SoNoRo Conac propune o vară „À la française”

0
82
Sonoro Conac afis

SoNoRo Conac “À la française” continuă în lunile iunie și iulie și cheamă publicul într-o vacanță de vară armonioasă. Muzica de cameră vară suna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ținutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din județele Brașov, Oradea, Sibiu, Argeș și Iași.

Programul concertelor este compus din lucrările unor mari compozitori francezi precum Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Francis Poulenc, dar și a unor giganți ai muzicii clasice precum Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, alături de lucrări de Grigoraș Dinicu, Iacob Mureșianu, Johan Halvorsen, Béla Bartók, Eugène Ysaÿe, Anton Arensky, Gustav Mahler și Eduard Orendi.

Cele 10 concerte SoNoRo Conac ale acestei veri se vor desfășura după următorul program:

31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud, Brașov

1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov

2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov

3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov

7 iulie – Sinagoga Neologă din Oradea, jud. Bihor

8 iulie – Biblioteca Astra, jud.Brașov

9 iulie – Castelul Bran, jud.Brașov

10 iulie – Biserica Cisterciana de la Cârța, jud.Brașov

11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud.Argeș

30 iulie – Conacul Petre P Carp, Tibanesti, jud Iasi

Parte din Sezonul România-Franța, turneul SoNoRo Conac “À la française” va aduce în fața publicului român muzicieni francezi remarcabili, precum violoniștii Philippe Graffin, Anton Martynov și Nicolas Detricout, violoncelistul Bertrand Raynaud și pianista de origine română, Mara Dobrescu, alături de muzicienii Ioan-Dragoș Dimitriu, pian, Răzvan Popovici, violă, Benedict Klöckner, violoncel, Petru Iuga, contrabas, Răzvan Poptean, clarinet, și Miruna Nagy, harpă.

În cel de-al șaptelea an SoNoRo Conac, celebrăm atât influența franceză asupra culturii noastre prin artă și arhitectură, cât și a portul țării noastre adus culturii franceze prin intelectualii și artiștii de origine română. Sezonul România-Franța 2019, în care este inclusă ediția SoNoRo Conac “À la française” ne oferă prilejul să facem cunoștință publicului român cu artiști francezi remarcabili și să punem lumina pe compozitori francezi de marcă ai muzicii clasice. Vă invităm să faceți alături de noi o incursiune memorabilă, să vă cufundați pe îndelete de povestea fiecărui palat, castel, biserici fortificate și case boierești, să ascultați poate cea mai bună muzică compusă vreodată și, astfel, să vedem împreună, partea armonioasă a împletirii culturii franceze cu cea românească”, declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.

Primele concerte ale verii melomane aduc publicul în inima vieții rurale din vechile sate săsești ale zonei Haferland, regiune situată în județul Brașov, între Rupea și Sighișoara. Cu această ocazie, turneul SoNoRo Conac se întâlnește cu SoNoRo Musikland, un festival al muzicii de cameră în acord cu  frumusețea naturii, arhitecturii și tradițiilor ținutului Haferland. Astfel, bisericile fortificate din Criț, Viscri și Meșendorf vor oferi publicului ocazia să asculte muzica clasică în clădiri cu o acustică fabuloasă.

Pe 3 iunie, SoNoRo Conac și SoNoRo Musikland ajung în Brașov, la Cercul Militar, una dintre clădirile de mare importanță arhitectonică din oraș, construită în 1938, după planurile arhitectului Constantin Iotzu, prin îmbinarea elementelor moderne cu stilul românesc de secol XX.

În ziua de 7 iulie iubitorii muzicii de cameră sunt invitați în județul Bihor, într-o sinagogă grandioasă, a treia camărime din Europa, Sinagoga Neologă Sion din Oradea.

Pe 8 iulie, SoNoRo Conac ajunge la Palatul Astra din Sibiu, în frumoasa clădire ce găzduiește prima bibliotecă naţională publică, muzeul etnografic şi prima sală de teatru român din Transilvania.

Palatul construit în 1903 fascinează prin intrarea impozantă străjuită de doi atlanți, sala festivă cu a sa atmosferă victoriană, și prin colecția impresionantă de cărți vechi.

Pe 9 iulie publicul are ocazia participării la un concert de muzică de cameră în Castelul Bran, unul dintre cele mai vizitate castele din țară, cu peste un milion de turiști anual. Ridicat în 1377 de către sașii din regiune, castelul Bran a devenit în 1920 reședința de vară favorită a Reginei Maria, iar în 2009 a fost retrocedat moștenitorilor de drept. Acest monument al arhitecturii medievale este înconjurat de un parc englez ce cuprinde două iazuri și o Casă de Ceai.

Ultimele concerte SoNoRo Conac “À la française” incluse în Sezonul România-Franța 2019 aduc publicul pe 10 iulie în Biserica Cisterciană de la Cârța, din județul Brașov și pe 11 iulie la Vila Florica din Stefănești, județul Argeș.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

 

Sponsor principal: BRD – GroupeSociétéGénérale

Parteneri: Avincis, Illy, Media Image, The Pines

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Marie Claire, Forbes, Capital, Evenimentul Zilei, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Life.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Litero-Mania.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro.