Summer Well Festival 2018: două zile de evadare pe Domeniul Știrbey

0
204
Summer Well Festival 2018
Bastille pe scenă la Summer Well Festival 2018. De la stânga la dreapta în față: Kyle Simmons (clape), Dan Smith (voce, clape), Will Farquarson (bas, chitară). În spate: Charlie Barnes (clape, chitară) și Chris Wood (tobe)

Nimeni nu poate spune cu siguranță care erau așteptările pentru Summer Well Festival 2018. Cel puțin nu după primul nume anunțat, care părea a fi destul de nișat pentru a atrage atenția tuturor. Probabil cei mai mulți ochi au început să se uite cu atenție la evenimentul din Buftea după anunțarea unor trupe precum Justice sau The Kooks, la începutul anului 2018.

Veștile conform cărora Sofi Tukker și Bastille urmau să își facă apariția și ei pe Domeniul Știrbey au făcut și ele un bine: primii nu erau destul de celebri, dar aveau o piesă care a fost extrem de populară. Iar cei din urmă mai fuseseră cap de afiș în anul 2014, deci aveau și ei un public suficient de numeros, care să vină să îi vadă.

Interesul a mai fost probabil mărit și de introducerea unei a doua scene. În ce măsură nu se știe, deoarece concertele de pe el s-au văzut ulterior că se suprapuneau cu unele dintre seturi. Dar diversificarea genurilor – marcată prin alegerea unor nume din hip hop pentru a doua  – sigur a atras niște priviri.

Publicul se putea găsi. A fost însă line-up-ul pe măsura așteptărilor?

Night Picnic

Picnicul nocturn de la Summer Well Festival 2018 a fost alcătuit din două părți. Prima a fost reprezentația Orchestrei Simfonice București, pe scena principală, iar a doua a fost pusă în practică pe o scenă secundară. Acolo, muzica a fost asigurată de proiectul R&B canadian Rhye.

Cum a fost prestația orchestrei? Foarte bună. În fond, după cum am spus și la ediția de anul trecut, nu prea ai cum să dai greș cu muzică simfonică. Mai ales când ea vine cu ceva inedit.

Summer Well Festival 2018Probabil cele mai bune momente ale recitalului au fost reinterpretările pieselor Bad Habit de la The Kooks și Pompeii de la Bastille. Mai merită însă menționate și versiunea orchestrei după D.A.N.C.E. de la Justice și interpretarea, din nou, a piesei Amsterdam de la Nothing But Thieves, prezenți la festival în 2017.

Muzica din spatele Rhye mi s-a părut relaxantă, dar plină de suflet. Asta deși nu am apucat să o experimentez prea mult.

11 august: și entuziasmul a revenit

  • Tom Grennan

Summer Well Festival 2018 a fost deschis de către Tom Grennan, un cântăreț londonez al cărui stil se învârte în jurul muzicii rock alternativ, indie și pop. Prezența lui pe scenă a părut a fi călduroasă: piesele lui au sunat bine, iar el a fost entuziasmat de public, cu care a și interacționat foarte mult și căruia i-a spus că se bucură să fie aici.

https://www.instagram.com/p/BmWEvPxn7E8/?taken-by=summer_well_festival

Care au fost cele mai bune momente ale setului său? Probabil toate clipele în care i-a pus pe spectatori să cânte. Ca piese, probabil Praying, Sober, Royal Highness, Found What I’ve Been Looking For și colaborarea sa cu Chase & Status, All Goes Wrong.

A fost totul perfect? Nu chiar. Trupa care îl însoțea a greșit inițial aranjamentul la piesa care dă titlul albumului său de debut. Iar, câteva cântece mai târziu, microfonul lui Tom a rămas fără cablu. Problemele au fost remediate rapid, iar calitatea concertului lui nu a avut de suferit.

  • Oscar and the Wolf

Prestația muzicianului belgian Max Colombie, care se ascunde în spatele pseudonimului de mai sus, a fost destul de antrenantă. Nici nu avea cum să nu fie, muzica lui e dansantă.

Summer Well Festival 2018Dacă ar fi să îi compar prestația cu alte nume care au trecut pe la Summer Well, aș alege formația Years & Years. Dar aș spune că Oscar and the Wolf e mai degrabă pentru hipsteri.

  • Cigarettes After Sex

Sigur a existat o nișă care s-a bucurat de prezența americanilor de la Cigarettes After Sex la Summer Well Festival 2018. La fel de bine se poate spune că a existat și o categorie de public care s-a plictisit de piesele lor lente, care păreau că se amestecă între ele.

Summer Well Festival 2018Două lucruri sunt însă clare: Affection sună bine live, iar ei au fost drăguți cu publicul.

  • Kodaline

Irlandezii de la Kodaline au interacționat bine cu publicul. Aceștia i-au încurajat pe cei de pe domeniu să cânte de nenumărate ori. De asemenea, ei i-au mai folosit pe festivalieri pentru a crea o atmosferă romantică la piesa The One. Și, să nu uităm, au mai aruncat și cu confetti în cei din față.

Summer Well Festival 2018
Publicul acoperit în timpul prestației celor de la Kodaline

Setlistul lor a fost alcătuit, în mare parte, din piese proprii. Aici putem aminti High Hopes, Ready, Brand New Day și Follow Your Fire. Nu a fost însă uitată colaborarea cu Kygo, la piesa Raging.

  • Justice

Duo-ul francez de muzică electronică Justice nu a lăsat loc de plictiseală în cadrul prestației lor. Și asta din două motive. Primul este caracterul dinamic al muzicii lor, care te face să dansezi/sari în continuu. Al doilea ar fi durata scurtă a prestației lor: au pus muzică doar 75 de minute.

Summer Well Festival 2018Merită să îi vezi live dacă îți plac jocurile de lumini și dorești să vezi cum modelează atitudinea publicului. Este aproape ilar să îi vezi cum se opresc cu totul înainte de We Are Your Friends pentru a continua apoi să-și facă treaba ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

12 august: iar publicul e nerăbdător

  • Isaac Gracie

Ziua a doua de Summer Well Festival 2018 a început oarecum modest. De ce? Probabil pentru că muzica lui Isaac Gracie nu este extrem de spectaculoasă. Dar acesta nu e un impediment dacă știi să cânți la chitară și ai o voce plăcută.

https://www.instagram.com/p/BmYoZxnHgT2/?taken-by=summer_well_festival

Cele mai interesante momente din cadrul setului său au fost piesele running on empty și the death of you & i. Prima pentru că a fost dansantă, iar a doua pentru că își schimbă cu totul ritmul la refren.

  • HMLTD

https://www.instagram.com/p/Bmae2L-B7of/?taken-by=eyesofamadman

…sunt un caz special. Muzica lor este destul de interesantă, cu multe schimbări dramatice de instrumentale și influențe din genuri precum glam rock, muzica electronică sau punk. Dar sonorizarea nu prea i-a ajutat să se impună.

  • Sofi Tukker

Atmosfera a devenit însă mai bună în timp ce Sofi Tukker s-au aflat pe scenă. Energia nebună din piesele lor a molipsit publicul, iar caracterul dansant al muzicii lor i-a făcut pe oameni să se manifeste la cererea celor doi membri. Și din instinct, la cât de mult dansează aceștia pe scenă.

https://www.instagram.com/p/BmafiHnh_gg/

Printre cântecele interpretate de Sophie Hawley-Weld și Tucker Halpern s-au numărat piese proprii, compoziții noi și colaborări. La prima categorie putem aminti Energia, Awoo, Fuck They, Batshit și Deja Vu Affair. Cântecul nou a fost intitulat Fantasy, iar colaborările au fost cu Benny Benassi (Everybody Needs a Kiss) și arhicunoscuta Best Friend, care îi mai avea în original pe Nervo, The Knocks și Alisa Ueno.

  • The Kooks

Pe cât de aproape se afla încheierea Summer Well Festival 2018, pe atât de mult începea să se aglomereze în fața scenei. Ceea ce nu a fost un lucru rău, publicul nu s-a comportat prost.

Summer Well Festival 2018The Kooks au urcat pe scenă la 22:00, iar prima piesă pe care au cântat-o a fost Bad Habit. Aceasta a reprezentat, probabil, un semnal menit să pună publicul să se distreze. Pentru că asta au și făcut oamenii: s-au bucurat, au țipat, au dansat. Cred că în asta stă și aprecierea pentru ei: faptul că fac o muzică dansantă, accesibilă, dar suficient de interesantă pentru a fi difuzată pe radiourile de muzică alternativă.

Summer Well Festival 2018Interacțiunea celor patru din Brighton cu publicul a fost pe măsură. Ea a constat în încurajări, glume referitoare la vechimea trupei și existența noțiunii de hashtag, dar și răspunsuri afirmative. Cum la ce? La o întrebare de la un spectator din primele rânduri, care era curios dacă va auzi Naive.

  • Bastille

Ar fi multe de spus despre Bastille și schimbările prin care au trecut de la prima apariție a lor la Summer Well Festival. Dar cum acest articol este despre Summer Well Festival 2018 și nu despre ei, mă voi rezuma doar la a spune că i-a ajutat, pe termen lung, alegerea de a mai aduce un nou membru în cadrul turneelor, în 2015. Și de a mai adăuga și alte instrumente pe al doilea album, în 2016. Dar acesta e un aspect separat. Ideea e că aceștia au reușit să sune mult mai bine și să fie mai expansivi decât la precedenta vizită de la Summer Well.

https://www.instagram.com/p/BmcA7ZUh1Vi/?taken-by=eyesofamadman

Din ce a constat prestația lor? Din varietate. Au cântat piese atât de pe primul material discografic (printre care Bad Blood, Overjoyed, Flaws, Laura Palmer, dar și cunoscuta Pompeii), cât și de pe al doilea (Blame, Good Grief, Send Them Off!, Two Evils, Fake It, Warmth). Nu au fost ocolite nici piese mai noi (Quarter Past Midnight, World Gone Mad), nici colaborări (I Know You, cântată în original alături de Craig David) și nici coveruri (Of The Night).

https://www.instagram.com/p/Bman4QvB9XN/?taken-by=eyesofamadman

Interacțiunea cu publicul a fost pe măsură, ea provenind, în mare parte, de la solistul Dan Smith. În ciuda atitudinii negativiste, acesta a reușit să capteze oamenii și prin îndemnuri, și prin cuvinte spuse în limba română. A reușit și să ajungă chiar și în mijlocul spectatorilor.

Însă nu numai el a relaționat cu miile de oameni. Și bateristul Chris „Woody” Wood s-a înțeles bine cu publicul, pe care l-a pus să recreeze din degete una dintre emblemele trupei.

În concluzie

Deși așteptările inițiale la Summer Well Festival 2018 nu au părut a fi certe, organizarea bună și line-up-ul pe măsură au făcut ca această ediție să fie un succes. Și ca cei care cântă să își merite banii.

A fost o idee bună introducerea unei alte scene? Da, pentru că aveai parte de mai multe opțiuni. Nu și pentru cei care și-ar fi dorit să prindă acțiunea completă atât din plan principal, cât și din plan secundar.

Voi cum v-ați simțit Summer Well Festival 2018?

surse foto: Summer Well Festival, infomusic.com, instagram.com/summer_well_festival