șomajul în rândul tinerilor din România

2017 nu pare a fi un an bun în relația dintre muncă și tineret. Un comunicat de presă publicat recent de Institutul Național de Statistică (INS) arată că șomajul în rândul tinerilor din România a ajuns la o rată de 15,4% la sfârșitul trimestrului al doilea.

Situația în funcție de sexe și medii

Renumita instituție de cercetare demonstrează că există diferențe în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor din România. Ele se reflectă atât în funcție de sex, cât și de zona de proveniență.

În trimestrul al II-lea al anului 2017, rata șomajului în rândul bărbaților a ajuns la 15,7%. Cea din rândul femeilor a fost cu aproape un procent mai mică: ea s-a aflat la nivelul de 14,9%. În planul mediilor, urbanul înregistrează o cifră de 18,3%, în timp ce ruralul atinge procentul de 13,9%.

Care este, totuși, gradul de angajare în rândul celor tineri?

Rata de ocupare în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani este fluctuantă. Direcția sa generală se află, însă, pe o pantă ascendentă. Conform datelor furnizate de institut, ea a atins, în al doilea trimestru al anului 2017, pragul de 27,3%. Acesta se află în creștere față de primul trimestru, când forța de muncă ocupată atingea nivelul de 21,4%.

Rata de ocupare a forței de muncă pentru cei de peste 24 de ani

În timp ce rata șomajului în rândul tinerilor din România este ridicată, cea a altor categorii de vârstă scade. Spre exemplu, bărbații fără serviciu cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani ajung la un procent de 8,2%. Femeile fără ocupație din același interval de vârstă se întâlnesc într-o frecvență și mai redusă, de 4,2%.

Cât despre diferența dintre oraș și sat, ea este mai mică: mediul urban înregistrează un procent de 6,6% șomeri, iar cel rural unul de 6,3%.

șomajul în rândul tinerilor din RomâniaCare sunt datele la nivel european?

Cele mai recente date despre gradul de ocupare al forței de muncă din Uniunea Europeană provin din aprilie 2017. Astfel, singura modalitate de a putea compara somajul în rândul tinerilor din România cu cel european ar fi raportarea la datele furnizate de INS cu privire la primul trimestru din 2017.

  • Starea României

Șomajul în rândul tinerilor din România de pe al doilea trimestru vi se pare înspăimântător de mare? Ei bine….el trece printr-o ameliorare față de începutul anului. Pe atunci, procentul de tineri fără slujbă care aveau între 15 și 24 de ani era de 20,4%.

  • Șomajul în Uniunea Europeană

Rata șomajului în rândul tinerilor europeni (15-24 ani) atingea, la începutul anului 2017, procentul de 17,3%. De aici s-ar putea deduce că România ar depăși media europeană.

Și totuși, ea nici măcar nu era singura țară din Uniune în care existau o mulțime de tineri neangajați. Cifre peste medie ale șomajului în rândul tinerilor se mai înregistrau în Letonia (17,8%), Suedia (18,2%), Luxemburg (18,8%), Slovacia (19,1%), Finlanda (20,2%), Franța (23,6%), Portugalia (25,4%), Italia (35,2%) și Spania (41,5%).

Următoarele cifre ale Institutului Național de Statistică vor fi publicate în luna decembrie. Rămâne de văzut cum se va schimba situația în ultima parte a anului.

surse foto: incont.stirileprotv.ro, euractiv.ro

surse info: agerpres.ro, capital.ro, economica.net, europa.eu, insse.ro

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here