Una dintre deciziile cele mai importante pe care un tânăr este nevoit să le ia este alegerea facultăţii. Facultatea pe care o urmăm are o influenţă majoră asupra cursului vieţii fiecăruia pentru că, în anii de studiu, te pregăteşti pentru meseria ta. Investeşti timp şi bani pentru ca ulterior să reuşeşti să te întreţii prin practicarea meseriei pentru care ai investit respectivii bani şi timpul în care ai fi putut face orice altceva.

Toţi ne dorim ca profesia sǎ ne aducă beneficii materiale importante, dar şi beneficii de ordin personal. Cred că momentul alegerii facultǎţii este un moment aproape decisiv, moment în care trebuie să alegi între o profesie de pe urma căreia să fii bine remunerat şi o profesie la care ai visat de mic, însă care poate nu este atât de căutată pe piaţa muncii.

Un studiul realizat de D&D Research, la iniţiativa Universităţii Româno-Americane, a măsurat percepţiile, nevoile, atitudinile şi elementele decizionale privind învăţământul superior.

În urma cercetării realizate, concluzia generală a fost aceea că tinerii şi părinţii lor îşi aleg facultatea în funcţie de şansele de angajare pe care le oferă respectiva facultate pe piaţa muncii. Un al doilea criteriu este acela al parteneriatelor universităţilor cu firme şi posibilitatea de participare la internship-uri.

45% dintre cei chestionaţi au afirmat că brandul unei universităţi este foarte important, iar 65% considerǎ că este important ca profesorii să fie renumiţi în domeniile lor.

Sursele cele mai importante de informare, atunci când tinerii îşi aleg universităţile sunt profesorii (35%) şi studenţii (29%), adică direct de la instituţia de învăţământ. Studenţii îşi aleg în proporţie de 85% singuri universitatea, în timp ce 5% au afirmat că decizia aparţine părinţilor. 56% îşi doresc să îşi continue studiile şi cu un master. Bursele, locurile cu taxa, un campus modern şi o bază logisticǎ bine dezvoltată au fost şi ele elemente importante în alegerea unei facultăţi, elemente care au rezultat din această cercetare.

Astfel, ca o concluzie, putem afirma că modul de gândire al tinerilor din ziua de astăzi este mai degrabă unul pragmatic, orientat spre rezultate concrete şi cât mai rapide. Timpul trece repede, concurenţa pe piaţa muncii este acerbǎ, iar societatea ne educǎ să acţionăm în acest mod. Tinerii îşi urmează din ce în ce mai greu pasiunile. Situaţia actuală îi îndeamnă pe mulţi să urmeze facultăţi care se încadrează în cerinţele pieţii muncii.

Studiul a fost realizat în luna mai şi este reprezentativ la nivel naţional pentru oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe un eşantion de 673 de persoane – tineri de 16 – 23 ani (50%) şi părinţi cu copii între 16 – 23 ani (50%).

Sursa info: medifax.ro

Sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here