Social-Network-Bot

Ce reprezintă boții? Boții, care mai sunt numiți în limbajul de specialitate „Internet Bot” sau „web robot”, sunt aplicații software sau programe care execută sarcini automate pe Internet.

Un studiu al firmei de analiză Incapsula demonstrează că 61,5% din totalul traficului online este făcut de boți. Compania Incapsula a urmărit pentru acest studiu peste 20.000 site-uri pe o perioadă de o lună și jumătate. Traficului făcut efectiv de navigarea pe Internet a oamenilor îi revin astfel 38,5 procente.

Acești boți sunt împărțiți în buni și răi. Din fericire, puțin peste jumătate din procentul de 61,5% și anume 31% din totalul traficului este realizat de boți buni. Aceștia sunt generați de motoare de căutare, cum ar fi Google sau Bing, care indexează conținut nou, pentru ca oamenii să poată găsi online informații actualizate. O parte din boții buni sunt utilizați de companiile de analiză web care cercetează activitatea site-urilor și a vizitatorilor.

Boții răi se împart în mai multe categorii. Cei mai importanți sunt cei numiți „scrappers”, cu un procent de 5% din totalul traficului global. Aceștia parcurg pagini întregi de Internet pentru a putea fura conținut și adrese de e-mail. O altă categorie este reprezentată de boții de tip „hacker”, care încearcă să preia controlul asupra unor site-uri, apoi să atace în anumite puncte, alese de creatorii lor.

Comparativ cu luna martie a anului trecut, balanța oameni-boți cu privire la traficul global este mult mai dezechilibrată în prezent, ceea ce indică faptul că procentul ce revine boților este în continuă creștere. La acea vreme, traficul uman ocupa 49 procente, iar cel realizat de boți 51, în concluzie boții abia depășiseră jumătate din total.

Ca o concluzie, datorită traficului mare efectuat de boți, datele despre utilizatorii umani ar putea să difere mult de realitate, astfel încât administratorii de site nu pot înțelege corect comportamentul vizitatorilor.

Sursă foto: infinityconcepts.net