Spoken Word – O nouă formă de exprimare

0
162

Tina, Spoken Word – „Orice formă de enterteinment, orice lucru care sare în evidență și șochează, ajunge mult mai repede la public.”

Mulți dintre noi ne-am regăsit în versurile scrise de mari meșteșugari ai cuvintelor. Personalităţi printre care se numără Mihai Eminescu, Tudor Arghezii, Nichita Stănescu, George Bacovia, dar și mulți alții. Prin poezie, sentimentele noastre, fie ele de iubire sau revoltă, pot fi exprimate cu o mai mare ușurință prin gama variată de viziuni pe care o expune poezia.

De-alungul anilor, scriitorii  s-au adaptat la timpurile noastre. Aceștia au abordat probleme cât mai actuale, încercând să reprezinte vocea poporului. Un exemplu de acest fel sunt tinerii scriitori din clubul de poezie Poethree Collective din Cluj. Prin versurile lor încearcă să transmită un mesaj clar noii generații. Mesajele vizează atât politica țării, cât și problemele societății.

Conceptul Spoken Word

Tina Suciu este co-fondatoarea acestui club care a luat naștere în 2016. De atunci aceasta încearcă să promoveze un nou concept numit Spoken Word. Conceptul  este folosit de către acești tineri pentru a vorbi clar și fără perdea despre problemele cu care se confruntă România în momentul de față. În acelaşi timp, și despre greutățile întâlnite în perioada adolescentină. Formularea sa permite să fie înțeleasă de către  toată lumea, punând accentul pe livrarea mesajului .

Poezie clasică vs. Spoken Word

Diferența dintre poezia clasică și Spoken Word este limbajul direct care conține uneori cuvinte obscene. Acest lucru reprezintă una dintre caracteristicile principale al acestui gen de poezie, atrăgând atenția ascultătorului.

Ca în orice formă de enterteinment, orice lucru care sare în evidență și șochează, ajunge mult mai repede la public. Asta în comparație cu o creație care se bazează pe un limbaj comun. Spoken Word-ul este, totodată, schimbarea accentului de la iscusirea organizării cuvintelor  și comprimarea mesajelor în ceva frumos, scoțând din ecuație acel frumos și evidențiind mesajul principal.

Spoken Word i-a influențat viața Tinei, facând-o să observe mai în detaliu problemele societății. Ea consideră că acest concept poate fi folosit ca o unealtă de mișcare socială, ceea ce în alte țări, unde acest tip de performance poetic este mult mai dezvoltat, a ajuns  să îşi atingă scopul.

„Înainte de  spoken word, poezia mea reprezenta catharsis și era foarte introspectivă. Acum încerc să o folosesc ca pe o unealtă cu care pot dezbate o problemă. Încep să vorbesc mai mult despre lumea din jurul meu decât despre lumea din interiorul meu.” – declară Tina.

Spoken WordDe acum 3 ani Tina și-a schimbat stilul de exprimare, trecând de la proză la poezie, ambele reprezentând o mare pasiune pentru ea. Până atunci poezia era un cuvânt cu mult praf care nu îi trezea un entuziasm activ.

„Acum 3 ani am decoperit o nouă formă de poezie care ia viață, care e printre noi și este recitată prin crâșme și teatre. Nu e pretionțioasă, cu nasul pe sus, având un mesaj direct și un limbaj la fel de direct” – adaugă aceasta.

Spoken WordO poezie cu un mesaj clar și concis este poezia „Lasă-mă”, reprezentând direcția spre care doresc să se îndrepte, folosindu-se de unealta pe care o au, pentru a comunica diferite concepte și direcții unui public cât mai larg.

„Cu toții știm că nu este ok ce se întâmplă în țară, că știm politică sau nu, la cel mai basic nivel, că nu este în regulă ce se întâmplă. Ştie toată lumea. Iar dacă poezia noastră trezește un pic de vână în cel care o ascultă, atunci și-a atins scopul.”

Spoken Word, susţinut şi de alte grupuri de poezie din România

În România sunt mai multe grupuri care vor să promoveze Spoken Word-ul, din diferite orașe. Printre acestea se numără „Poethree Collective” şi „NEST” din Cluj-Napoca, „Cozy poetry night” din Iași, „Fabrica de poezie”  din București. Acest tip de poezie crește încet, cu fonduri limitate și îngrădit de elita literaturii.

Cât despre promovarea acestui concept în învățământul românesc, Tina consideră că este blocată de către niște impedimente. În primul rând, susținerea financiară de care cluburile de poezie nu dispun, cheltuielile unui eveniment fiind foarte mari. În al doilea rând, ar fi concepția despre poezie pe care sistemul de învățământ o implementează. Elevii parcurg o programă din care sunt excluse poeziile de acest tip, de protest.

„Acest gen de exprimare este încă considerat vulgar, în comparație cu poezia clasică românească.”, ne spune Tina.

Co-fondatoarea Spoken Word consideră  că o persoană introvertită s-ar putea dezvolta din punct de vedere emoțional în momentul în care ar fi pus în postura de a-și prezenta creațiile în fața unui auditoriu.  Spoken Word-ul nu este doar o poezie, ci este o formă de dezvoltare personală, de îmbunătățire a intelectului. Susţinătorii acestui gen îl văd ca pe o unealtă ce deschide viziunea către adevăr, reprezentând şi o deschidere către acțiunile prezentului.

Sursă foto: Facebook Poethree