Speranțe pentru festivaluri?

festivaluri
Sursa: Yvette de Wit / Unsplash

După un an în care ne-am ascultat artiștii preferați prin difuzoarele laptopurilor și am dansat în fața televizoarelor, începem ușor-ușor să ne aducem aminte cum era să simțim sunetul puternic al boxelor din fața scenelor, deloc deranjant, dar extrem de energizant. 

Anxietatea adusă la pachet de măsurile restrictive are nevoie, mai mult decât oricând, de muzică. Concertele de carantină sunt și au fost soluții parțiale pentru nevoia oamenilor de a consuma muzica în cea mai pură formă. Muzica live. Cu toate acestea, astfel de concerte virtuale nu pot împlini întregul potențial al unui act artistic, interpretat pe o scenă, în fața miilor de oameni. 

Concert de test în Spania 

În acest sens, încep să apară semne îmbucurătoare. În Spania, tocmai a avut loc un concert rock la care au participat 5000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de Fundația Barcelona și autoritățile locale pentru a determina care este rata de infectare de Covid-19 în cadrul evenimentelor de acest fel. 

Concertul s-a desfășurat într-un spațiu închis, respectându-se câteva reguli, printre care purtarea măștii de protecție pe durata întregului eveniment, respectiv testarea cu teste antigen. Doar cei cu rezultat negativ au avut acces la eveniment, iar măștile de protecție au fost oferite de către organizatori. 

Autoritățile vor analiza rezultatele acestui studiu pentru a observa cât de eficiente sunt măsurile luate la nivel național.  

De menționat este că un astfel de studiu a fost desfășurat și în luna decembrie a anului trecut, cu participarea doar a 500 de persoane. Regulile de organizare au fost aceleași, iar rezultatele preliminare, destul de optimiste. Testele antigen și purtarea măștilor de protecție au făcut ca nicio persoană să nu se infecteze. 

Un posibil concert de test și în România? 

Sursa: Emilio Morenatti/AP

Dacă 2020 a pus marile festivaluri din România pe lista de așteptare, acum se dorește o clarificare a acestei situații.  

Orașele care organizează concerte și festivaluri în mod regulat sunt cele mai afectate în această privință. Din cauza anulării acestor evenimente, Cluj-Napoca, spre exemplu, pierde peste 50 de milioane de euro. Un număr deloc neglijabil, dacă luam în considerare că aceste evenimente erau organizate în decurs de o lună. 

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat luni pentru Digi24 că ar dori să implementeze modelul concertului de test din Spania și în România, chiar la Cluj-Napoca, tocmai pentru a se găsi „o soluție unitară pentru întreaga țară” privind organizarea evenimentelor și a festivalurilor.  

Edilul a accentuat că sănătatea populației primează, el fiind doar dispus să profite de infrastructura orașului pentru o asemenea idee. 

O speranță pentru industria culturală 

Sectorul cultural suferă de un an deja, fără să fie luată vreo măsură care să reglementeze situația acesteia. 

Dacă rezultatele studiului din Barcelona se dovedesc a fi îmbucurătoare, facem pași mici spre o normalitate parțială a evenimentelor culturale. O normalitate care ar trebui să înceapă prin stabilirea unor reglementări clare, bazate pe date și dovezi.  

În acest context, reamintim că Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) a publicat pe 23 martie, o scrisoare deschisă adresată Președintelui Klaus Iohannis prin care cere sprijin pentru pierderile suferite pe fondul pandemiei. 


Da, și nouă ne este dor de ploaia de la Electric Castle! 

Vezi mai multe despre concertul din Barcelona

Vezi declarația completă a lui Emil Bloc