duminică, aprilie 21, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăAdmitere și universitateStudiul în Olanda? Află părerea unei studente românce

Studiul în Olanda? Află părerea unei studente românce

Sursă Foto: Arhivă Personală

Ai luat în calcul plecarea în afară la studii, dar încă nu ești 100% hotărât/ă? Ce zici să afli opinia Emiliei, studentă la Saxion University, pe specializarea de Tourism Management in Deventer, în limba engleză, din Olanda. Aceasta a terminat 12 clase în orașul Târgu Neamț, profil uman, științe-sociale, în cadrul Colegiului Național “Ștefan cel Mare”:

1.     În primul rând, ce te-a determinat să alegi să studiezi în afară?

Am vrut să studiez în afară în principal pe motivul că am vrut să îmi ies din zona de confort. Am vrut să încerc ceva nou, pentru că mă plictisisem de același sistem de învățământ în care am stat 12 ani.

2.     Şi cum ai ales tocmai Olanda şi implicit această specializare?

Am ales Olanda pentru că aveam deja părinții acolo, de mulți ani, și asta a creat mediul perfect pentru a studia acolo, mai ales fiind în plină pandemie. Avându-i pe ei, știam că dacă facultățile se închid, pot sta la ei, fără să am stresul constant că trebuie să vin înapoi în Romania.

3.     Care a fost şi cum a decurs procesul admiterii?

Admiterea a decurs destul de ușor. Nu a trebuit să dau nici teste, nici examene, nici interviu. Am intrat pe bază de scrisoare de motivație şi CV.

4.     Cu ce diferă sistemul acesta de învățământ de cel românesc?

Cred că sistemul e destul de diferit față de cel din România. Nu sunt complet la curent cu modul în care se desfășoară acolo lucrurile la momentul de față, dar pot descrie cum e aici. În primul rând, cred că aici se pune mult mai mult accentul pe examanele practice, și nu pe teorie. În 2 ani de când sunt studentă, am avut în jur de 5 examene strict teoretice. Restul, sunt portofolii bazate pe proiecte. De examplu, în primul an, ne-am focusat pe introducerea de proiecte sustenabile în anumite companii turistice din Olanda și pe promovarea orașelor de care puțini turiști știu, pentru a dispersa numărul mare de turiști din Amsterdam și în alte orase. În al doilea an am avut ocazia să facem un documentar despre industria turismului „dark”, adică despre turistii care vizitează locuri în care criminalii faimoși și-au ucis victimele; iar acum lucrez la un proiect legat de introducerea educativă a tehnologiei (a hologramelor, a VR-ului, etc.) în cadrul muzeelor care promovează turismul „dark” in Los Angeles.

5.     Cum te-ai acomodat într-un loc cu totul nou?

M-am acomodat relativ ușor. În primul an orele au fost în principal online, motiv pentru care nu am putut socializa prea mult cu colegii și mi-a lipsit mult asta. Anul ăsta e complet diferit pentru că majoritatea orelor sunt fizice, iar proiectele se fac în grup, deci aproape zilnic sunt înconjurată de colegi. Un lucru care poate fi menționat, e că e foarte greu să îți găsești cazare aici (în afara căminului), ceea ce îngreunează puțin procesul de acomodare.

6.     Te-ai simțit vreo secundă marginalizată din cauză că eşti studentă străină?

Nu am simțit niciodată că sunt marginalizată în cadrul facultății. Profesorii nu țin cont de asta, mai ales având în vedere faptul că am și profesori internaționali. Marginalizarea poate că se resimte atunci când vine vorba de a-ți găsi o cazare, cum am menționat mai sus. Majoritatea camerelor de închiriat sunt doar pentru studenții olandezi. Dar problema asta a fost discutată în cadrul facultății și există deja proiecte care își propun să ușureze procesul acesta pentru studenții internaționali. Deci problemele ne sunt ascultate.

Sursă Foto: Arhivă Personală

7.     Cum e o zi din viața ta de student?

O zi din viața mea de studentă e plină de lucrat la proiecte. De obicei am o zi liberă de la facultate, dar nici măcar nu poate fi numită așa, pentru că atunci ne întâlnim să lucrăm pentru proiecte. Dacă aș descrie o zi din viața mea de studentă, ar suna cam așa: mă trezesc, plec spre facultate și stau acolo până după-amiază sau până seara, timp în care lucrez (fie individual, fie în grup), am ore și întâlniri de grup cu profesorii. Partea bună e că putem să luăm pauză când vrem, iar de obicei iau pauză ca să merg la supermarket sau la cantină să mănânc. Deși sună ca și cum e foarte obositor, nu mă pot plânge de asta. Ne distrăm în timpul orelor, râdem, poate chiar și dansăm sau cântăm, deci timpul trece repede.

8.     Care ar fi cele 3 sfaturi pe care le-ai da unui viitor student ce ia în considerare să studieze în afară?

Primul sfat ar fi să vă căutați cazare as soon as possible. Dacă începeți în septembrie, încercaţi să căutați din mai sau iunie. Din păcate, e o problemă destul de comună să nu găsești housing și să fie nevoie să faci ore online și să vii în Olanda doar pentru examene. Al doilea sfat ar fi să nu vă faceți probleme legate de acomodare. Olandezii sunt drăguți, nu există olandez care să nu vorbească engleză, indiferent de vârstă, și sunt foarte obișnuiți deja cu internaționalii. Un al treilea sfat ar fi să vă interesați de împrumuturile guvernamentale și de subvenții. De exemplu, deși asigurarea medicală aici e scumpă și obligatorie, poți aplica pentru subvenție, care îți acoperă total costul asigurării.

9.     Consideri că această decizie a fost una benefică pentru tine şi viitorul tău?

Da, a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodata. Nu m-aș fi văzut studentă în România. Eram deja sătulă de cum funcționează lucrurile acolo și I needed a breath of fresh air.

Sperăm că răspunsurile Emiliei te-au ajutat în luarea unei hotărâri, spor la învățat.

RELATED ARTICLES

Most Popular