Tânăr și neliniștit

0
222

Zilele trecute în timp ce veneam cu trenul spre București am surprins o discuție între două doamne. Acestea vorbeau despre tinerii din ziua de astăzi.

Dacă în mod normal aceste discuții se încheiau cu fraze de genul „Generațiile astea nu mai au niciun respect” ori Tineretul se duce de râpă”, această discuție a fost concluzionată cu un „Săracii copii. Trebuie să și muncească, să și învețe, să câștige și experiență. Mi-e așa milă de ei.

Discuția nu m-a lăsat indiferentă. În niciun caz nu am mers la dumnealor ca să țip ” Aha, recunoașteți că ne e și nouă greu”, cu toate că mi-ar fi plăcut. Convorbirea m-a întristat, în schimb. Nu pentru că ne compătimeau ci pentru că aveau perfectă dreptate.

Se spune că atunci când ești tânăr totul este simplu. Nu ai responsabilități, îți permiți să faci greșeli și ai tot timpul din lume ca să le repari și să faci altele.

Îndrăznesc să contrazic toate aceste zicale spunând că tânărul secolului XXI nu mai are tot timpul din lume. Nu pentru că tinerețea se manifestă altfel în cazul lui ci pentru că evoluția societății îl obligă să își gestioneze cu mare grijă timpul pentru a nu își rata viața.

Nu pot vorbi în necunoștiință de cauză, dar din auzite și din citite pot spune cu certitudine că profilul tânărului din secolul acesta s-a schimbat radical față de cel din generația părinților noștrii.

Astfel un tânăr de 20 de ani care doar ce a intrat la facultate trebuie să facă o sumedenie de lucruri pentru a fi în rând cu lumea. Pe lângă faptul că unii trebuie să plece de lângă părinți și să învețe cum să se gospodărească singuri, ei mai trebuie să înceapă să se gândească serios la viitor.

Iată câteva aspecte care devin din ce în ce mai prezente în viața unui tânăr:

–          Trebuie să termini o facultate ca să devii cineva! Tinerilor din ziua de astăzi li se cere în mod constat să învețe, pentru că facultatea este calea către o meserie de succes și un salariu bun.Nu contest acest lucru, dar în viață îți mai faci norocul și cu mâna ta. Degeaba ai învățat în facultate dacă nu te lupți pentru ceea ce îți dorești. În zilele noastre să termini o facultate nu este deajuns.

–          Trebuie să faci stagii de practică pentru a câștiga experiență. Este din ce în ce mai la modă să faci practică ori să fii intern în cadrul unei instituții, organizații, etc. Este o experiență extraordinară într-adevăr, dar de multe ori te lupți cu morile de vânt întrucât ajungi să stai ore întregi într-un birou făcând muncă de duzină și fiind exploatat.

–          Trebuie să faci voluntariat! În zilele noastre dacă nu faci parte dintr-un ONG înseamnă că ești destul de ciudățel ori inadaptabil! Este foarte important să participi la diverse evenimente unde să te faci remarcat altfel ceilalți colegi se vor uita cruciș la tine!

–          Trebuie să ai un CV impresionant ! Un CV cât mai stufos este o necesitate mai mult decât o opțiune în zilele noastre. Dacă vei candida pentru un loc de muncă și CV-ul tău nu se remarcă față de celelalte sute a căror deținători au mai aplicat, nu ai niciun șansă să fii observat.

–          Trebuie să muncești! Pe lângă voluntariatul de care vorbeam mai devreme, un student trebuie să și muncească pe bani cum s-ar zice. Pe această cale câștigă o altfel de experiență întrucât este recompensat pentru ceea ce face, dar reușește și să își facă micile plăceri fără să mai trebuiască să le ceară mereu părinților.

Dacă am sta să calculăm în ore toate aceste activități suma lor ar fi una destul de mare lăsându-i tânărului doar timp să mănânce și să doarmă.Și nici aceste activități făcute cum trebuie pentru că este presat de termenul limită al unui proiect sau de nenumăratele sarcini date de superiorul său.

Iată cum studentul secolului acesta trebuie să facă de toate, cât mai repede și cât mai bine dacă vrea ca cineva să aibă încredere în el și să îi ofere un loc de muncă pe măsura abilităților sale.

Sursă foto:știrileprotv.ro

Mădălina Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.