Summer Well Festival 2017: două zile de neuitat pe Domeniul Ştirbey

0
158

Iniţial, Summer Well Festival 2017 părea a fi un mister. Ediţia precedentă a evenimentului ţinut în Buftea fusese oarecum ghinionistă, dacă ar fi să ne luăm după unele reacţii avute de public la anumite trupe. Sau la lipsa lor, într-un anumit caz.

Enigmele şi incertitudinile s-au risipit însă rapid. Mulţi iubitori de indie rock au rămas, probabil, entuziasmaţi de vestea revenirii grupului Interpol. Acesta mai fusese prezent şi în 2011, la ediţia inaugurală a Summer Well.

Însă ştirea, apărută la sfârşitul lunii ianuarie, a reprezentat doar vârful icebergului. Următoarele luni anunţau alte nume interesante pentru marea scenă de pe Domeniul Ştirbey, dar şi noutăţi precum un concert de încheiere sau organizarea unui picnic nocturn înaintea celor două zile de petrecere.

Dar oare care a fost realitatea? Cum a arătat, de fapt, Summer Well Festival 2017?

Night Picnic

Conceptul din spatele picnicului nocturn de pe Domeniul Ştirbey a fost chiar fascinant. Ţi se oferea posibilitatea de a asculta reinterpretări simfonice ale unor piese semnate de artiştii sau trupele invitate anul acesta la festival, în timp ce stăteai liniştit pe o pătură.

A dat ea oare greş? Nu. Nu prea poţi să eşuezi cu muzică simfonică. Însă, privind în trecut, e imposibil să nu ţi se pară ironică ideea că unele dintre cântece nici măcar nu au fost cântate de autorii lor ulterior.

12 August: şi distracţia începe

  • Oh Wonder

Summer Well Festival 2017

Şirul prestaţiilor live de la Summer Well a fost deschis de către energicul duo indie-pop londonez Oh Wonder.

Cei doi membrii ai săi, Josephine Vander Gucht şi Anthony West, şi-au demonstrat talentele muzicale prin vocile lor armonioase şi folosirea de instrumente precum clape şi chitări.

Din prestaţia lor nu a lipsit însă nici umorul involuntar. El a fost cauzat de o formă de adio în română spusă de Vander Gucht, dar neînţeleasă de West.

  • Honne

Summer Well Festival 2017

Honne, grupul care le-a urmat celor de la Oh Wonder, a avut o prestaţie destul de activă pentru o formaţie influenţată de muzica soul. La această senzaţie au contribuit atât muzicienii adiţionali, cât şi interacţiunea constantă cu publicul.

De asemenea, e posibil ca spectatorii să mai fi fost plăcut surprinşi şi de faptul că şi-au cerut scuze pentru ratarea unei vizite în România, programată pentru anul trecut.

  • The Kills

The Kills au însemnat gălăgie. Atât de multă (şi plăcută), că până şi piesele lor mai temperate au devenit adunături de sunete de chitară date la volum maxim.

Deşi au părut a fi mai rezervaţi, cei doi membri ai grupului nu au ignorat publicul. Vocalista Alison Mosshart a interacţionat cu acesta, dar şi cu colegul de trupă, Jamie Hince. Acesta din urmă a ţintit des chitara asupra celor din mulţime, cărora le-a aruncat şi pene de chitară.

  • Metronomy

Summer Well Festival 2017Probabil cea mai distractivă prestaţie din timpul primei zile. Buna stare de spirit s-a reflectat atât în rândul spectatorilor entuziasmaţi, cât şi în rândul membrilor formaţiei: cei doi clăpari ai trupei chiar ajunseseră să danseze la unison în timpul unei piese.

  • Interpol

Summer Well Festival 2017

Trio-ul a urcat pe scenă cu aproape 15 minute înainte de miezul nopţii. Începutul concertului a fost marcat de câteva dintre cele mai celebre cântece ale lor, şi anume Slow Hands, Evil sau mai recenta All The Rage Back Home.

Cea mai mare parte a setului a fost, bineînţeles, reprezentată de piesele de pe albumul Turn On The Bright Lights, aflat, în prezent, în centrul unui turneu aniversar.

Bis-ul, cerut cu ardoare de public, a venit la foarte scurt timp după ce formaţia din New York ieşise de pe scenă. El a constat din două cântece: cunoscuta The Heinrich Maneuver şi Specialist, un bonus de pe albumul pe care îl celebrau.

13 August: nebunia a coborât pe pământ

Spre deosebire de prima parte a Summer Well Festival 2017, care a fost călduroasă, ultima sa zi a stat cumva sub semnul ploii. Spun cumva pentru că, deşi a plouat, publicului nu i-a păsat suficient de mult încât să uite cu totul de distracţie.

  • Roosevelt

Summer Well Festival 2017Atmosfera adusă de el, parcă desprinsă din Insulele Baleare, a reprezentat un contrast clar faţă de norii de pe cer. Muzica lui inducea o atmosferă mult prea relaxantă pentru vremea de atunci.

Fever rămâne, totuşi, bună.

  • Nothing But Thieves

Trip…switch…trip…switch #tripswitch #nothingbutthieves #summerwellfestival #summerwellfestival2017 #2017

A post shared by Catalina M. (@eyesofamadman) on

Ar fi uşor să îi compari cu o furtună. Însă ei nu au provocat distrugeri, ci doar au cucerit publicul mai tânăr.

Piesele lor sunt însă intense, fapt ce a făcut să treacă mai repede timpul. Unele dintre ele, precum Trip Switch sau Amsterdam, sunt chiar perfecte pentru a fi cântate în cor de public.

  • Birdy

Summer Well Festival 2017Nothing But Thieves au fost ocoliţi de ploaie….dar Birdy nu a avut norocul acesta. Cel puţin pentru vreo câteva minute.

Talentata tânără britanică a oscilat între intensitate şi sensibilitate. Eforturile ei au fost susţinute şi de muzicienii care o însoţeau. Aceştia mai adăugau, din când în când, câte un element inedit la coveruri sau compoziţii originale.

Setlist-ul ei a fost echilibrat. Am avut parte atât de faimoasele ei reinterpretări, precum cele după piesele Skinny Love sau People Help The People, cât şi de cântecele ei. Printre acestea s-au numărat Words As Weapons, Wild HorsesKeeping Your Head Up sau celebra Wings.

  • Glass Animals

Summer Well Festival 2017Cvartetul din Oxford ar putea descrie perfect subtitlul dedicat zilei de duminică a Summer Well Festival 2017.

Este surprinzător să vezi cum o formaţie este atât de devorată de publicul adolescentin. Mi s-a părut că trăiesc aceleaşi senzaţii precum cele din timpul concertelor The 1975 sau The Neighbourhood, din anii trecuţi de festival. Însă, pentru prima oară, ele chiar nu mă deranjau.

De ce? Probabil pentru că amestecul lor de genuri – printre care hip-hop, trip-hop şi muzică electronică – e suficient de interesant. Iar solistul lor, Dave Bayley, este suficient de excentric: urcă pe garduri, foloseşte ananasuri pe post de instrumente sau alege să cânte direct din public.

V-aş recomanda să îi vedeţi, fie doar pentru ciudăţenie. Dacă nu, doar de curiozitate: nu vă veţi plictisi de piese precum Life Itself, Agnes, Youth sau Pork Soda.

  • Editors

Şi am ajuns la cel de-al doilea cap de afiş al Summer Well Festival 2017.

Deşi au existat oameni care au plecat din primele rânduri înainte de prestaţie, atitudinea publicului nu s-a schimbat. El a continuat să fie receptiv şi activ pe tot parcusul prezenţei lor pe scenă. Fapt ce a meritat, fiindcă grupul a sunat uimitor.

Summer Well Festival 2017

Ce a fost atât de uimitor, vă întrebaţi? Păi…cam totul. Atmosfera magică s-a datorat unui efort de echipă. Prezenţa lor a fost însoţită de aspecte electrizante: am avut parte de flăcări şi de artificii.

Summer Well Festival 2017

Chimia a fost mereu vizibilă. Aceasta era esenţială pentru trupa care a cunoscut consacrarea în Birmingham…mai ales în contextul în care instrumentele dominante din cântece variau. Ele puteau fi chitări, ca în cazul cântecelor Sugar, Blood, An End Has a Start şi Munich, sau clape, precum în ultima piesă cântată, Papillon. Ori o îmbinare, ca în piese precum The Racing Rats (unde clapele sunt chiar cele ale unui pian) sau Ocean of Night.

Summer Well Festival 2017

Numeroasele piese cunoscute au fost însoţite şi de altele noi. Patru, mai exact. Cea mai bine primită dintre acestea a fost Magazine, la care publicul a ridicat mâinile, chiar şi la cerere. Gestul a fost lăudat de solistul grupului, Tom Smith.

Per total, show-ul celor de la Editors a reprezentat un fel de exaltare. Publicul a fost entuziasmat de prestaţia celor cinci, iar ei şi-au manifestat reacţiile pozitive atât prin vocea lui Smith, cât şi prin constantele reacţii încurajatoare oferite de basistul Russell Leetch.

Ce a urmat?

Summer Well Festival 2017

Concertul de închidere al Summer Well Festival 2017 a fost asigurat de The Bloody Beetroots. Gălăgia şi hiperactivitatea nu m-au convins – probabil şi din cauza oboselii – dar nici nu mi s-au părut respingătoare. În fond, au existat destui amatori pentru această destrăbălare a proiectului.

În concluzie

Dacă nu aţi fost convinşi până acum, o voi mai spune încă o dată: Summer Well Festival 2017 nu a dezamăgit. Ba chiar a depăşit aşteptările participanţilor, care au primit nu numai concerte bune, cât şi zile de neuitat.

Va fi interesant de văzut ce trupe sau artişti vor fi aduse/aduşi în 2018, la cea de-a opta ediţie a evenimentului.

surse foto: Summer Well Festival, iconcert.ro, infomusic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.