Superstiții de Sfântul Andrei: ne vizitează strigoii și ne visăm ursitul!

Lupii vorbesc, cerurile se deschid, strigoii invadează lumea de Ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie. Cum ne apărăm de spiritele rele?

0
277
Superstiții de Sfântul Andrei: ne vizitează strigoii și ne visăm ursitul!

Superstițiile de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sunt numeroase: se spune că ne vor vizita strigoii și că fetele își vor visa ursitul! Dar cine a fost Sfântul Andrei?

Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitorul României înca din 1997. În 2001, ziua de 30 noiembrie a devenit chiar sărbătoare bisericească națională, astfel că este o zi în care românii nu merg la serviciu decât în cazuri excepționale. Însă Ziua Sfântului Andrei nu este doar o importantă sărbătoare religioasă, ci și o zi de care sunt legate numeroase superstiții și legende.

4231-204713-sfantu

Semnificația acestei zile se apropie de cea a zilei de Halloween, sărbătorită pe 31 octombrie, având legătură, pe de o parte, cu spiritele rele care bântuie printre cei vii. De asemenea, bătrânii spun că în această zi lupii capătă glas de om și spun lucruri înfricoșătoare. Pe de altă parte, tot din bătrâni se aude că e noaptea în care fetele tinere își visează ursitul. Dar să vedem care sunt cele mai cunoscute tradiții de 30 noiembrie:

  1. Alungă strigoii cu usturoi!

Am spus că noaptea Sfântului Andrei are legătură cu spiritele rele. Chiar are! Pentru a-și proteja gospodăriile și animalele de acestea, oamenii folosesc usturoi, cât mai mult usturoi! Ung tocurile ușilor, porțile, geamurile, îl pun la animale, chiar și pe copii îi ung cu usturoi pentru a-i proteja de spiritele malefice! Așa că nu risca, înarmează-te cu usturoi!

usturi1_18840000

2. Întoarce cănile cu gura în jos!

Nu doar usturoiul ține forțele malefice la distanță. Unele gospodine au obiceiul de a întoarce toate cănile, paharele, vasele cu gura în jos cu același scop. Se pare că spiritele rele sunt ținute la o parte prin această tehnică.

3. Dormi cu busuioc sub pernă și află-ți ursitul!

Asta e pentru fete! Dacă ești fată și nu ți-ai cunoscut încă alesul, dar vrei să îl afli, a sosit momentul! Cere-i mamei sau bunicii un fir de busuioc și dormi cu el sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei. Tradiția spune că, în vis, ți se va ivi Făt-Frumosul.

4.Viitorul din oglindă

Fără busuioc de această dată, fetele își mai pot afla ursitul și printr-o altă metodă. La miezul nopții, cele care sunt curioase de viitorul lor amoros trebuie să se așeze goale între două oglinzi și să țină în mână două lumânări aprinse. Oglinda din spate le va arăta tinerelor scene din viitorul lor, precum și chipul celor care le vor fi soți.

Ziua de Sfântul Andrei mai poartă și numele de Ziua lupului, lupul fiind simbolul dacilor. La miezul acestei nopți, se spune că cerurile se deschid. Din bătrâni se aude că toate animalele pot vorbi în această noapte, dar cine le ascultă, moare.

4231-204691-an1

Tradițiile diferă de la zonă la zonă și cu siguranță multe s-ar mai putea spune despre ziua de 30 noiembrie. Cert este că semnificațiile ei nu sunt doar religioase, ci și ezoterice, fiind o zi (și o noapte) cu puternică încărcătură spirituală.

Dincolo de spirite rele și superstiții, să ne bucurăm de această zi liberă, cu sau fără usturoi!

Surse informații: stirileprotv.ro , agerpress.ro

Surse foto: ziarulunirea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.