luni, februarie 26, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipSunt români, dar muzica lor te trimite în Occident

Sunt români, dar muzica lor te trimite în Occident

Se întâmplă de multe ori să auzi melodii care sună prea bine pentru a fi operele unor români… Te ciocneşti de ele la radio, la reclamele TV şi chiar la sugestiile video de pe Youtube, însă te întrebi cine sunt artiştii care le interpretează. Semnul de întrebare devine uneori şi mai mare, atunci când vezi clipurile oficiale ale pieselor şi realizezi că nu seamană cu nimic de pe piaţa muzicală românească.

Dacă nu îl ştiam pe Mihai Ristea, probabil nu mi-aş fi dat seama că GOLAN sunt de pe meleagurile noastre. Ce-i drept, o parte din componenţa trupei are alte origini, însă pe ei tot în Bucureşti îi veţi găsi creând muzică. Cât despre clipul melodiei Promises, el a fost cel care m-a indus cel mai mult în eroare, ţinând cont că este filmat în Berlin şi că nu seamană cu videoclipurile altor artişti români.

https://www.youtube.com/watch?v=lhqe8Ei-jSs

Pe The Speakers i-am descoperit de curând, datorită dragostei comune pentru „Fashion”, căci aşa se numeşte şi melodia lor, care m-a captivat din prima clipă. Stilul trupei mă duce cu gândul la o combinaţie între Depeche Mode şi The Killers. Am reuşit să-mi dau seama că sunt de-ai noştri datorită faptului că în clipul melodiei apar o serie de personalităţi din industria modei româneşti.

Yelllow sunt români? Da, sunt! Dar pe lângă asta, sunt nişte artişti diferiţi, care ajută imaginea muzicii în România să prindă noi forme. I-am ascultat pe omuleţii aceştia pentru prima dată în deschiderea concertului celor de la Hurts, iar de atunci mi-a rămas în cap melodia „Scream”, pe care am trimis-o multor oameni. Răspunsul lor a fost la întrebarea mea de mai sus.

Unii oameni talentaţi fug din ţărişoara noastră şi se stabilesc în Viena. Aşa au făcut şi Moonlight Breakfast, pe care am avut norocul să-i ascult live în Vama Veche. Însă înainte de asta auzisem la radio melodia lor „Hello”, pe care am găsit-o ulterior şi într-una din reclamele Redd’s. Stilul Moonlight Breakfast este un amestec de genuri muzicale care se împletesc perfect: un pic de soul, electro, beat, nu-jazz și swing.

Clipul celor de la Sophisticated Lemons, pentru melodia „Burn it”, mă duce imediat cu gândul la începutul anilor ’80. Nu m-aş fi gândit niciodată că sunt români, dacă îi descopeream pe Youtube, însă am aflat de ei datorită evenimentelor de pe facebook, legate de concertele lor. Piesa sună foarte bine şi cu siguranţă mulţi aţi dat de ea şi la radio. Din păcate, nu am reuşit să ajung la niciun concert de-al lor, însă o voi face, nu vreau să fugă şi ei la Viena.

Şi ca un bonus, mi-am adus aminte de confuzia pe care am făcut-o în 2007, atunci când am trăit cu impresia că Firma sunt englezi, pentru că melodia lor „Baby is crying” suna mult prea bine, spre deosebire de ce se promova la noi în ţară.  În plus, băieţii au fost prima trupă românească nominalizată la „New Sounds Of Europe”, la EMA,  în 2007.

Miruna Andreea Haican
Miruna Andreea Haicanhttp://www.iqool.ro
Îmi place să privesc, să ascult şi să cunosc oamenii, la fel de mult cum îmi place să scriu despre ei sau să îi desenez. În schimb, în cazul meu prefer să păstrez o aură de mister... vreau să fiu descoperită prin ceea ce creez, şi nu prin ceea ce spun despre persoana mea.
RELATED ARTICLES

Most Popular