Sporturile electronice, în anticamera Jocurilor Olimpice

0
402

Sporturile electronice (eSports) au făcut un pas important pe drumul spre recunoașterea lor la Jocurile Olimpice.

Asociația Coreeană de Sporturi Electronice (Korean eSports Association – KeSPA) a reușit să convingă Comitetul Olimpic Coreean (KOC) să accepte sporturile electronice ca disciplină olimpică, deocamdată, de nivelul doi, alături de șah, polo sau sporturile motorizate.

Anunțul a fost făcut la Seul, luni, 27 ianuarie, de către conducerea Comitetului Olimpic Coreean.

Recunoașterea oficială de către filiala coreeană înseamnă un pas important în lupta sporturilor electronice pentru a fi incluse pe lista disciplinelor sportive de către Comitetul Internațional Olimpic, cel care decide sporturile din fiecare ediție a Jocurilor Olimpice.

Prin urmare, este posibil ca la următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice, să existe competiții de League of Legends sau Dota 2, însă în drumul gamer-ilor spre medalii olimpice mai sunt încă pași de făcut.

În România, Professional Gamers League (PGL) a depus eforturi considerabile pentru a obține recunoașterea sporturilor electronice ca discipline sportive, atât în România, cât și în afara ei. De câțiva ani, PGL a inițiat dezbateri cu autoritățile sportive române pentru a atinge acest obiectiv.

Demersul Comitetului Olimpic Coreean este un pas mare în evoluția sporturilor electronice (eSPorts). PGL are încă din 2002 același obiectiv de a aduce aceste sporturi la nivelul pe care l-au câștigat la nivel internațional. Sperăm ca modelul sud-coreenilor să fie urmat și de alte țări și ne punem, totodată, speranțele că forurile române de resort vor recunoaște în 2015, sportul electronic ca disciplină sportivă”, a declarat Silviu Stroie, vicepreședintele lESF și președintele PGL.

În altă ordine de idei, Federația Internațională a Sporturilor Electronice (IeSF), din care face parte și PGL, a depus încă din 2013, cererea de afliere la Uniunea Federațiilor Internaționale Sport Accord, instituția care ar putea acredita sportul electronic ca disciplină la competițiile mondiale și europene importante.

Linkuri adiţionale: http://esports.inquirer.net/