1

Vine vara, vine căldura mare, cu siguranță o să vină și nopțile nedormite. Pentru cei care o să se plictisească de ieșit afară, am pregătit un top cu cele mai bune filme de groază de până acum (din punctul meu de vedere). În ultimii ani au ieșit pe piață multe filme proaste care mai degrabă m-au facut să râd sau să mă enervez pentru că mi-am perdut timpul uitându-mă la ele, decât să mă sperie sau cel puțin să mă prindă în atmosferă. Așa că m-am axat mai mult pe „marii clasici” ai filmelor de groază, cei care au fost deschizători de drumuri și care au știut cum să ademenească publicul.

 Alien (1979) 

De la regizorul Ridley Scott vine unul dintre cele mai bune SCI-FI horror pe care le-am văzut până acum. Alien reușește să te ademenească într-o atmosferă greoaie cu o acțiune în care fiecare pas este calculat, pentru că nu știi ce se află dupa colț. Singurul film în care am simțit o claustrofobie mai puternică decât în Alien a fost Cube.

 The Shining (1980)

Adaptarea lui Stanley Kubrick a romanului cu același nume este impecabil realizată. Nu știu ce m-a speriat mai tare, interpretarea lui Jack Nicholson a personajului principal (Jack Torrance) sau acțiunea și decorul filmului văzut prin ochii acestui genial regizor. Cu siguranță amândouă. Recomand să vă uitați și la mini-seria The Shining realizată de  Stephen King, mini-seria a apărut deoarece scriitorului nu i-a convenit interpretarea romanului făcută de Kubrick. Sincer, după ce am văzut filmul din ’80, ce a făcut King mi s-a părut o prostie…

 Alfred Hitchcock

Inițial am vrut să pun câteva filme realizate de el, dar nu am putut să fac așa ceva. Tot respectul pentru Alfred Hitchcock, aproate toate filmele lui merită văzute și digerate. În câteva cuvinte, operele sale pot fi descrise ca profunde, misterioase și originale pentru acea vreme. Tot ce vedeți acum ca un clișeu în filmele de groază, probabil a fost copiat din filmele lui. Totuși, pentru început recomand să vă uitați la Murder! (1930), The Birds (1963), Vertigo (1958) și desigur Psycho (1960).

 The Silence of the Lambs (1991)

Un puternic thriller psihologic realizat sub ochiul atent al lui Jonathan Demme care a reușit cel mai bine să-l aducă la viață pe celebrul criminal Hannibal Lecter (jucat extraordinar de către Anthony Hopkins). Din punctul meu de vedere este cea mai bună impersonare a lui Hannibal din toate filmele (serialul nu se pune, dar și Mads Mikkelsen face o treabă destul de bună).  Un film foarte bun, îl recomand.

The Conjuring (2013)

Știu că la început am spus că o să vorbesc doar de filme vechi, dar The Conjuring chiar mi-a plăcut. Adică după câțiva ani de filme rebut, filmul ăsta a venit ca o scăpare din anonimat. M-a surprins și m-a ținut în priză până la sfârșit. Nu știu cât de cunoscut e James Wan. Cu toții ne-am uitat la Saw (2004) sau Insidious (2010. Ele sunt trecute prin mâna lui. Chiar dacă sunt producții recente, sunt bune, nu extraordinare, dar bune. Pot spune că The Conjuring este o reîmprospătare a genului.

Cu siguranță sunt și alte filme de groază care merită văzute, dar eu am să mă opresc aici. Ceea ce am prezentat mai sus sunt preferatele mele, sunt acele filme pe care le-am văzut de mai multe ori și nu m-am plictisit pentru că de fiecare dată am descoperit ceva nou în ele.  Dacă mi se permite, am să mai menționez câteva filme bune: House of Wax (1953), Nosferatu (1922), The Thing (1982), The Exorcist (1973) și, de ce nu, Poltergeist (1982). Dacă aveți ceva de adăugat, lăsați un comentariu mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.

In memory of Casey Kasem (Norville „Shaggy” Rogers) the biggest mystery hunter of all time.

Sursă foto: Google Images

   „Stay hungry. Stay foolish.”