Nu știu alții cum sunt, dar eu am fost mult timp într-o dilemă.. aceea de a alege între o studenție liniștită într-un oraș din provincie sau una tumultuoasă, dar ofertantă, în capitală. Ani la rând, în capul meu a existat doar întrebarea, obsedantă la un moment dat, „student în provincie sau student în București?”, din nevoia de a face cea mai bună alegere. În cele din urmă, am ales Bucureștiul.. să fi făcut oare o alegere bună?
București, București.. știm toți ce junglă urbană ai devenit. Trafic, haos, răutate. După un an de studenție în acest oraș, nu îl mai recunoști pe acel „eu” de la început. E ca Stalinskaya, „pentru cei puternici”. Totuși, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Bucureștiul are de toate! Nicăieri nu vei întâlni oportunități la tot pasul și în toate domeniile. ONG-uri, proiecte, asociații, internship-uri, job-uri.. în București se servesc pe pâine.
În ceea ce privește orașele din provincie, cum ar spune Marin Preda, „viața se scurgea aici fără conflicte mari.” Timișoara, Cluj, Brașov, principalele centre universitare din provincie, sunt zone cu mult mai civilizate și mai liniștite decât capitala. Studenții își împart liniștit timpul între facultate și proiecte extrașcolare, mult mai puține, ce-i drept. Până și timpul curge altfel în afara Bucureștiului..
Ana, studentă în Cluj: „Atmosfera din provincie este calmă și plină de monotonie, simplă, lipsită de evenimente (nu tot timpul) și relaxantă. În schimb, în București, primul lucru pe care îl sesizezi este agitația, aglomerația și gălăgia. Internship-uri și locuri de muncă nu prea există, dar voluntariatul da. Oportunitățile apar de cele mai multe ori în metropole și nu în zonele mici.”
Mădălina, studentă în Brașov: „Brașovul este un oraș cu un grad de civilizație ridicat. În ceea ce privește studenția, e un mediu propice unei dezvoltări academice datorită cadrului totdeauna interesat de cultură. Nu putem vorbi despre viață de noapte, este un oraș în care oamenii se respectă și în care studenții și elevii sunt văzuți ca principalul motor al unei schimbări. Surprinzător, locuri de muncă sunt și nu sunt accesibile pentru studenți. Există programe de voluntariat de orice fel și multe asociații studențești care te ajută să îți găsești un loc al tău în funcție de specializarea pe care o ai. Ai oportunitatea, ca în orice altă parte, să pleci pentru a studia în alte țări prin programe speciale pentru studenți. Oportunitățile sunt multe, important e să știi să profiți de ele.”
Anca, studentă în Constanța: „În comparație cu București, la noi în oraș e liniște și nu există atâta poluare. Avantajul faptului că stai în București este că ai posibilitatea să desfășori o mulțime de activități pe care în provincie nu ai cum să le faci. În București, tinerii pot profesa în aproape orice domeniu și se pot implica în proiecte de voluntariat, pe când în provincie rar se cere ajutorul voluntarilor.”
Am ales Bucureștiul. O alegere bună, dar nu prea..