Studenţii români din străinătate au sărbătorit Ziua Națională în toate colţurile lumii

0
99

Ca în fiecare an, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) sărbătoreşte Ziua Națională a României printr-o serie de activități, evenimente și întâlniri menite să promoveze cultura şi tradițiile românești, dar și spiritul național peste hotare.

Astfel, LSRS Olanda a sărbătorit Ziua Națională a României la Haga, la evenimentul organizat de Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos. De asemenea, pe 9 decembrie, filiala olandeză a LSRS va organiza evenimentul „National Day of Romania” la Eindhoven University of Technology, clădirea Metaforum, Common Room. Sunt așteptati cel puțin 65 de participanți, studenți români și internaționali, într-o atmosferă festivă, cu mâncare tradițională și un workshop de dans românesc.

Tot pe data de 9 decembrie va fi sărbătorită Ziua Națională a României și de către LSRS Belgia. Celebrarea Zilei Naționale se va desfășura în campusul universitar al Université Libre de Bruxelles, evenimentul fiind organizat în colaborare cu doamna profesoară de limba română, Toma Alice. Participantii vor viziona filmul „Bacalaureat”, urmat de un bufet românesc și o sesiune de networking. Se estimează un număr de 50 de participanți.

Filiala LSRS Italia a onorat invitația Excelenței Sale dl. Liviu P. Zăpârțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta, participând la recepția organizată la Ambasadă. De asemenea, filiala a participat la concertul extraordinar organizat de Ambasada României în Italia, onorând invitația E.S. dl. Ambasador, George G. Bologan, pe data de 1 decembrie la Auditorium Parco della musica.

LSRS Turcia și studenții români din Istanbul au sărbătorit în avans Ziua Națională. Pe 29 noiembrie, la invitația Consulatului General al României la Istanbul, voluntarii filialei și studenții români din Istanbul au participat la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. De asemenea, în data de 1 Decembrie, studenții români au participat la spectacolul prezentat de ansamblul folcloric „Cununa Carpaților”, eveniment organizat de către Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

LSRS China organizează, pentru al șaptelea an consecutiv, proiectul 24h/China sărbătorește România în cadrul căruia studenții români din China trimit fotografii și clipuri video în care apar alături de colegii lor străini sărbătorind Ziua Națională a României. Totodată, pe 1 decembrie, voluntarii s-au întâlnit pentru a sărbători împreună ziua națională în mai multe orașe ale Chinei.

LSRS Germania menține tradiția proiectelor de anul trecut. Voluntarii au demarat a treia ediție a campaniei „Romanian is…”. Proiectul cuprinde postere create pe diverse teme și idei care să ilustreze cât mai bine spiritul românesc. Pe 2 decembrie, voluntarii au avut o întâlnire la Stuttgart cu alți români alături de care au cântat colinde și au degustat turtă dulce și vin fiert.

Pentru 1 decembrie,  a pregătit un scurt video în care românii din Austria sunt întrebați ce așteptări au de la România, ce fac sau ce vor face pentru țara lor și ce au învățat de la România. De asemenea, pe 2 decembrie, voluntarii au organizat o petrecere pentru studenți cu tema „Tricolor is the New Black”.

Pentru a sărbători Ziua Natională, LSRS Franța a răspuns invitației Excelențelor Sale, dl. Luca Niculescu, Ambasadorul României în Republica Franceză și dl. Adrian Cioroianu, Ambasadorul și Delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, de a participa la Ambasada României din Paris la recepția de vineri, 2 decembrie.

În LSRS SUA, voluntarii au celebrat Ziua Națională la Columbia University, în parteneriat cu Centrul de limbă și literatură română de la universitate și sprijiniți de Consulatul General Al României. Peste 20 de studenți români și membri LSRS s-au întâlnit pentru a afla mai multe despre activitatea filialei și pentru a interacționa cu instituțiile românești din New York.

Filiala LSRS Australia și Noua Zeelandă a sărbătorit Ziua Națională a României printr-un picnic în aer liber la Royal Botanic Gardens Victoria din Melbourne.  Studenții români au avut ocazia să se cunoască mai bine sărbătorind tradițiile românești, bucurându-se în același timp de vremea frumoasă de pe continentul australian.

LSRS Spania a dat curs invitației Ambasadei României la Madrid, sărbătorind ziua Națională a României alături de comunitatea românească şi alături de Excelență sa, doamna Ambasador Gabriela Dancău. Deliciul serii au fost momentele autentice românești susținute de ansamblul Transilvania din Maramureș.

Un album ce reuneşte fotografii de la toate aceste evenimente poate fi găsit pe pagina de Facebook a LSRS – www.facebook.com/lsrs.romania

Liga Studenților Români din Străinătate le mulțumește tuturor voluntarilor care au contribuit la organizarea de evenimente, promovând astfel valorile românești peste hotare.

Următorul eveniment important prin care LSRS promovează valorile româneşti din ţară şi din străinătate este Gala LSRS 2017, ce aduce în prim planul vieții publice românești rezultatele remarcabile ale studenților și absolvenților români cu studii la instituții de prestigiu din întreaga lume. Acesta marchează și opt ani de activitate a Ligii Studenților Români din Străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.