Spectacolul artificiilor, în câteva ipostaze pe glob

Au trecut câteva zile de când am intrat în 2016, dar se poate spune că nu toată lumea a intrat în ritmul de dinainte de sărbători. Probabil mai există lume care încă duce dorul acelei părți de la sfârșitul lui decembrie și începutul lui ianuarie în care se relaxează (în măsura în care pot), gustă din tot felul de mâncăruri și lasă în urmă (sau încearcă să lase în urmă) ceea ce s-a petrecut în anul care tocmai a trecut.

            Însă nu putem da timpul înapoi; putem eventual să ne uităm cu nostalgie la ceea ce a fost sau să ne uităm la cum trece timpul pe lângă noi.

            Acest articol va vorbi despre diferite spectacole de artificii din preajma Anului Nou care mi s-au părut interesante. Voi încerca să acopăr diverse colţuri ale planetei.

Cronologic vorbind, australienii și vecinii lor sudici, Noua Zeelandă, se numără printre primii locuitori ai Pământului care pășesc în noul an. Deși artificiile lansate atât de pe Sky Tower, din Auckland, cât şi de pe iachturile aflate în portul oraşului au fost plăcute, mi s-a părut că festivităţile din Sydney, Australia au fost mult mai impresionante datorită scalei la care acestea s-au desfăşurat. Este magnific să priveşti cum Sydney Harbour Bridge şi Opera din oraş sunt luminate sau cum artificiile lansate de pe apă arată ca şi cum ar desena o umbrelă.

Să urmăreşti cum cerul se colorează la cumpăna dintre ani este mirific. Să priveşti cum acestea se întâmplă, în direct, duce atmosfera la un cu totul alt nivel. Iar festivităţile din capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sunt destul de atrăgătoare încât să te facă să le aştepţi şi să le urmăreşti cu regularitate. Cel puţin în cazul meu. Îmi place senzaţia pe care o am când aud cum Big Ben-ul anunţă că ora 24 a venit, deci că s-a sfârşit încă un alt an,  şi colorarea London Eye-ului atât prin lumini, cât şi prin focurile din jurul său. E de-a dreptul ameţitor (şi nu într-un sens rău).

Deşi a avut parte de un fundal sonor redus ca volum, oraşul a punctat prin intensitate şi sclipire. Plaja Copacabana a dat impresia că este un loc frumos din care să priveşti cum culorile invadează bolta şi cum fumul crează un efect de ceaţă deasupra apei.

Forţa transmisă de momentul festiv nu se va manifesta numai pentru o singură dată anul acesta, de vreme ce statul sud-american va găzdui Jocurile Olimpice de Vară în luna august. Sunt curioasă să urmăresc cum  se pregătesc şi s-au pregătit pentru acest eveniment.

Nu aş putea omite din lista celebrărilor de intrare în noul an oraşul care nu doarme niciodată. Nu de alta, dar bila a cărei coborâre numără ultimele secunde din an este deja intrată in istorie, după mai mult de un secol de la  prima utilizare.

Îmi inchipui că este o încântare să vezi sfera din Times Square cum se deplasează încetul cu încetul, pentru ca la terminarea traseului să îţi tâşnească artificii şi confetti din turnul care îi serveşte drept casă.  Bănuiesc că dacă te afli în respectivul loc în acel moment, nu te mai deranjează nici aglomeraţia, nici faptul că vei fi acoperit de bucăţele de hârtie.

Cu toate că celebrările de intrare într-un alt an calendaristic nu pot şterge cu buretele evenimentele negative de pe parcursul anului, fie ele la scară personală sau largă, ele te pot face să te bucuri de ceea ce ai, adică şi de clipă. Ele au fost create cu scopul de a speria spiritele rele, ceea ce, prin asociere, îţi poate da speranţa că totul va decurge mai bine în viitorul apropiat.

Rămâne doar de văzut dacă totul va fi bine. Căci, în fond, speranţa moare ultima.

Sursă foto:mediafax.ro

Articol realizat de: Cătălina Murea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here