St. Patrick’s Day: bere și spiriduși

0
1588

17 martie înseamnă mai mult decât parade, dans irlandez, bere și mult verde. A început cu o zi de sărbătoare religioasă în cinstea patronului sfânt al Irlandei, ajungând azi să fie un festival internațional al culturii irlandeze. Șase continente devin pe 17 martie verzi: de la Pretoria la Paris, de la Sydney la Stockholm, da la Dublin la Doha, St. Patrick’s Day e marcată prin ciocnirea a mii de halbe de bere, prin spiriduși și trifoiuri, prin concerte și buna dispoziție.

Sfântul Patrick aparține categoriei de sfinți din Apus, aproape necunoscuți credincioșilor din Răsărit. A fost răpit la 16 ani și făcut rob în Irlanda, după care a ajuns să fie un model al creștinătății, cel mai iubit și cunoscut sfânt al Irlandei. În latină, Patrichie înseamnă om de neam mare. A săvârșit minuni, a devenit episcop și împreună cu ucenicii săi a botezat întreaga țară. În iconografie e înfățișat ținând în mână un trifoi, simbol al Sfintei Treimi.

Un alt simbol al sărbatorii sunt spiridușii (Leprechauns).  Creaturi mistice, care evită contactul atât cu muritorii, cât și cu nemuritorii, spiridușii cos pantofi și sunt proprietarii comorilor ascunse. Spiridușul poate fi găsit cu un pantof într-o mână și cu un ciocan în cealaltă.

  8 curiozități despre sfânt și despre sărbătoare

li-st-patrick-parade-float-620-cp00368091

1. Sfântul Patrick s-a născut în Britania, nu în Irlanda.

2. Numele real al patronului spiritual a fost Maewyn Succat.

3. Culoarea verde a fost asociată sărbătorii în secolul al XIX-lea. Zânele și nemuritorii purtau verde în legendele irlandeze, iar irlandezii catolici se îmbracă în această culoare în ziua cu pricina. De asemenea, culoarea face referire la Irlanda, cunoscută şi sub numele de Insula de Smarald şi la simbolul acesteia, trifoiul.

st-patrick-day-parade

4. Cei de la Guinness au lansat o ediţie specială a berii lor și anume ediţia Verde.

5. In medie, pe glob se deschide un pub irlandez in fiecare zi.

6. În 2011 St. Patrick’s Day a fost celebrată în spațiu, la Stația Spațială Internațională, unde astronautul american de origine irlandeză Coleman a cântat la un flaut vechi de 100 de ani, plutind în spațiu. Doi ani mai târziu, astronautul Hadfield a celebrat St. Patrick’s Day făcând poze Irlandei din spațiu și cântând în același timp Danny Boy.

7. Insula din Caraibe, Montserrat, are drept sărbătoare națională tot St. Patrick’s Day, datorită numărului mare de emigranți irlandezi veniți din secolul al XVII-lea.

8. Originea primei parade în onoarea sfântului provine din Statele Unite ale Americii, unde emigranții irlandezi, care duceau dorul ținuturilor natale, s-au hotărât ca după slujba de la biserică să meargă împreună să bea o bere. După câțiva ani, în care mergeau de la biserică la cârciumă, s-au decis să poarte și costumul tradițional. Așa a luat naștere parada, care a devenit cea mai mare sărbătoare a diasporei din întreaga lume, unind imigranții de peste tot.

irish

După mai bine de 250 de ani de la prima ediţie, Ziua Națională a Irlandei este celebrată de peste 80 de milioane de oameni anual. La noi, punctul culminant al celebrării St. Patrick’s Day va fi tradiționala petrecere din 17 martie, organizată  de Guinness, la St. Patrick Irish Pub.

sursa foto: www.cbc.ca, www.barnacles.ie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.