Simularea Parlamentului României, proiect ajuns la ediția a IV-a

0
780
Simularea Parlamentului României, proiect ajuns la ediția a 6a

Simularea Parlamentului României, proiect ajuns la ediția a IV-a

Weekend-ul acesta a avut loc cea de-a IV-a ediție a proiectului intitulat ,,Simularea Parlamentului României“, eveniment în cadrul căruia elevii și studenții pasionați de aria politică și-au reunit ambiția, descoperind împreună, într-un mod interactiv, axat pe dezbatere și acțiune, responsabilitățile și secretele pe care le implică funcția de parlamentar. Acest proiect e menit să dezvolte spiritul civic al tinerilor, să îi responsabilizeze și să îi pună la curent cu atribuțiile din scena politică într-un cadru unic: chiar în Camera Deputaților.

Din punctul meu de vedere, ideea din spatele evenimentului dorește să potențeze cât mai mult importanța pe care trebuie să o acordăm politicului, din pricina faptului că majoritatea evenimentelor din cadrul societății concură în această sferă politico-juridică. Pentru a pătrunde cât mai bine în esența acestui proiect, Claudia Ciolompea, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Drept a Universității din București, ne-a acordat un mini-interviu privitor la participarea și implicarea ei în SimPro!

Simularea Parlamentului României, proiect ajuns la ediția a 6a

Laura: Bună, Claudia! Îți mulțumim pentru timpul pe care dorești să  ni-l acorzi în legătură cu proiectul SimPro. În primul rând, am vrea să știm de ce ai ales sa participi?

Claudia: Bună! Proiectul SimPro mi-a atras atenția încă de anul trecut. Dat fiind că era primul meu an la Facultatea de Drept, nu știam cum îmi voi împărți timpul pentru a nu neglija nici examenele pentru care mă pregăteam. Așa că, anul acesta mi-am luat inima în dinți și am luat hotărârea de a ma înscrie la un proiect care părea a fi cu totul inedit și reprezenta o noutate pentru mine.

L.: Care a fost motivația din spatele deciziei de a participa?

C.: Cel mai important motiv pentru mine este nevoia de a face bine celorlați, de altfel cu gândul acesta am ales și Facultatea de Drept. Desigur, nu voi nega că interesul pentru politică a fost din ce în ce mai mare încă de când aveam 16 ani. Însă, la acest proiect, am întâlnit persoane care poate nu erau la curent cu tot ce se întâmplă în zilele noastre și au reușit să vină cu idei și propuneri cu adevărat inovatoare. Pe langă motivele enumerate deja, consider că a fost și curiozitatea mea de a pune  în practică ceea ce învățasem cu câteva luni înainte pentru examenul la materia Instițutii politice.

L.: Ce așteptări ai avut la început și cum s-au dezvoltat ele pe parcursul participării la eveniment?

C.: Am plecat cu gândul că voi face parte din acea generație care va schimba într-o zi modul în care se desfășoară viața în România și că voi reinstaura în prim-plan împreună cu colegii mei principii și valori care astăzi nu se mai regăsesc în acțiunile noastre. Credeam că voi avea 3 zile în care totul va decurge armonios între noi, deoarece toți stăruim pentru același scop nobil, de a face bine celor din jur. În timpul desfășurării proiectului am realizat că nu eram chiar toți cu gândul la a schimba ceva, ci unii dintre noi au venit pentru a putea stârni vâlvă și reacții controversate. Noroc că cei care erau de bună-credință au fost o voce unită și aceasta a reușit până la sfarșit să îi acopere pe ceilalți și să se facă auzită în mulțime. Cel mai important  aspect este faptul că nu mi-am abandonat țelul, pe care mi l-am stabilit de la inceput, ci, din contră, mi-am dat seama că în viitor pot face chiar mai mult decât ce am visat.

L.: Ce ai învățat și cum ai trăit experiența de parlamentar?

C.: Ceea ce am învățat reprezintă întocmai esența acestui proiect. Am reușit să îndeplinesc 2 funcții: cea de secretar al grupului parlamentar din care făceam parte și secretar al ședinței de plen din ultima zi. Ambele m-au responsabilizat și m-au determinat să fiu atentă la detaliile, care păreau nesemnificative. Este aproape imposibil, oricât de activ sau inactiv ai fost, să nu pleci cu ceva nou de la Palatul Parlamentului, care ți-a schimbat viziunea în parte sau chiar radical. Ca un prim aspect aș sublinia faptul că am muncit de dimineață până seara, fiind captivată de tot ce se întâmpla acolo, iar trecerea timpului nu a reprezentat o problemă. Munca înnobilează, cam așa s-a resimțit activitatea noastră într-un timp atât de scurt.

Pe langă toate acestea, am realizat că pentru a putea să fii observat trebuie să ai idei creative și bine fundamentate, să fii o persoana curajoasă și sociabilă, căci altfel rămâi în umbră, dar să ai și un caracter puternic, astfel încât să nu te intimedezi ușor. Toate aceste calități se pot îmbunătăți la acest proiect și recomand tuturor celor care sunt timizi (sau celor care se confruntă cu o astfel de problemă) să participe. În urma proiectului SimPro pot afirma că profesia de parlamentar nu este nici ușoară și nici plictisitoare, iar in viitor o voi lua în considerare.

Sursă foto: Arhivă personală