Stereotipul „blondei proaste”

  0
  2998

  monroe

  După circa 8-9 căsătorii eșuate, o blondă își spune:
  – Se pare că, într-adevăr, eu nu pot să trăiesc cu soț!… Dar cine zice că nu pot să încerc cu impar?!

  Bancuri cu blonde, filme și cărți în care săraca blondă nu știe nici cum o cheamă… De ce există acest mit al faptului că femeile blonde sunt proaste? Printre femeile inteligente se numără și blonde, la fel cum multe femei mai puțin inteligente nu sunt neapărat blonde. De multe ori însă, culoarea părului face ca o femeie să fie categorizată, iar în situația în care se dovedește că o blondă e o femeie inteligentă, auzim replici de genul: „ea este o excepție”.

  V-aţi întrebat de unde vine ideea că blondele sunt „naive”? Răspunsul îl avem în istorie, de la o franţuzoaică ce a trăit în secolul al XVIII-lea pe nume Rosalie Duthe (1748-1830), care a devenit celebră în lumea „mondenă” din acea perioadă, drept  amanta regilor, nobililor şi bogătaşilor vremii, atât din Franţa, cât şi din restul Europei. Însă problema nu vine de la viaţa ei amoroasă plină de aventuri, ci de la faptul că Rosalie avea mari probleme atunci când trebuia să vorbească. Făcea pauze uriaşe între cuvinte, pentru că de cele mai multe ori nu ştia semnificaţia lor.
  Aşa că, blondelor, dacă vă simţiţi jignite de statutul vostru în societate, să ştiţi că de vină e această Rosalie Duthe…

  Totuși, de ce sunt blondele considerate proaste? S-a făcut oare vreodată vreo statistică și a reieșit că femeile blonde sunt în pondere mai mare cu un nivel de inteligență mai redus? Prostia nu ține cont de culoarea părului, însă persoanele care iau în seamă acest amănunt sunt din start mai puțin inteligente, dacă ele clasifică o femeie dupa aspectul fizic și nu după capacitățile sale intelectuale.

  De ce doar femeia? De ce, atunci când auzim despre blonda proastă, stereotipul se aplică automat doar la femei? De ce barbații au scăpat și de ce nu există bancuri cu blonzi? Simplu: de la încă un stereotip vechi de când lumea și anume acela că bărbații sunt oricum mai deștepți decât femeile. În plus, din vechime, bărbatul era judecat după ceea ce făcea, în timp ce femeia era judecată după cum arăta.

  Totuși, eu cred că nu culoarea părului este cea care ne influențează intelectul. Nu țin cu blondele, eu doar țin cu adevarul și aș vrea ca mitul cum că blondele sunt proaste să se piardă definitiv!