Let’s discuss the future
Short review: De-a lungul acestor nu foarte lungi interviuri (pentru că nu riscăm să plictisim!), am descoperit secretele vieții unor studente de la medicină, litere și management. Am aflat, așadar, că primul loc este ocupat de sănătate, apoi vine, după cum susține mama, școala, iar mai apoi, cineva se ocupă de organizarea tuturor întreprinderilor de care depinde buna funcționare a vieților noastre.
Continuăm, de această dată, cu un domeniu axat pe invențiile care ne ușurează activitățile zilnice. Maria Fiodor, tânără care se specializează în calculatoare, ne întâmpină în lumea haotică a unui student al Universității Politehnica din București.
1. Tu ai ales UPB sau UPB te-a ales pe tine?
Eu am ales UPB, clar. Cred că dintotdeauna am acordat un mai mare interes materiilor tehnice. În liceu, fiind și la profil mate-info, preferam exercițiile la mate în locul comentariilor la română.
2. De ce Facultatea de Automatică și Calculatoare și nu alta?
De ce această facultate? Foarte simplu. Pentru că este una dintre cele mai bune facultăți din țară și pentru că are legătură cu un domeniu în plină dezvoltare.
3. În ce anume te specializezi și ce te atrage la domeniul ales?
Calculatoare. Cel mai mult mă atrage faptul că totul este într-o continuă expansiune. Cu fiecare minut, apar fel de fel de noi invenții și de îmbunătățiri ale lucrurilor deja existente. În prezent, există o dependență uriașă între domeniul IT și oricare alt domeniu, astfel încât, majoritatea activităților desfășurate de oameni implică un calculator.
4. Simți că intrarea la această facultate te-a schimbat? Dacă da, cum?
Da, foarte mult. În primul rând, faptul că am reușit să intru mi-a acordat o satisfacție uriașă. În al doilea rând, m-a motivat să muncesc mult mai mult dacă vreau să reușesc să realizez tot ceea ce îmi propun și m-a făcut să-mi dau seama cât de mult contează să știi să-ți dozezi timpul, mai ales înainte de teste sau examene.
5. Pe o scară de la 1 la 10, cât de traumatizantă a fost prima sesiune?
Nu cred că pot da o notă punctuală, dar pot spune că nu se compară cu absolut nicio experiență de până acum. Deși, în săptămânile respective, simți că timpul stă în loc și examenele nu se mai termină, satisfacția de după sesiune este de nedescris.
6. După acest prim-semestru, consideri că ai făcut alegerea potrivită în ceea ce privește cariera?
Categoric, da. Deși, în unele momente, am resimțit puternic stresul temelor sau examenelor, am făcut totul cu plăcere. Toate experiențele mi-au oferit mai multă motivație să continui și mi-au confirmat ceea ce știam încă de la admitere, că locul meu este aici.
7. Aștepți cu nerăbdare începerea noului semestru sau ești determinată să iei o binemeritată pauză?
Abia aștept venirea noului semestru, dar, sincer, după această primă-sesiune, o vacanță chiar este bine-venită.
8. Ce sfat i-ar da Maria de la UPB Mariei din liceu?
Cred că cel mai bun sfat este să continue să facă ceea ce făcea deja, cu un mic comentariu totuși: să realizeze că la facultate va fi de câteva ori mai multă materie de învățat în jumătate din timpul pe care îl are în liceu.
9. Ce sfat le-ar da Maria de la UPB viitorilor studenți la Facultatea de Automatică și Calculatoare?
Pentru viitorii studenți care vor să vină la această facultate, tot ceea ce recomand este să se gândească bine dacă vor cu adevărat să o urmeze, pentru că efortul uriaș depus pentru a intra, competiția de la admitere fiind foarte dură, va fi o nimica toată pe lângă ce va urma pe parcursul anilor de facultate.
10. Care sunt planurile tale după finalizarea studiilor de licență?
Momentan, nu am planuri pentru acea perioadă. Sunt abia la început, mai am foarte multe de învățat și, pe parcurs, îmi voi da seama ce cale voi urma.