Despre Netflix şi viitorul Stand-up-ului românesc alături de Cătălin Bordea

0
739
Cătălin Bordea

Cătălin Bordea – „Marea chestie e că am reuşit cumva să ieşim şi în afara ţării”

Cătălin Bordea este unul dintre cei mai mari actori de stand-up comedy din România și absolvent al U.N.A.T.C. El se numără printre primii trei români care au început să practice acest tip de divertisment la noi în ţară şi este chiar primul care a adus pe piaţă românească cel dintâi DVD de stand-up comedy.

Dar de la acel DVD, Cătălin a crescut enorm. Iar de la Jurnal de Bordea a ajuns să aibă propriul său Special, In Vino Veritas, filmat chiar în Botoșani, orașul său natal. Show-ul le face viaţa fanilor săi să fie mai frumoasă şi plină de râsete și poate fi urmărit aici.

Acum are chiar şi un “partid” împreună cu Micutzu, dar nu orice partid! Cu siguranţă nu unul politic, ci unul care te face să zâmbeşti mai mult. Turneul naţional intitulat Partidul Comedianţilor Români, organizat de către Sublime România, i-a adus şi la Cluj, împreună cu Nelu Cortea, Radu Bucălae şi Adrian George, unde Cătălin Bordea s-a oprit puţin pentru a ne povesti câte ceva.

Pentru început vreau să te întreb, cum ţi s-a părut publicul de la Cluj?

Extraordinar. Ca de fiecare dată au fost. Fie că e sală mare sau sală mică sunt faini oamenii şi m-am simţit mic. Mic, mic, mic. Fain public.

Deci ai o părere bună despre Cluj.

Da, întotdeauna am avut. Întotdeauna întotdeauna. Serios.

Ai avut vreodată peripeţii cu spectatorii după spectacol?

Nu prea. Adică eu sunt şi de ăla mai retras aşa. După spectacol eu mă duc la hotel. Nu am avut cine ştie ce. În schimb la Caracal mi se pare că am avut, dar nu cu spectatori. Am avut cu patronul clubului de acolo că nu aveau lumini şi ne-a pus o masă de fotbal de masă în faţă şi a întors luminile la aia şi gata. Aia era toată treaba. Şi se mai întampla să uiţi de ea şi te duceai puţin mai în faţă. Ce de vânătăi la genunchi, nu poţi să-ţi închipui. În rest nu prea.

Dintre noii stand-uperi, ai pe cineva mai drag?

Bucălae! Cortea, George Adrian şi recomand Florin Gheorghe. E absolut fantastic. Mai e şi Claudiu Popa și Băra, Victor Băra, da. Excelent. Muchinga şi Ioana Luiza. Chiar a apărut o generaţie foarte faină de comedianţi, foarte faină. Şi Ioana State şi Mane Voicu. Tot aşa.

Crezi că au potenţial mare?

Da. Chiar cred că au un foarte mare potenţial.

Şi stand-up-ul românesc, în general, cât ţi se pare de dezvoltat?

E din ce în ce mai dezvoltat. Şi marea chestie e că am reuşit cumva să ieşim şi în afara ţării.

Chiar am vrut să te întreb lucrul acesta. Legat de Netflix, crezi că putem să  ajungem acolo?

Doamne ajută! Acuma suntem în discuţii, cum ar veni. Cred că o să se întâmple. Cred că e o chestie naturală, ştii? Să se întample asta la un moment dat, să cumpere special-uri sau sketch-uri, seriale, produse de români.

Crezi că o să prindă la publicul din străinătate?

Da, sunt sigur. Ah, nu. Nu cred că o să prindă. Cred că o să prindă doar la noi. Adică tu îl faci în româneşte, nu îl faci în engleză. Că dacă vorbesc în engleză nu e în regulă. (râsete)

Totuşi, se pot folosi subtitrări în cazul ăsta.

Da, exact. Aşa habar n-am, s-ar putea să prindă.

Şi dacă ai schimba ceva la stand-up-ul românesc, ce ai schimba?

Tour managerii. (râsete)

N-aş schimba absolut nimic. Este fantastic ce se întâmplă şi le mulţumim oamenilor. De fapt ei sunt tot ce înseamnă stand-up comedy, pe lângă comedianţi.

La tine ai schimba ceva?

Mi-aş pune păr. (râsete) Cred.

Ce sfat ai oferi stand-uperilor care sunt la început de drum?

Să nu se apuce de treaba asta pentru bani. Să fie din pasiune. Banii o să vină la un moment dat, dar dacă te apuci pentru bani n-ai nicio şansă.

Sursă foto: arhivă personală