Deseori ne certăm pe tema culorilor. Ne asigurăm prietenii că ne-am achiziționat un tricou mov, dar când aceștia ne văd, ne spun că nu știm să apreciem culorile și că tricoul este, de fapt roz. De vină este modul în care fiecare percepe culorile, datorită dozei de subiectivism. Nu este o problemă majoră, dar atunci când apar variații ale culorilor primare, putem începe să ne contrazicem cu noi înșine.
Am găsit pe mentalfloss.com câteva denumiri ale unor nuanțe pe care este foarte posibil să le fi întâlnit, dar să nu le fi știut denumirile corecte.
1. Coquelicot
Un portocaliu puțin „stins”, coquelicotul este o culoare asemănătoare cu o coajă de portocală foarte coaptă.
2. Eburnean
Poate fi asemănat cu un alb murdar sau cu un alb-gri, dar dacă suntem atenți, observăm în compoziție și un strop de mov deschis adăugat pentru a obține eburneanul.
3. Falu
Asemănat de mulți cu un vișiniu burgund, însă este cu o nuanță sau două mai deschis faluul. Denumirea vine din Suedia, de la mina de cupru situată în orașul Falun.
4. Glaucous
Numele acestei nuanțe a fost folosit încă din 1671. Este un albastru-gri și se aseamănă cu nuanța pudrată a strugurilor.
5. Sarcoline
Este un portocaliu foarte palid. Pantofii cu toc care au această nuanță ne ajută pe noi, fetele, să creăm iluzia unui picior mai lung.
6. Smaragdine
Această nuanță ne trimite cu gândul la ștrumfi. Denumirea „smaragdine” provine de la „emerald green”, adică „verde de smarald”. Este o nuanță foarte populară, mai ales că a fost declarată culoarea anului 2013.
7. Wenge
Toată lumea care a avut tangențe cu alegerea mobilei a auzit de această nuanță. Este un maro închis cu nuanțe ascunse de cupru. Lemnul original wenge provine de la Millettia laurentii, un copac pe cale de dispariție.
Există numeroase nuanțe pe care le vom aprecia subiectiv întotdeauna. Asta este, nu putem scăpa de aprecierea personală. Între timp, purtați smaragdine și sarcoline, cumpărați mobilă wenge și mâncați multe portocale coquelicot și struguri glaucous.
Foto: cc-furnishing.co.uk, img2.timeinc.net, adihadean.jpg, mentalfloss.com
Redactor: Ruxandra Bobleagă