Statutul elevului prevede. Voi ştiţi ce drepturi aveţi? (partea I)

    0
    1052
    Statutul elevului
    Foto: Pinterest

    Încă din prima zi de școală vi s-a adus la cunoștință faptul că sunteți elevi ai prestigiosului liceu  X, Y sau Z, iar acest lucru aduce cu sine mai multe  multe îndatoriri și, bineînțeles, drepturi.  Din păcate, sunt promovate doar unele drepturi  generale precum dreptul la educație gratuită. Statutul elevului prevede și alte drepturi de care, probabil, nici nu ai auzit, iar astăzi vă voi prezenta trei dintre acestea.

    1. ,,Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii.’’

    Vi s-a întâmplat vreodată ca un profesor să vă jignească în timpul orei de curs sau în afara acestei? Ați lăsat capul în jos de rușine şi aţi așteptat să treacă momentul? Aţi crezut că  că profesorul are dreptul să vă vorbească cum vrea? Ei bine, nu are şi chiar vă încalcă unul dintre drepturile prevăzute de Statutul elevului.

    2. ,,Dreptul la o evaluare obiectivă şi corectă.’’

    Ați făcut o prostie şi brusc v-aţi trezit cu nota 2 la o materie pe care o știți de nota 10? Din nou, s-a încălcat un drept. Conform Statutului, trebuie să fiți evaluat în funcție de cunoștințele pe care la aveți, iar alți factori exteriori nu trebuie să fie relevanți în vreun fel. Bineînțeles, pentru abateri disciplinare veți  putea fi pedepsiți prin scăderea notei la purtare.

    3. ,,Dreptul de a le fi consemnată în catalog absența doar în cazul în care nu sunt prezenți la ora de curs. Este interzisă consemnarea absenței ca mijloc de coerciţie.’’

    Aţi mers la şcoală fără uniformă, caiet sau temă făcută şi aţi fost puşi absenţi?  V-aţi gândit vreodată că vi s-a încălcat un drept sau aţi considerat că este normal? Statutul Elevului specifică în mod clar că un elev poate fi pus absent doar în cazul în care nu este în sala de clasă.

    Ce faci acum că ştii o mică parte din ceea ce prevede Statutul elevului?

    Acum că ai aflat trei dintre drepturile tale, asigură-te că îţi sunt respectate. În cazul în care nu îţi sunt respectate, te poţi adresa dirigintelui, directorului sau Inspectoratului Şcolar Judeţean.

    Statului elevului
    Foto: Pinterest