SOS! Student din provincie în anul I la București!

SOS! Student din provincie în anul I la București!

Când ești boboc și de-abia ai ajuns în capitală, viața îți poate părea haotică, de neînțeles și complet diferită de ce ai trăit la tine acasă, unde deja aveai gașca ta și confortul unui program stabil și previzibil la liceu. Perspectivele de viitor nu sunt așa întunecate cum par și cu un pic de optimism, pentru fiecare problemă există o soluție. Cuvântul-cheie este prioritizare. So, get your shit together and let’s get started!

1. Studiază harta Metrorex!

Ca să nu te simți pierdut în pasajul de la Unirii și ca să eviți situația jenantă de a întreba în stânga și în dreapta cum ajungi la stația dorită (de multe ori o să primești oricum tot felul de indicații vagi sau în cel mai rău caz, eronate), fă-ți timp și aruncă o privire pe harta Metrorex. Traseele colorate și bulinele albe care indică fiecare stație în parte te vor ajuta să descifrezi rapid rutele și odată ajuns la metrou, o să te simți un pic mai bucureștean, deprins ca prin minune cu secretele bizare ale magistralelor. Nota bene: Bulinele albe unite printr-o linie sunt stații intermediare. Printr-un pasaj sau pur și simplu, schimbând peronul, poți trece pe o altă rută, adică pe o altă linie colorată. Ai în vedere că nu toate drumurile sunt directe.

SOS! Student din provincie în anul I la București!2. Fă ordine în cursuri și notițe!

Chiar dacă profesorii de la facultate sunt mai indiferenți, nu dispera. Ia-o ca pe o oportunitate de a fi liber. Mergi în primele săptămâni la fiecare curs și seminar în parte și vezi ce te interesează și ce corespunde curiozităților tale academice. Apoi, după ce te-ai informat bine care sunt așteptările fiecărui prof în parte, fă-ți o listă cu priorități și jonglează cu prezențele așa cum simți. Nu e nevoie să fii Miss sau Mister Omniprezență, du-te doar la orele care simți că te ajută să te dezvolți, iar cu restul ai grijă să îndeplinești condițiile minimale de promovare. După fiecare zi, alocă-ți 15 minute pentru a-ți pune foile cu notițe în ordine și la nevoie, cumpără-ți un biblioraft și creează secțiuni separate pentru fiecare disciplină. Asta te va ajuta mult în sesiune când totul pare că nu mai are nici început, nici sfârșit, ca să nu mai spun…coerență.

SOS! Student din provincie în anul I la București!3. Construiește-ți un viitor profesional!

În timpul rămas, caută oportunități de angajare. Fie că e vorba de internship-uri în domeniu, simple joburi de student sau programe full-time, nu ezita să faci acest pas. Rutina de 8 ore pe zi este apăsătoare și e o tranziție radicală față de cum erai obișnuit să-ți petreci săptămâna, dar crede-mă, este o lecție necesară, mult mai importantă decât experiența facultății per se. Calculează totul în funcție de cât de solicitantă e viața ta de student. Un orar mai lejer îți oferă disponibilitatea necesară pentru un job cu normă întreagă, dar un program încărcat la facultate încă mai oferă o fereastră, mică, dar existentă, pentru o activitate suplimentară. Că dai meditații, că lucrezi într-o cafenea, că împarți pliante sau că încerci să prinzi câteva proiecte de freelancer, așadar orice ai încerca, dar absolut orice te formează ca un tânăr responsabil, îți aduce un venit suplimentar și te face subit să înțelegi valoarea a ceea ce înainte numeai cu lejeritate și plictiseală timp liber. Nu aștepta până când îți dai licența, căutările vor fi frustrante și deasupra capului tău, va pluti presiunea părinților și dezamăgirea de a fi studiat trei ani sau chiar mai mulți doar pentru a fi privit cu scepticism de angajatori. În acele momente, o să te izbești de o scuză clasică – ești deștept, ai potențial, dar nu ai deloc experiență. Nu lăsa asta să ți se întâmple! Îndrăznește să-ți forțezi limitele, chiar dacă ești boboc și probabil un pic timorat de aglomerație și de tăvălugul de fețe noi. Dacă vrei să începi într-un ritm mai relaxat și nu ești deprins să ai un șef care să te certe la fiecare greșeală pe care o faci, intră într-o asociație studențească, într-un ONG, fii voluntar pentru un concert mare sau fă-ți un blog, e momentul să ieși în lume, remunerat sau nu, în funcție de dorințele tale.

SOS! Student din provincie în anul I la București!4. Fă ca weekendurile să conteze!

Chiar dacă nu ai așa mulți prieteni în acest moment, urmărește oportunități variate de a-ți petrece sfârșitul de săptămână. Evenimentele sunt ocazii excelente de a te deschide către idei noi și de a te relaxa. Adună-ți vechea gașcă, ia-ți colega aia nouă care ți-a zâmbit la seminar, invită-ți colegii de cameră sau pur și simplu, mergi singur în oraș. Concerte, expoziții, filme, plimbări în parc, lansări de carte, seri nebune în club, excursii sau shopping (chiar dacă numai window shopping)… toate îți vor ridica moralul și te vor face să vezi partea luminoasă a noii tale existențe. Totul e să scoți nasul din casă, fără teama de a fi inadecvat. Oamenii, șansele și distacția se vor prinde ca un scai de tine.

SOS! Student din provincie în anul I la București!5. Regulament intern cu colegul/colega de cameră

Dacă stai la cămin, așa cum majoritatea studenților o fac, vorbește de la bun început cu colegul/colega/colegii de cameră, stabiliți împreună pe un ton relaxat ce e okay si ce nu e okay să faceți cât împărțiți acel spațiu. Discută despre ce ești dispus să împrumuți și ce nu, stabilește natura și durata vizitelor externe .Nu vrei să te trezești cu iubitul ei în cameră într-o vineri seară, când tu ai rămas în București și ești constrânsă să te strecori în cameră ca un intrus, în vârful degetelor, de teamă să nu le strici momentul romantic, care deja a debutat între cearșafuri. Astfel de vizite sunt bine-venite când una dintre voi pleacă acasă în weekend. Fă-ți curaj și poartă o discuție onestă și concisă despre toate acestea, în cazul în care colegul nu e consecvent cu promisiunile, fii ferm și fă lucrurile în stilul tău. Nu te teme că ai putea să-l deranjezi, ai cu totul alte griji pe cap acum și cu puțin noroc, colegul de cameră poate să devină în timp un prieten foarte bun.

SOS! Student din provincie în anul I la București!

Astfel, după ce ai abordat cu tact toate aceste probleme, simte-te liber să respiri ușurat, de abia acum începe caruselul de senzații tari numit studenție, so…bine ai venit în București!

Surse foto: makeagif.com, ghidbucurestean.ro, giphy.com, fanpop.com

Articol realizat de Cristina Stancu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here