Tu ai ce-ți trebuie ca să fii medic?

Fiindcă nu există alta-n lume mai importantă decât sănătatea, ar fi bine să aflăm mai multe nu doar despre medici, ci și despre studentul la medicină. Nedormit și nemâncat, studentul la medicină aduce câteva detalii despre viața din „interior”. Irina Stan, abia intrată pe băncile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, și-a făcut timp să ne răspundă la câteva întrebări:

  1. Când și care crezi că sunt motivele pentru care medicina a devenit una dintre pasiunile tale? Se numără printre acestea House MD sau Grey’s Anatomy?

Haha, nu! Am căpătat o obsesie pentru astfel de seriale nu înainte, ci după ce mi-am ales drumul. Nu pot spune că m-am visat dintotdeauna medic, deși, trebuie să recunosc, multe dintre jucăriile mele s-au zbătut măcar o dată între viață și moarte. Ba dimpotrivă, ca orice copil, m-am visat și balerină. Am început să am o afinitate față de acest domeniu prin clasa a V-a, iar hotărârea am luat-o în clasa a VIII-a, înaintea examenului. De altfel, un argument bun al faptului că persoanele de 14 ani nu trebuie să ia decizii singure!!

  1. Crezi că alegerea ți se potrivește și dacă da, de ce?

Da, cred că mi se potrivește 100% pentru că se mulează perfect pe trăsăturile personalității mele, fiind un domeniu mai mult decât interesant, competitiv și foarte antrenant. La urma urmei, cine are nevoie de timp liber..?

  1. Dacă ai putea da timpul înapoi, ai mai face această alegere?

Cu siguranță! Îmi place în general să fac aceeași greșeală de mai multe ori, just to be sure!

  1. Există viață după intrarea la medicină?

Categoric! Viața de student este cea mai frumoasă, chiar și pentru studenții la medicină.

  1. Care a fost prima ta impresie?

Am fost și încă sunt complet fascinată de fiecare noutate cu care mă întâlnesc, de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu. Ca orice boboc, mi-am promis repede că voi învăța din timp la toate materiile, la fel de repede m-am și lăsat de idee. I-am mulțumit lui Dumnezeu că am ajuns să mă simt „în lumea mea” apoi a venit primul colocviu la anato și mi-am blestemat zilele. E ca un rollercoaster.

  1. Ce te motivează să-ți dorești o carieră în acest domeniu?

În primul rând, sunt motivată de propria-mi sete de cunoaștere și de faptul că medicina este un domeniu aflat într-un continuu progres, un domeniu care îți oferă mereu posibilitatea de a evolua. Mă atrage ideea unei astfel de meserii care să-mi asigure în mod constant oportunități de dezvoltare profesională și personală.

  1. Care este ramura care te intrigă cel mai mult? De ce?

Cred că marea majoritate a studenților la medicină din primii ani ți-ar spune că se visează chirurgi, doar nu o să fac eu nota discordantă! Îmi doresc să urmez o ramură care să mă țină mereu în priză, îmi plac rezultatele spectaculoase. La momentul actual, sper că voi ajunge să-mi aleg o ramură chirurgicală.(chirurgie cardiovasculară/plastică)

  1. Care este sfatul tău pentru cei care vor să-ți calce pe urme?

GÂNDIȚI-VĂ BINE! Nu vă lăsați influențați de nimeni. Văd în jurul meu persoane pe ale căror fețe se citește disperarea (și nu doar în sesiune). Luați în calcul că este un drum extrem de lung și greu. Și credeți-mă, dacă nu faceți asta pentru alții sau în ideea că veți câștiga mulți bani, ci doar din pasiune, nu o să vă pară rău!

  1. Este adevărat că medicii nu au sentimente, dar profesorii care o predau?

Este adevărat că această facultate te călește. Nu pot zice că nu au sentimente, până la urmă lucrează pentru oameni, într-un domeniu atât de nobil. Ne petrecem însă zilele printre cadavre (ba chiar, cea mai mare bucurie a unui medicinist este „un nou exponat” în sala de disecție), ajungând să părem, uneori, la fel de reci ca ceea ce avem în față. Este inevitabil.

  1. Ești fericită cu alegerea făcută?

Da, nu m-aș vedea vreodată făcând altceva. Ar trebui, totuși, să mă mai întrebi o dată în timpul sesiunii!

Irina Stan ne-a ajutat și să aflăm câteva curiozități medicale. Check them out: https://www.iqool.ro/9-curiozitati-medicale/ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here