Cum am aplicat
După cum am promis, în partea a doua a articolului voi vorbi despre cum am aplicat pentru programul de Master și cum a fost plecarea de acasă. Ca să aplici pentru un program de Master în străinătate îți trebuie, pe lângă voință, și note bune la facultate. Sunt anumite universități care au ca și condiție parcursul academic al aplicantului sau chiar nota de la licență. Informați-vă bine înainte de a aplica pentru un anume Master, pentru că anumite programe au condiții puse și la materiile pe care le-ai studiat în facultate (de exemplu nu poți aplica pentru un Master în economie dacă ai făcut biologie în facultate, normal).
Un pont ca să vă fie mai ușor să aplicați: orientați-vă spre o fundație, de preferat cu sedii în toată Europa, nu doar la noi. De ce? E mult mai simplu. Eu am aplicat prin Dream Foundation, o fundație care se găsește în mai toate țările europene (dreamfoundation.eu). Tot ce face fundația este să faciliteze comunicarea dintre aplicant și universitatea unde acesta dorește să aplice. Toate actele necesare se postează pe site-ul fundației, apoi ele sunt trimise la universitatea dorită, care, după un anumit interval de timp dă răspunsul în legatură cu portofoliul aplicantului. Documentele necesare și testele nu sunt puține, așa că trebuie făcute din timp. Cel mai bine este să începeți chiar din toamnă, în ultimul an de facultate.
Documentele necesare: situația școlară (în română și engleză – transcript of records), cartea de identitate și pașaportul. Se mai completează direct pe site profilul aplicantului (un fel de CV), o scrisore de motivație și două recomandări (de la profesori, șefi, etc.), toate acestea în limba engleză. Trebuie bineînțeles și certificatul de limbă străină (IELTS, TOEFL, Cambridge pentru engleză și DALF, DELF pentru franceză, sau echivalente), dar pentru engleză se poate da un test chiar la fundație contra cost (90 lei în 2011). Pentru Universitatea din Liege este necesar cel puțin nivelul B1 pentru engleză și franceză.
Răspunsul poate fi de trei feluri: admis, admis cu condiții, sau respins. Admis cu condiții poate însemna de exemplu că ești admis chiar dacă nu ai nivelul B1 la franceză, dar ești obligat să-l dai când ajungi la universitate. Aplicarea și răspunsul depind foarte mult în funcție de facultatea și de specializarea aleasă.
Personal, am fost acceptat, pe lângă Belgia, de universități din Suedia, Olanda și Danemarca, dar specializarea Universității din Liege m-a făcut să aleg această opțiune. De altfel, suntem șapte români care urmăm același Master, șase dintre noi fiind chiar foști colegi la Universitatea din București.
Plecarea de acasă nu e foarte plăcută niciodată, mai ales când pleci la peste 2000 km de casă. În primul rînd te gândești că lași totul în urmă, familia, prietenii, și în al doilea rând te gândești că o iei de la zero într-o țară unde nu cunoști pe nimeni. La aeroport stai și te întrebi ce se va întâmpla în continuare, plus alte câteva zeci de întrebări, majoritatea încă fără un răspuns clar. Trebuie să fii optimist, să mergi înainte, după care te uiți în față, și ce vezi? Un avion și restul vieții tale…
În articolul următor vă voi relata despre cum a fost prima impresie din Belgia, despre facultate și cum este la cursuri.
Până atunci, aveți grijă de voi!
Radu-Andrei Marinescu