Studenţii bucureşteni implicaţi in Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale

0
302

Proiectul “Studenţii bucureşteni – cetaţeni activi în cadrul Săptămânii Europene a Democraţiei Locale (SEDL) 2015”, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului s-a desfaşurat timp de trei zile , în perioada 14-16 octombrie 2015 la Bucureşti . Tema SEDL aleasă pentru anul 2015 este: Trăind împreună în societăţi multiculturale: respect, dialog, interacţiune /Living together in multicultural societies: respect, dialogue, interaction. Proiectul a propus o campanie de conştientizare a noţiunilor legate de democrație locală, principii și valori europene.

În prima zi, 14 octombrie 2015, Asociaţia Culturală de Tineret CULTINET a organizat cu succes Seminarul pe teme SEDL la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Bucureşti cu participarea a 50 de studenţi şi 20 de voluntari de toate vârstele. Studenții inscrişi pentru participarea la proiect reprezintă diverse facultăţi și specializari de la universităţi din Bucuresti, iar o contribuție semnificativă au avut-o studenții  Facultătii de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) de la Politehnica din Bucureşti.

In deschidere, domnul Doru IAMANDI, director CCS Bucureşti a menţionat sprijinul acordat asociaţiilor de tineret și studenţi, precum şi importanţa prezentului proiect pentru formarea studenţilor – cetaţeni activi ai comunitaţii.

În prima parte a seminarului Cosmin Andrei PURCARU, preşedinte CULTINET a prezentat pe scurt activitatea asociaţiei și obiectivele proiectului SEDL 2015.

DSCN8410

Doamna Mariana NIŢELEA, preşedinte al Asociaţiei Centrul pentru Dezvoltare Democratică, CDD Bucureşti a susţinut  o prezentare pe tema Educaţiei pentru dezvoltare  aducând în prim plan subiecte de interes legate de dezvoltare, conceptul de educație globală și răspunzând întrebărilor studenților participanţi cu privire la cetaţenia activă, indicatorii de dezvoltare, participare publică etc. Doamna Steluţa BOGATU, manager proiecte de mediu, educaţie și cetaţenie activă a prezentat Iniţiativa Consiliului Europei, SEDL – de la începutul acesteia în anul 2007 pană în prezent, organizații implicate, responsabilități și evenimente planificate la nivel local în cadrul SEDL 2015. Proiectul derulat de CULTINET a fost înscris pe site-ul oficial al iniţiativei http://www.congress-eldw.eu/, alături de alte asociaţii din 24 de ţari.

Doamna Elena VÂNEAȚĂ, preşedinte al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor din România, ADPR a prezentat asociaţia, proiectele derulate în parteneriat și tema „Dialog şi respect între generaţii –  voluntariat la orice vârsta”.  Un moment demn de  menţionat a fost cel incadrat în contextul  Proiectului “Adoptă un Bunic”, audienţa asistând la o cerere adresată doamnei Vâneaţă de Cristi, un student voluntar de 19 ani, rămas fără bunici: “Vreţi să fiţi bunica mea?”. Raspunsul afirmativ, din toată inima, a venit în mod firesc, iar nepotul şi proaspăta bunicuţă şi-au strâns mâinile.

La randul său, doamna Daniela STĂNCULESCU, director executiv la Primăria Municipiului Bucureşti a încurajat studenţii să participe la proiecte de voluntariat pentru a-şi contura dezvoltarea personală şi pentru contribui  la rezolvarea unor probleme ale comunității care nu pot fi soluţionate doar de către instituţiile responsabile.

La finalul reuniunii, s-au completat chestionare pe tema cetaţeniei active și chestionare de evaluare a seminarului. Cosmin Andrei PURCARU, împreună cu echipa de voluntari au distribuit tricouri și şepci personalizate SEDL 2015 și s-a realizat o fotografie de grup.

A doua zi – 15 octombrie 2015 –  Ziua în care se marcheză SEDL în fiecare an

Asociaţia CULTINET a organizat cu succes un eveniment de tip INFO DAY pe teme SEDL demarat la Centrul de Informare Turistică al Municipiului Bucureşti de la Pasajul Universității, punct de reuniune pentru echipa de voluntari care au distribuit pliante pentru vizitatorii centrului și trecători. Echipa de voluntari s-a reunit cu studenții la CCS Bucureşti pentru un atelier de lucru pe teme SEDL care a cuprins: proiectarea unui rulaj de filme, informaţii, imagini pe teme legate de  democraţie, participare publică, educaţie pentru dezvoltare și protecţia mediului, parteneriate la nivel local.

Mihai BOGATU, voluntar CULTINET, a  realizat un exercițiu de cunoaştere și  a facilitat interacţiunea dintre studenții participanți pe temele proiectului.

IMG_7858

SEDL și tematica ediţiei din anul 2015 au fost prezentate de doamna Steluţa BOGATU, coordonator programe europene.

Dialogul între generaţii, inițiat în prima zi, a continuat sub coordonarea doamnei Elena VĂNEAŢĂ, președintele ADPR, care a susţinut importanța acţiunilor de voluntariat la orice vârstă și conceptul de imbătrânire activă.

Pe tot parcursul serii a fost proiectat pe plasma din holul CCS Bucureşti rulajul de filme, informaţii, imagini, pe teme SEDL, pregătit de echipa proiectului. Voluntarii au distribuit pliante studenților prezenţi în holul CCS, participanţi la alte activități și proiecte, inclusiv tinerilor membri ai Ansamblului Folcloric Doina și artiştilor implicați în Proiectul Festivalul Stud Pop-Rock. Pliantele au fost inmânate și tinerilor spectatori prezenţi în număr mare la sala de spectacol, Old School, din spațiul CCS. S-au completat chestionare pe tema cetăţeniei active și chestionare de evaluare a proiectului.

Ziua a treia – 16 octombrie 2015

A fost dedicată unei conferinţe de presă şi festivităţii de înmânare a diplomelor de participare pentru cei mai activi studenţi şi voluntari implicaţi în proiect.

Cosmin Andrei PURCARU, preşedintele CULTINET a concluzionat că proiectul şi-a atins obiectivele, că temele şi discuţiile au trezit interesul participanţilor in cadrul celor două evenimente principale. Participanţii au dobândit cunoştinţe noi, au participat activ la sesiunile de intrebări si răspunsuri pe temele prezentate, inclusiv cea privind dialogul între generaţii, multiculturalitate, cetăţenie activă. Au fost date exemple concrete despre ce inseamna cetăţenie activă, iar studentul Florin Draguşin a prezentat proiectul studenţesc, lansat în anul 2006, “DNA-ul studenţesc”. Dintre celelalte exemple, menţionăm: “Frigiderul social” lansat de Primăria Capitalei şi “Consilierii civici” – susţinut de Primăria Sectorului 3 Bucureşti.

Câteva concluzii:  studenţii sunt interesaţi să dezvolte proiecte în parteneriat, inclusiv cu seniorii de la care consideră ca au mult de învăţat; împreună, cele doua grupuri ţintă au in vedere şi un proiect de cunoaştere a Bucureştiului – valori  istorice şi patrimoniale de excepţie; proiectele  viitoare de educaţie, cetăţenie, voluntariat se vor bucura de sprijinul  participanţilor; aceste acţiuni trebuie sa aibă continuitate, în contextul unei reforme necesare a învăţământului, a punerii in practică a legii voluntariatului, a conceptului de învaţare pe tot parcursul vieţii.

IMG_7979

Caştigul real al acestui proiect este formarea unei echipe de voluntari care au desfăşurat o muncă dedicată şi eficientă: Cristi Andrei JERCAN – student anul I Psihologie, Crina IONESCU şi Diana DUBENCO, studente anul II, ASE, Andreea PARPALĂ – studentă anul II, Psihologie si Adrian PARPALĂ – licenţiat în marketing, manager de proiect. Am avut alături de noi si voluntare mai tinere, elevele din clasa a XII-a de la  Liceul Ion Neculce, Roberta STĂNCULESCU şi Andreea VOCHIN. De asemenea, trebuie menţionat grupul de studenţi din anii I, II si III de  la Asociaţia studenţească a Facultăţii IMST din cadrul politehnicii bucureştene, vicepreşedinte Marius BREAZU. O contribuţie importantă la succesul proiectului a fost prezenta plină de vitalitate a doamnei Elena Vâneaţă şi a grupului de voluntari ai ADPR.

Articolul precedentExpress Ideas!
Articolul următorÎntâlnire cu Grigore Leșe – mentor la incubator
Ligia Stroe
Liniștea și muzica sunt inspirația mea. Îmi place să văd tot ce-i mai bun în oamenii pe care îi întâlnesc. Sunt un paradox. Afirm ferm că perfecțiunea nu există, însă încerc să o ating în fiecare zi. Cred în oamenii excepționali și îi caut la orice pas. Consider că zâmbetul este întotdeauna cea mai bună armă, indiferent de context. Iubesc noutatea, curiozitatea și inovația. Îmi place să cred că nimic nu este imposibil. Pe scurt, eu sunt : familie, iubire, fericire, optimism, PR, prieteni, sinceritate, multifuncționalitate, zâmbet, entuziasm.