Perioada studiilor liceale reprezintă nu doar momentul în care elevii învață lucruri utile pentru viitorul acestora, ci și momentul în care aceștia realizează ce înclinații profesionale au. Unii sunt pasionați de științele exacte, unii de partea tehnologică, iar alții preferă să interacționeze cât mai mult cu partea socială, umană.
Dacă până acum, seria ,,Cum să fii student la…” a adus în discuție studenția la Facultatea de Drept și la Facultatea de Matematică-Informatică, de această dată vom vorbi despre Facultatea de Asistență Socială cu două studente. Acestea au acceptat provocarea de a ne povesti experiența lor în calitate de viitoare absolvente ale acestei specializări atât de interactive cu societatea.

Cum a început totul
Oana este studentă în anul II la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Asistență Socială, în cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar opțiunea ei inițială a fost Psihologia, nu Asistență Socială. Totuși, a simțit că trebuie să opteze și pentru această specializare, iar acum nu regretă această decizie.
,,Vreo 4-5 ani am mers pe această idee și nu voiam nimic altceva. În ultima zi de înscrieri pentru admiterea la Facultatea de Asistență Socială, am zis că poate nu o să intru la Psihologie – având această opțiune la Brașov, Cluj, Iași – și că ar fi bine să dau și la Asistență Socială. În acea noapte, pe la 3-4 dimineața, am aflat că nu intrasem la Psihologie la Brașov, unde eram convinsă că aveam cele mai mari șanse. Am decis să dau la Asistență Socială în Iași și chiar dacă am fost admisă la Psihologie în Iași, în a doua etapă, cred că aceasta mi-a fost destinul: să fiu admisă la Asistență Socială. Mi-am spus că ,,fie ce-o fi” și am pornit pe acest drum.”
Cristina, studentă în anul II la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, în cadrul Universității din București, specializarea Asistență Socială, și-a dorit același drum al Psihologiei, însă două discuții au determinat-o să renunțe la această specializare și să urmeze calea Asistenței Sociale. În plus, faptul că a făcut voluntariat în perioada liceului a ajutat-o foarte mult pe Cristina în convingerea că acesta este drumul pe care trebuie să meargă, chiar dacă oamenii din jurul ei îi spuneau că nu este o facultate de viitor.

,,Totul s-a schimbat în momentul în care m-am întâlnit, din întâmplare, cu un student la Medicină din Iași. I-am spus unde îmi doresc, iar răspunsul lui a fost foarte tranșant, spunându-mi că toți prietenii lui care au terminat această specializare lucrează prin cluburi și cafenele. La momentul acela, mi-am dat seama că nu am foarte multe șanse în domeniul Psihologiei, mai ales că-mi doream să profesez, așa că am decis să mă reprofilez. În urma altei discuții, am aflat de domeniul asistenței sociale. M-a făcut extrem de curioasă și am început să caut cât mai multe informații. Așa mi-am dat seama că domeniul este pentru mine, întrucât am o personalitate extrem de empatică.”
Ce a stat în spatele deciziei de a urma Facultatea de Asistență Socială
Cristina și-a dorit de foarte mult timp să își construiască viitorul în București, iar decizia de a urma o facultate în Capitală nu a fost ceva neobișnuit: ,,Am suferit mereu că majoritatea persoanelor dragi se aflau aici. De aceea, pe parcursul anilor, toate gândurile mele în legătură cu facultatea aveau Bucureștiul în prim-plan. Specializarea pe care o urmez în cadrul facultății este cea mai bună din țară, deci a fost un plus în alegerea orașului.”
În cazul Oanei, faptul că este o persoană empatică a devenit motivul pentru care a optat pentru Facultatea de Asistență Socială. ,,Mereu am fost genul de persoană care să ajute oamenii și, în special, copiii care nu sunt bine și care au nevoie de o schimbare. Sunt de părere că Asistența Socială oferă fix această ,,oportunitate”, chiar dacă, uneori, această schimbare este văzută prost în societate.”
În ceea ce privește alegerea orașului de studiu, Oana are o poveste aparte: ,,Am ales Iașiul datorită faptului că este mai aproape de orașul meu natal, Bacău, dar și datorită faptului că mereu m-a fascinat ideea că Eminescu și Creangă au fost aici, un soi de istorie literară. Nu am vrut alt oraș, pentru că Bucureștiul mi se pare un oraș aglomerat pentru mine, Clujul era prea departe, iar Iașiul era cel mai accesibil.”

Procesul de admitere la Facultatea de Asistență Socială, facil
Pentru Oana și Cristina, procesul de admitere nu a fost unul complicat. A fost necesară depunerea unui dosar, care ia în calcul media generală a examenului de Bacalaureat. Suplimentar, După admitere, Cristina a realizat că a riscat destul de mult, pentru că opțiunile ei au fost ,,Asistență Socială, la buget și la taxă, neavând un plan de rezervă”. Totuși, în cazul ambelor studente, mediile de admitere le-au asigurat câte un loc la specializarea optată.
Trecerea de la liceu, la facultate
În vreme ce pentru Oana, trecerea de la liceu la facultate a fost relativ ușoară, Cristina a avut parte de o tranziție dificilă cauzată de susținerea orelor de curs în format exclusiv online. ,,Trecerea de la liceu la facultate a fost puțin dificilă, pentru că s-a schimbat foarte mult dinamica și procesul de învățare. Pe parcursul primului semestru din anul I m-am simțit puțin aeriană, întrucât erau multe aspecte noi pe care nu le-am înțeles imediat. Totuși, spre finalul semestrului am înțeles care este situația, pentru că îmi doream să știu tot ce mă înconjoară”.
În schimb, Oana nu a simțit mari diferențe în ceea ce privește colectivul: ,,Colectivul este similar cu cel pe care l-am avut la liceu, în ideea că sunt făcuți din același ,,aluat”. Și aici sunt grupulețe deja formate, sunt studenți buni și mai puțin buni, înțelegători sau răutăcioși”.
Contactul cu prima sesiune…sau poate cu a treia
Vocea studențească spune că ,,Prima sesiune nu se uită niciodată”. Atât Cristina, cât și Oana au început să se pregătească pentru examene cu puțin timp înaintea sesiunii, iar între examene învățau pentru următorul de pe listă. Totuși, cele două au reacționat diferit.

Oana nu a simțit un stres în prima sesiune, ci abia… în cea de-a treia: ,,Nu am fost stresată în prima sesiune, însă abia în a treia sesiune am simțit un stres mai mare, pentru că materiile au fost ceva mai grele. La prima sesiune, materiile nu au fost grele, iar profesorii au fost indulgenți, având în vedere că era primul nostru contact cu facultatea, după absolvirea liceului”.
Pe de altă parte, pentru Cristina, prima sesiune chiar nu se va uita niciodată, pentru că a fost presărată cu… zgomote: ,,Eram exagerat de stresată și foarte obosită. Chiar dacă examenele s-au susținut online, eu tot am învățat marea majoritate a informațiilor necesare. Totuși, în perioada sesiunii, în blocul meu se renovau două apartamente, iar mie era greu să mă concentrez, pentru că mă aflam între cele două apartamente în curs de renovare. Munca, stresul și chinul de a face față zgomotului insuportabil n-au fost de prisos, deoarece am obținut note excelente. Când eram stresată, îmi luam perioade mai lungi de pauze în care ascultam muzică și încercam să mă mișc cât mai mult ca să am o atitudine pozitivă”.
Avantaje și dezavantaje pentru Facultatea de Asistență Socială
În opinia Oanei, avantajele și dezavantajele se rezumă la viitorul pe care specializarea ți-l conturează: ,,Un dezavantaj ar fi că se găsește foarte greu un loc bun de muncă, acestea oricum scoțându-se la concurs destul de greu. Unul dintre avantaje ar fi faptul că ajungi să te înțelegi și pe tine, ca persoană, nu doar pe cei din jurul tău. Un alt avantaj ar fi practica pe care studenții vor trebui să o facă în perioada facultății, care este, așa cum îmi place mie să-l numesc, ,,un duș cu apă rece”. De exemplu, când am fost prima dată pe teren, am plâns, pentru că atunci afli care este, de fapt, realitatea, și cu ce se mănâncă specializarea asta”.
În completare, avantajele și dezavantajele găsite de Cristina, până în acest moment, sunt și la nivel de facultate: ,,Din păcate, nu există o platformă în care să regăsim toate informațiile predate de profesori. Noi primim informații pe diferite platforme sau trebuie să le căutăm singuri. Ca în fiecare facultate, există și profesori și materii mai puțin plăcute, însă dacă ești dornic să afli multe lucruri noi, nu o să fie un aspect deranjant. Totuși, profesorii sunt deschiși să discute orice problemă și să te ajute să o rezolvi. Te dezvolți enorm de mult, întrucât afli multe informații despre comportamentul și oamenii din jurul tău și te ajută să înțelegi multe aspecte de care nici măcar nu erai conștient înainte.”
Cea mai grea materie, cea mai ușoară materie
La prima vedere, Facultatea de Asistență Socială pare o opțiune ușoară de studiu. Totuși, lucrurile nu stau așa. În timp ce pentru Oana, cea mai ușoară materie cu care s-a întâlnit a fost Sociologia, în cazul Cristinei, ,,Asistența Socială bazată pe evidențe” a fost cel mai ușor obiect de studiu de până acum.
Pe de altă parte, atunci când vine vorba de cea mai grea materie, fiecare are păreri împărțite. Cristina a întâmpinat dificultăți la ,,Metodologia cercetării”: ,,La acest curs am învățat multe aspecte pe care le include o cercetare. Sinceră să fiu, mi-am dat tot interesul să înțeleg cantitatea enormă de informații, dar sunt multe aspecte pe care nu le înțeleg.”
Oana consideră două materii dificile: ,,Cea mai grea materie de până acum mi s-a părut ,,Deontologia-studiul eticii”, atât din punct de vedere al volumului de materie, cât și al examenului în sine. O altă materie care mi s-a părut grea, mai mult din prisma modului în care profesorul dă examenele, a fost ,,Asistența socială a familiei și a copilului”. Mai am încă un an de facultate, însă colegii mai mari ne-au spus că anul II este cel mai greu dintre toți.”

Ce poate fi îmbunătățit la Facultatea de Asistență Socială, în opinia studentelor
Oana simte că este nevoie de mai multă practică la această specializare, chiar în fiecare semestru începând cu semestrul 2 al primului an de studiu: ,,Una este să înveți teoria și alta este să vezi ce trebuie să facă un asistent social. Ar fi frumos să vedem un asistent social ,,în acțiune”, cu tot ce înseamnă meseria asta, pentru că așa învățăm. Este altceva să scrii tu, efectiv, ca student, niște informații punctuale, nu doar imaginate – pentru că, ipotetic, noi asta facem acum.
Tot o schimbare la nivelul materiei propune și Cristina: ,,Dacă aș putea, aș schimba „Metodologia cercetării”, însă, din păcate, este o materie elementară care ne va ajuta mult în lucrările de licență.”
Cu ce te ajută în viață Facultatea de Asistență Socială?
După prezentarea experienței celor două studente, ați putut deduce faptul că Facultatea de Asistență Socială pregătește, în primul rând, asistenți în domeniul social. Prin urmare, atât Oana, cât și Cristina își doresc o carieră în acest sens.
Oana, studentă la Asistență Socială în Iași: ,,Consider că mă ajută foarte mult specializarea pe care o urmez la facultate mai ales în viață, nu doar profesional, pentru că văd altfel lumea și ajung să judec mai puțin oamenii.”
Cristina, studentă la Asistență Socială în București: ,,Facultatea mi-a pus foarte bine bazele pentru viitoarea profesie de asistent social, și îmi permit să spun viitoarea pentru că îmi doresc foarte mult să profesez în domeniu. Sunt destul de sigură că procesul de acomodare la locul de muncă mi-ar fi ușor, deoarece multe informații le-am învățat și înțeles încă din facultate.”

- Încă nu te-ai decis de ce să dai la Facultatea de Asistență Socială sau în ce oraș e mai bine pentru această specializare? Iată o serie de sfaturi din partea Oanei și Cristinei:
Cristina, pentru București: ,,Dacă în perioada studenției vrei să te distrezi, te invit în orașul unde distracția este la orice colț. Dacă vrei să urmezi această specializare, pot să-ți spun că nu o să regreți. Te vei dezvolta personal foarte mult și vei afla multe informații utile despre oamenii din jurul tău. Dacă ești dornic să ajuți și ești empatic, specializarea aceasta sigur ți se potrivește, întrucât poți sprijini multe persoane aflate în situații mai puțin plăcute. Activitățile studențești sunt fără număr. Facultatea are propria asociație studențească, însă dacă nu-ți place, poți găsi organizații și fundații unde îți poți aloca timpul în mod inteligent.”
Oana, pentru Iași: ,,Implicați-vă în orice activitate care vă poate ajuta pe viitor, chiar și în voluntariat, pentru că este necesară o experiență minimă în domeniu de trei ani. Gândiți-vă de două ori dacă vreți sau nu să faceți o anumită facultate, ca să nu pierdeți trei ani de învățat. Iașiul este un oraș foarte frumos, iar găsești multe lucruri și locuri pentru tine, indiferent de ce fel de persoană ești.”
Episodul 3 din seria ,,Cum este să fii student la…” se încheie aici. Nu uita: dacă vrei să știi de la studenți cum este la specializarea sau la facultatea pe care vrei să o urmezi, dă-ne un semn în comentarii!