expoziție de artă contemporană care reunește peste 20 de artiști importanți din România, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, mulți dintre ei prezenți pentru prima dată într-o expoziție la Timișoara.
Este un proiect curatoriat de Diana Marincu împreună cu Georgia Țidorescu și Glad Carpencu-Pop, care are loc între 15 octombrie-15 noiembrie 2021, la Comenduirea Garnizoanei din Timișoara.
Artiștii prezenți în expoziție sunt: Ana Adam, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Apparatus 22, Marius Bercea, Adrian Câtu, Jasmina Cibic, Yona Friedman, kinema ikon / Alex Halka & George Săbău, Thea Lazăr, Diana Lelonek, Liliana Mercioiu-Popa, Anca Munteanu Rimnic, Ciprian Mureșan, Michael Takeo Magruder, Cristian Rusu, Diana Vidrașcu, Sorin Vreme.
Video-inserturi speciale: Matthew Barney, Camille Henrot, Mike Kelley, Gordon Matta-Clark, Nam June Paik.
Vernisajul va avea loc vineri, 15 octombrie, începând cu ora 18,00 la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, accesul la eveniment fiind permis doar în baza prezentării Certificatului Verde.
Vizitatorii sunt invitați într-o călătorie fantastică, structurată sub forma a două trasee posibile. Curatoarea Diana Marincu explică: „Terminalul A reprezintă Orașele invizibile și este dedicat teritoriilor distruse, dispărute, uitate sau marginalizate, purtând o urmă a sublimului și nostalgiei. Terminalul B conduce călătoria spre Tărâmurile imaginare ale fanteziilor care produc o ieșire din realitate, un univers al proiecțiilor descătușate, în care orice e posibil, unde utopia întâlnește distopia și preia instrumentele critice pentru a privi realitatea printr-o lentilă îmbogățită, caleidoscopică și plină de speranță.”
Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, completează: ”Suntem foarte onorați de artiștii prezenți în expoziția noastră și mai ales de lucrările noi comisionate special pentru acest proiect. Michael Takeo Magruder realizează în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design din Timișoara cinci lucrări care mapează straturile istorice ale orașului Timișoara. Avem producții noi și de la artiștii timișoreni Ana Adam, Liliana Mercioiu-Popa și Sorin Vreme. Dar și de la Anca Munteanu Rimnic, artistă din România, care trăiește și lucrează la Berlin. Toate lucrările din expoziție sunt în premieră prezentate la Timișoara, iar video-urile istorice sunt pentru prima dată accesibile publicului din România.”
Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare poate fi vizitată în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, de marți până duminică, între 14.00 – 19.00, doar în baza Certificatului Verde. Intrarea este liberă. Mai multe detalii despre expoziție pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens sau pe www.accontrasens.ro/orase-invizibile-taramuri-imaginare.
Producător: Asociația Culturală Contrasens
Finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș
cu sprijinul: Electronic Arts Intermix, Kamel Mennour, n.b.k (New Berlin Art Society), UVT – Facultatea de Arte și Design, Institutul Francez Timișoara
Partener strategic: Fundația Art Encounters
Parteneri: Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Hotel de Savoya
Parteneri media: Agerpres, IQads, Smark, Știri de Timișoara, Modernism, Revista Arta, Radio România Timișoara, TVR Timișoara
–
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara şi al Consiliului Local Timișoara. Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș.