Start-up Nation România, programul menit să ajute tinerii
Start-up Nation România, programul menit să ajute tinerii, a fost aprobat printr-o Ordonanță de Urgență. Principalul obiectiv al său este acela de a facilita înființarea de noi întreprinderi mici și mijlocii.
Acesta a fost aplicat și în țări precum Israel sau Marea Britanie, unde a fost încoronat cu succes.
Un număr maxim de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii urmează a fi înființate grație acestui program.
Prin Start-up Nation România se vizează motivarea tinerilor de a rămâne în țară și de a desfășura activități de antreprenoriat. Acestea ar trebui să ducă la crearea unor noi companii care să consolideze baza economiei românești și, nu în ultimul rând, la apariția a cel puțin 20.000 de locuri de muncă.
Este important de precizat că fondurile sunt nerambursabile, iar cele mai bune idei de afaceri pot fi finanțate cu maxim 44.000 de euro.
Criterii de aplicare
Firmele care pot aplica pentru Start-up Nation România trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
• Să fie întreprinderi mici și mijlocii. Acestea sunt denumite în continuare IMM, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
• Să aibă capital social integrat.
• Să fie înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului.
• Să aibă sediu social sau punct de lucru și să își desfășoare activitatea pe teritoriul României.
• Codul CAEN pentru care solicită bani să fie eligibil în cadrul schemei de ajutor minimis.
• Să aibă angajate cel puțin două persoane cu normă întreagă cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, pentru o perioadă de cel puțin trei ani.
Ce se poate achiziționa cu banii de la stat?
Societățile vor putea cumpăra echipamente tehnologice, mașini, utilaje, instalații de lucru – inclusiv software-ul aferent – autoutilitare, spații de lucru, spații de producție sau chiar mobilier.
De asemenea, se pot realiza și pagini web pentru prezentarea activității și a produselor. Se mai pot face investiții în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și software pentru comerțul online.
Însă, sub nicio formă, nu se pot solicita finanțări pentru jocurile de noroc mecanice, electrice, electronice, mesele de biliard sau automatele muzicale.
1 mai, data preconizată pentru începerea programului
Conform declarației ministrului pentru Mediul de Afaceri, programul ar urma să pornească de la 1 mai 2017.
În termen de maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va elabora și supune aprobării Guvernului o hotărâre privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor minimis.
Din totalul sumei, 4500 de lei pot fi alocați pentru cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale – pentru asociatul/administratorul societății aplicante. Însă acestea pot fi oferite doar de furnizori de servicii de instruire autorizați. Aceștia vor prezenta documente justificative privind calificarea persoanelor ce realizează instruirea în domeniul respectiv.
Cu toate că nu există limită de vârstă, se preconizează faptul că Start-up Nation România va ajuta cu precădere tinerii care posedă un spirit antreprenorial, însă care nu dispun de finanțarea necesară demarării unei afaceri.
Dosarul cu planul de afaceri trebuie depus pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Acesta trebuie însoțit de o cerere de finanțare.
Sursă foto: 220.ro