Spune-mi la ce facultate ești să știu ce glume fac pe seama ta

  0
  841
  facultate

  Toate minunile se întâmplă vara. Începând cu luna iulie cheful de muncă dispare, fiind înlocuit cu o plăcere nebună de planificare a vacanțelor. E clar, vara e pentru relaxare, distracție, festivaluri și multe altele care ne încarcă sufletele cu o dorință arzătoare de a profita cât mai putem de viața minunată pe care o avem.

  Unii mai au de trecut o treaptă a vieții pentru a se bucura pe deplin de vacanță. Una destul de importantă care o să le marcheze viitorul. Ce anume? ADMITEREA LA FACULTATE.

  Dacă te numeri printre norocoșii care au trecut bacalaureatul cu bine (o altă etapă dedicată maturității), aștepți nerăbdător să intri la facultate. Oferta e mare și miza e uriașă. Sau poate nu e chiar așa uriașă pe cum o văd părinții tăi. Marea întrebare e următoarea: cum alegi o facultate?

  Primează plăcerea, evident. Însă, dacă plăcerea nu se potrivește cu „ce se cere”, atunci îți îndrepți nevoile spre altă direcție. Sau îți pui încăpățânarea la înaintare și faci ce îți place și o faci bine.

  Sunt două categorii de oameni în acest joc (sau poate mai mulți, dar vorbim doar de două): cei care știu exact unde să se ducă, s-au pregătit din plin pentru facultatea pe care și-o doresc, și cei care, cu toate că vor și pot să facă ceva bun cu viața lor, sunt undeva pe o barcă care plutește în direcția opusă, iar mai apoi ajunge de unde a venit fără vreun scop. Mai pe scurt, vor să facă ceva util cu viața lor, să nu piardă 3 ani degeaba, dar n-au habar ce. După mine, e o situație nesatisfăcătoare, poate cea mai enervantă situația care are un început, dar nu vrea nici pe departe să se sfârșească. Și ajungi, în fața faptului împlinit și te întrebi: bun, iar acum ce fac?

  Orice facultate ai alege, trebuie să fii pregătit cu următoarele: răbdare, calm, iar răbdare, chef de a face ce nu-ți place, din nou răbdare, bineînțeles că nu poți trăi fără nervi și stres și oare am uitat ceva?

  E drept, trebuie să îți faci din anii studenției cei mai frumoși ani. Doar sunt 3 sau 4 și 5 sau 6, pe alocuri, pe care nu ai vrea să îi pierzi așa, ca și cum ai bate din palme.

  În fine, la orice facultate ai fi, tot timpul se găsește cineva care știe să pună sare pe rană și să spună: „ah, da, voi ăia care nu faceți nimic” sau care, oricând știu să facă glume pe seama ta. Așa că, pe lângă extazul pe care îl ai atunci când abia aștepți să intri la facultate, pregătește-te și de momentele când cineva îți va trânti bucuria la pământ. O să încep, printr-o experiență personală, pe care am trăit-o de doi ani, ca tânără studentă la facultatea de Litere.

  Știm cât de numeroase sunt glumele cu bieții oameni de la Litere. Dacă nu, hai că îți zic eu câteva: „voi ăia cu alfabetul; la ce literă ai ajuns?; ce învățați acolo, ce urmează după I în alfabet?; când devii profesor?; cum aranjezi literele?” Întâmplarea și mai nostimă e atunci când îi dezamăgești.

  Știi, eu nu fac nicio chestie din asta.

  -Cum nu, atunci ce?

  Și vine o replică încărcată cu mult entuziasm, pe care o rostești fără reținere: Studii Europene. (dar entuziasmul dispare cât ai zice pa).

  -Ăăăăăă…și ce vă învață acolo?

  -Ăăăăăă (nici tu nu știi, dar acum doi ani, ți s-a părut așa minunată descrierea de pe site-ul facultății, încât ai zic că acolo ți-e locul). O să revin la anul cu un articol, după ce termin triumfător anul trei.

  Și lista nu se oprește cu Literele. Și noi, oamenii care stau numai cu nasul în cărți de literatură și orice altceva, ne dăm cu părerea despre facultățile altora. Mai ales în curtea celor care se ocupă cu lucrurile reale. „Voi ăia care aveți mintea printre cifre și nu știți ce înseamnă aia imaginație, doar lucruri reale.”

  facultate
  sursa: facebook.com/studentdinprovincie
  • „Dormi studentule în pace, Poli inginer te face!” De fapt, nu ai cum să dormi, trebuie să treci de RM (nu știu exact ce înseamnă, dar prea am auzit lumea politehnistă care se plânge de această materie venită de pe Lună). La Politehnică, viața „ingenioasă” are o inginerie pentru orice.
  • ASE-ul – unde toată lumea duce o viață frumoasă, nu face mare lucru și se distrează pe zi ce trece. Poate tu te chinui printre calcule de economie, dar nu ai cui să îi demonstrezi asta, pentru că, lumea știe că la ASE nu se face nimic.
  facultate
  sursa: facebook/studentdinprovincie

  Mai continuăm? Jurnalismul, facultatea pe care o faci doar ca să faci o facultate. Sau Comunicare și relații publice, ce-o mai fi și aia? Unii care vorbesc mult și cu atâta credibilitate, încât nu mai știi ce să crezi.

  Pe săracii oameni de la medicină, drept, arhitectură, îi lăsăm să învețe în tihnă. N-au timp de glume, vor doar să se bucure de viață, când își permit o pauză.

  Și sunt mai multe glume despre facultăți, decât facultăți în sine. La asta suntem buni, să intrăm în treaba altora și să ne dăm cu părerea.

  facultate
  sursa: facebook/studentdinprovincie

  Concluzia? Oricât de inutilă ar părea, orice facultate adăpostește proiecte pe care trebuie să le faci la foc continuu, materii la care înveți zile și nopți și care nu te ajută la nimic și multe altele, pe care le realizezi după îți tocești nervii la fiecare curs.

  Răbdare 🙂 sunt trei ani din viața ta, fă-i cât mai frumoși posibili.