Începând cu data de 1 ianuarie 2014, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari de a emigra în Marea Britanie au fost ridicate. Astfel, această măsură a creat un val de controverse şi reacţii „neprietenoase” din partea mai multor politicieni britanici, temerea principală fiind aceea ca un număr foarte mare de români şi bulgari vor ajunge în Regat şi vor profita de pe urma ajutoarelor sociale cu mult mai mari faţă de ţările din care provin aceştia.
Acest mod de raportare la ţara noastră nu putem spune că ne este străin, numeroase exemple din trecut stând mărturie. Mai mult, lipsa unei reacţii din partea politicienilor romani este şi ea ceva obişnuit. Indignarea lor, când se întâmplă acest gen de evenimente, rămâne la nivelul presei autohtone. Este mult mai comod să nu avem o reacţie, să fim umili, să încercăm să ascundem o evidenţă. Imaginea României peste hotare nu este una care să ne facă mândri şi cu toate acestea niciun guvern nu şi-a propus ca prioritate să schimbe această stare de fapt.
Am fost plăcut surprins să văd că un grup de studenţi români de la Universitatea Cambridge au avut o poziţie fermă, condamnând atitudinea ostilă faţă de România a unor politicieni britanici, în frunte cu premierul David Cameron.
The Cambridge News citează declaraţiile unui student român, Radu Bumbăcea, preşedintele Cambridge Romanian Society, care i-a adus în discuție pe cei care deţineau puterea în ţări ca Germania, Rusia şi Ungaria în anii ’30. Astfel l-a dat ca exemplu pe David Cameron pe care l-a condamnat pentru atitudinea sa alarmistă şi a atras atenția asupra unor politicieni cu privire la o înăsprire a politicilor în domeniul muncii, intrate în vigoare de la 1 ianuarie și care vizează România şi Bulgaria.
„Deplângem atât reacţia politicienilor, cât şi a unor instituţii media, inclusiv The Daily Mail ori The Sun (…)Este mult prea uşor să adopţi o abordare de tip «sperietoare» în perioade de criză, dar este necesar să ne amintim că o abordare periculos de asemănătoare a fost utilizată acum 79 de ani şi a lăsat Europei cicatrici psihologice adânci,” a spus acesta. „ Astăzi sunt cele două ţări ale noastre, mâine ar putea să fie Turcia sau Serbia. Dacă măsurile Guvernului vor depăşi limita, suntem convinşi că cetăţenii britanici şi UE vor condamna măsurile„, a mai spus românul.
Societatea apreciază că în Marea Britanie nu va veni „un număr neobişnuit” de români „pentru simplul motiv că «visul» de a munci în străinătate s-a diminuat, iar limba engleză nu este atât de apropiată gramaticii sau lexicului limbii române,” apreciază Bumbăcea.
Reacţii ca aceasta îmi doream să fi auzit din partea politicienilor care au aleşi să ne reprezinte interesele în relaţiile internaţionale. Nu putem accepta la infinit să fim catalogaţi într-un anumit fel pe baza unor prejudecăţi cauzate de lipsa de educaţie, de mentalitatea colonialistă a britanicilor, dar şi de o serie de evenimente neplăcute în care au fost implicaţi cetăţeni români.
Redactor:Vlăduț Sasu
Sursa foto: telegraph.co.uk/