Sinteza saptamanii

  0
  180

  untitled11Ȋn aceastǎ perioadǎ atenția este concentratǎ asupra elevilor claselor a VIII a care se aflǎ ȋn focurile primelor lor examene importante. Ȋnsǎ pe scena internaționalǎ se petrec o serie de evenimente care meritǎ ȋn egalǎ măsurǎ interesul nostru.

  Euro-coin

  Vladimir Putin a cerut Consiliului Federaţiei să anuleze autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina, intervenție pe care a solicitat-o în luna martie a acestui an. Ȋn zilele urmǎtoare, senatorii vor analiza cu atenție aceastǎ cerințǎ a lui Putin, cu scopul de a da un verdict favorabil sau negativ. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a anunțat cǎ aceastǎ decizie este motivatǎ de necesitatea de a apǎra cetǎțenii ruși care trǎiesc pe teritoriul Ucrainei. Sǎ fie, oare, acesta primul pas spre retragere? Fenomenul Ucraina a fost ȋndelung discutat ȋn ultimele luni, fiind un subiect de interes general. Mǎ ȋntreb dacǎ ȋn sfârșit se ȋntrezărește posibilitatea estompării conflictului.

  David Cameron, premierul Marii Britanii, a anunțat că va face tot posibilul să ȋmpiedice numirea lui Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Pentru a deveni preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker trebuie să beneficieze de susţinerea majorităţii celor 28 de lideri ai statelor UE şi de cel puţin 376 de voturi în Parlamentul European. Alegerile europene tocmai ce au trecut, iar liderii europeni au sarcina de a desemna un nou președinte al Comisiei. Tratatul de la Lisabona a venit cu unele schimbǎri, astfel cǎ Parlamentul European se bucurǎ de mult mai multe atribuții decȃt ȋnaintea intrǎrii ȋn vigoare a acestor ultime schimbǎri legislative.

  Lituania este tot mai aproape de zona euro, ȋntrucat miniştrii de Finanţe din Zona Euro au aprobat, la Luxemburg, intrarea acestei mici țǎri baltice în uniunea monetară începând de la 1 ianuarie 2015. Ȋn prezent un numǎr de 18 națiuni au adoptat euro ca monedǎ unicǎ. De altfel euro este considerat unul dintre simbolurile Uniunii Europene. O asemenea știre nu mǎ face sǎ mǎ gȃndesc la nimic altceva decȃt la urmǎtorul lucru: Romȃnia cȃnd va ȋntruni criteriile necesare pentru a adera la Zona Euro?

   Sǎ aveți spor la citit!