Este adevărată această afirmație după care ne ghidăm mulți atunci când renunțăm la anumite mâncăruri preferate? Hai să vedem în ce măsură putem să judecăm, având mai multe situații și argumente pro și contra ideii din titlu.
Este foarte adevărat faptul că organismul uman se regenerează din ceea ce are. Noi, pentru că îl „alimentăm” cu mâncare, aceasta din urmă se transformă în celulele corpului după o perioadă de timp. O dată la 28 de zile, pielea noastră se regenerează din proteinele, lipidele si glucidele alimentelor pe care le mâncăm. Ficatul, o dată la cinci ani. Oasele, o dată la 10 ani. Deci, putem afirma că devenim ceea ce mâncăm.
Însă nu aici este problema. Problema constă în cum abordăm și cum percepem noi acest lucru. Nu este corect să considerăm mâncarea nesănătoasă precum fast food-ul, toxică. Este, da, o mâncare nesănăoasă din punctul de vedere al conținutului. McDonalt’s-ul, KFC-ul, shaormeriile (shaorma… ce mult o iubim, nu?) sunt magazine de tip fast food, cu autorizații și acte. Dacă ceea ce vindeau era toxic, adică otrăvea clienții, acestea nu mai erau deschise de mult timp. Dar da, aceste produse sunt nesănătoase din cauza conținutului mare de grăsime sau a înlocuitorilor. Nu este indicat să mâncăm prea des la aceste restaurante, însă nici să le ocolim pentru a ne abține de la anumite pofte.
Vrem să trăim sănătos. Asta ce înseamnă? Să mâncăm numai fructe, legume și carne albă? Aici greșim unii dintre noi. Organismul nostru are nevoie de conținuturile tuturor categoriilor alimentelor. De la paste făinoase la salată verde, noi trebuie să le consumăm pe toate. De aceea, alimentele bogate în carbohidrați își au suprafața lor în piramida nutrițională.
Părinții ne-au obișnuit de mici să ne ducă la fast food pentru a ne recompensa pentru ceva. De atunci, simțim că burger-ul are gustul copilăriei și vrem să ne aducem aminte pe acea perioadă. Dacă ne hotărâm să începem să abordăm un stil de viață mai sănătos, noi mâncând des shaorme sau alte „bunătăți” rumenite, este clar că nu vom putea trece de la burger la salată.
Este foarte important să ne cunoaștem limitele și să ne stabilim niște pași în atingerea scopului nostru. Un prim pas ar fi să luăm legătura cu un medic nutriționist, care ne va face un meniu și un program de nutriție personalizat, în funcție de stilul nostru de viață. Un bun nutriționist nu ne va zice niciodată să ne abținem până nu mai putem, ci ne va încuraja să gustăm din tot ce ne este poftă, numai să nu exagerăm.
Până ajungem la nutriționist, putem să ne ocupăm cu dezlegatul acestei scheme aparent interesante și utile, care ne învață cum combinăm alimentele pentru o nutriție echilibrată.
Pentru un stil de viață sănătos, trebuie să învățăm să devenim puternici, să ne controlăm pe noi înșine, să ne odihnim, să facem mișcare și să nu uităm să ne hrănim.
Foto: arhivă personală, mancam.blogspot.com
Redactor: Ruxandra Bobleagă