Solwodi – organizația care oferă o nouă viață

0
272
Solwodi

Solwodi privind violenţa domestică – ,,cu 12% mai multe apeluri în perioada pandemiei

 

Societatea românească se confruntă cu mai multe probleme care persistă de foarte mulți ani. Violența domestică este una dintre ele. Acest fenomen s-a mai ameliorat cu trecere timpului. Cel puțin asta am ajuns să credem datorită secolului în care trăim și drepturilor de care dispunem ca cetățeni europeni.
Totuşi, imaginea nu este atât de roz pe cum pare. Cifrele alarmante care sunt înregistrate privind violeţa domestică ne deschid ochii și putem vedea realitatea așa cum este. Conform statisticilor, 9 din 10 cazuri rămân neraportate și aproape 60% dintre români consideră justificate comportamentele violente din familie. Mai bine de jumătate din populația românească aplică acest comportament ca fiind unul necesar, iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea.
Există multe ONG-uri în România care vin în ajutorul femeilor aflate într-o astfel de situație. Unul dintre acestea se numește Solwodi și oferă sprijin femeilor care se află în impas.

Despre misiunea Solwodi privind violenţa domestică

Organizația Solwodi a fost înființată în Mombasa, Kenya, în anul 1985 de către Sr. Lea Ackerman. Scopul acesteia este de a oferi alte opțiuni femeilor aflate în dificultate, care erau forțate de multe ori să se prostitueze sau erau abuzate fizic de către parteneri.
Asociația Solwodi a fost înființată în România în anul 2009 iar de atunci promovează drepturile femeilor și a copiilor. Aceasta vizează diminuarea violenței de orice fel în familii sau relații toxice, dar și protejarea victimelor traficului de persoane.

Cum a afectat pandemia victimele abuzurilor

În perioada pandemiei și în carantină instituţionalizată multe persoane abuzate au fost nevoite să petreacă mai mult timp cu agresorul lor.
Nicoleta Chiricuta este asistent social al acestei organizații, dedicându-și mult timp pentru consilierea persoanelor care se află în astfel de situații. Aceasta afirmă că izolarea poate fi un factor al creșterii numărului de cazuri de violență:
Conform statisticilor sunt înregistrate cu 6% mai multe solicitări pentru ordine de protecție față de aceeași perioadă a anului trecut, iar la 0800500333 numărul de telefon gratuit pentru victime, cu 12% mai multe apeluri în perioada pandemiei față de aceeași perioada a anului trecut.
SolwodiAsistentul social susține și faptul că acest fenomen reprezintă o problemă destul de gravă în țara noastră – În România undeva spre 50% din femei au experimentat cel puțin o dată în viață o formă de violență domestică.

Informația, lucru de bază!

Violența domestică apare în timp. De cele mai multe ori agresorul nu se arată ca fiind violent din primele întâlniri. Pentru început este vorba de iubire, iar majoritatea persoanelor nu observă comportamentul agresiv al partenerilor.
Nicoleta consideră că femeile trebuie să dețină informație cu privire la acest fenomen pentru a constanta faptul că se află într-o relație abuzivă.
Date fiind multitudinea de tipuri de violență existente: fizică,psihică,socială,financiară ,spirituală, singurul lucru care face diferența este informația. Dacă ai informații despre acest fenomen și știi ce tipuri poate îmbrăca, atunci îți este mult mai ușor să îți dai seama că ești victima unui abuz sau nu.
Cât despre semnele care ne indică clar că ne aflăm în postura de victimă, Nicoleta ne-a exemplificat câteva care sunt întâlnite în majoritatea cazurilor.
Primele semene, de regulă, sunt trecute cu vederea. Acestea pot fi mascate de așa zise  “intenții bune”: grijă (excesivă) față de parteneră sau unele măsuri mai restrictive (totul se face gradual).
Cu alte cuvinte, atunci când începi să renunți la anumite obiceiuri doar pentru a nu intra în contradicție cu el, și interogatoriul a devenit un lucru obișnuit în viața voastră de cuplu, e timpul să realizezi că ai construit o viaţă cu o persoană agresivă. Agresiunea nu trebuie privită doar din punct de vedere fizic, aceasta are mai multe forme care duc spre un parteneriat toxic.
Informarea în legătură cu acest fenomen ar trebui să fie privită ca o necesitate pentru a realiza când întâlnești o persoană agresivă.
Nicoleta Chiricuta consideră că nu se fac atât de multe campanii de informare pe cât ar trebui cu privire la acest subiect – Se fac pași mai mulți față de anii trecuți, dar mai trebuie făcuţi mulți pași pentru a ajunge la o scădere a cazurilor.
O modalitate bună pentru a răspândi informaţii despre acest subiect şi a reduce numărul cazurilor, consideră asistentul social, este introducerea în şcoli a unei discipline ca materie obligatorie. Mai exact, această disciplină să vizeze cursuri de educație sexuală, planificare familială și cursuri de conștientizare a acestui fenomen, tipuri de manifestare .

Nevoi necesare pentru o nouă viață

Asistentul social al Solwodi ne-a exemplificat niște moduri prin care o victimă se poate îndepărta de agresor, având şansa la o nouă viață. Pentru început este nevoie de curajul de a părăsi agresorul, iar apoi asigurarea unor nevoi necesare:
  • Siguranță – agresorul trebuie să nu mai aibă posibilitatea de a lua legătura cu victima
  • Locuință – victima are nevoie să locuiască separat de agresor, ceea ce poate însemna că va avea nevoie de un adăpost. Preferabil stabilirea la o rudă, cineva cunoscut
  • Sănătate – de cele mai multe ori sănătatea victimei este degradată ca urmare a abuzurilor. Din acest motiv, victima are nevoie de atenție și de intervenție medicală specializată
  • Informare – pentru a lua deciziile cele mai bune pentru sine și copii, în unele cazuri, victima trebuie să aibă informații corecte, complete și să le primească la timp.
  • Independență economică – victima are nevoie să se angajeze și să câștige suficient pentru a trăi independent.
  • Formare, inclusiv studii – uneori victima are nevoie să se califice, să se recalifice sau să își completeze studiile pentru a obține un serviciu mai bine plătit.
  • Copii – multe dintre victime au copii și au nevoie de ajutor pentru întreținerea și educația acestora pe tot parcursul perioadei în care ele se îngrijesc pentru a redeveni puternice
  • Clarificarea relației cu agresorul sub aspectul legii – victimele pot ajunge la concluzia că singura soluție la violență este divorțul (Ghid practic pentru victimele violentei domestice).

Aprinde o Lumânare! – un nou concept    

                 

Organizația Solwodi oferă consultație psihologică, judiciară şi oferă șansa oamenilor să transmită un gând bun către victime. Acest concept se numește Aprinde o lumânare, iar pe site-ul lor la această rubrică aveți ocazia să sprijiniți victimele care suferă pe urma abuzurilor cu o rugăciune și o lumânare virtuală.
Este o idee de-ale Surorii Adina care consideră că: multe persoane se gândesc că problema traficului de persoane și a violenței în familie e mult prea mare și noi prea mici, de aceea avem nevoie să ne raportăm la ceva mai mare și decât noi sau decât aceste probleme, adică Dumnezeu, susține Nicoleta.
Nicoleta nu are o muncă ușoară din punct de vedere emoțional, însă este mulțumită cu faptul că ajută mulți oameni, acest lucru energizând-o de fiecare dată. – Când am început să lucrez cu aceste victime preluam cu mine o parte din suferințele lor. Voiam sa le ajut cat mai mult posibil.
Nicoleta susține faptul că în această meserie trebuie să știi să îți controlezi sentimentele pentru a fi de ajutor. Timpul a trecut și am învățat că trebuie să le ascult și să fac tot ce ține de mine, dar să nu mă mai las copleșită de sentimente. Rămân pentru ele în continuare un suport social și afectiv, dar nu mai iau cu mine acasă problemele lor, susţine aceasta.
Pentru a se reduce numărul cazurilor trebuie să tăiem răul de la rădăcină. Trebuie să oferim o mai bună atenție și educație copiilor. Trebuie să educăm femeile din România în aşa fel încât să realizeze faptul că au drepturi și mereu au sprijin. Uneori printr-un simplu apeltelefonic.
Așa cum este Organizația Solwodi, mai sunt foarte multe ONG uri în România care sar în ajutorul victimelor.
Curajos nu este cel ce nu are frică, ci acela care ştie să şi-o învingă.” — Nelson Mandela.

Sursă foto: site Solwodi.