Și eu votez, dar cum știu s-o fac?

0
514
votez

De data asta votez. Eu, cel care tocmai a împlinit 18 ani și e nerăbdător să își facă simțită prezența în societate, odată ajuns la maturitate. Și cum altfel? Prin vot.

Reprezintă o mentalitate de tânăr care dorește să fie un bun cetățean, participând activ la tot ce înseamnă schimbările care îi vor afecta viitorul. Ce e drept, nu toți gândesc așa, însă dacă sunt câțiva care o fac, îi pot influența în bine și pe ceilalți.

Mai întâi de toate, acel tânăr ajuns la 18 ani, trebuie să conștientizeze ce înseamnă un vot, cum votează și cât de important e votul lui.

Și eu votez, dar cum știu s-o fac?

La vârsta de 18 ani primești dreptul la vot. Întrebarea este următoarea: ce știu eu despre vot și de unde ar trebui să mă informez?

O reală problemă în rândul tinerilor e aceea că nu știu prea multe despre educația politică. De cele mai multe ori, educația politică e confundată  cu „nu facem politică”. Vrei să afli ceva despre drepturile tale, despre ce înseamnă cu adevărat educația civică, iar de cele mai multe ori, se întâmplă să nu primești un răspuns concret.

 

Iar cauzele pentru care tinerii nu au destule informații despre politică sunt următoarele:

  • Deficitul informării individuale:  

Insuficiența materialelor obiective;

Informare din surse eronate;

  • Dezinteresul tinerilor față de politică:

Tinerii nu-și cunosc drepturile și obligațiile în calitate de cetățeni ai unui stat;

Tinerii cred că participarea la vot nu le afectează prezentul și nu le va afecta nici viitorul;

Tinerii au alte activități ce le oferă divertisment;

  • Influența nefastă a familiei:

Mentalitate conservatoare;

Familiile tinerilor sunt categorii ușor de influențat;

Moștenire/gândire comunistă;

  • Incapacitatea sistemului educațional de a oferi informații reale și obiective despre acest subiect:

Superficialitatea orelor existente (exemplu: ed. Civică);

Lipsa cursurilor pe baza acestui subiect;

Influența cadrelor didactice asupra tinerilor din punctul de vedere al afilierii politice;

Influența mediului online:

Dezinformare pe rețelele de socializare;

Propagandă;

Fanatism (atitudine extremă pro și contra);

 

Familia joacă un rol destul de important în toată această ecuație. Atunci când vrei să votezi și nu știi cum anume o faci, influențele din familie sunt primordiale. „Așa a zis mama și tata, așa cred că e bine.”

Pentru că nu există cursuri specializate sau măcar un minimum de ore care să le asigure tinerilor informațiile corecte despre educație politică și despre vot în general, automat nu există și independența deciziei. Iar la 18 ani cei mai mulți tineri au idei gata formate despre politică.

Pe 26 mai au loc alegerile pentru Parlamentul European. Înainte de a merge la vot, trebuie să știi și pentru ce. Mai ales, ce înseamnă Parlamentul European. În liceu nu există ore dedicate instituțiilor europene. Ce așteptări să mai avem?

Cu toate astea, cel mai bine e să te informezi. Fie că ești în febra bacalaureatului, poți face un minimum de efort să te documentezi pentru votul de pe 26 mai. Iar site-ul europa.eu e un real ajutor. Mai ales că toate instituțiile sunt detaliate și descrise cât să înțeleagă toată lumea. Cât și pentru Parlamentul European.

Un link util pentru informare poate fi și ăstahttp://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/eu-affairs/20181122STO19860/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-alegerile-europene-din-2019

În această perioadă există foarte multe campanii dedicate tinerilor pentru înțelegerea importanței votului și a educației politice, în general. E foarte importantă selecția materialelor, mai ales pe social media. Însă, există oameni care își doresc să informeze cât mai concret și mai bine tinerii.

Tinerii sunt motorul societății, iar asta implică o atenție cât mai mare asupra lor. Iar prin educația politică predată în școli ar fi primul pas pentru o conștientizare cât mai mare a interesului acordat acestora. Știm cu toții că toate instituțiile de învățământ se declară apolitice, dar educația politică nu înseamnă că profa de română vine și spune cu cine votează  pe 26 mai.

Votul trebuie să rămână unul secret, însă cunoașterea, dorința de a participa activ în societate trebuie să fie una deschisă și niciodată sătulă.

Iar pentru a realiza schimbarea, cel mai bine e să mergem la vot. Inclusiv pe 26 mai.