Și arta poate ucide – mitul melodiei ce provocă sinuciderea

0
866

Este dovedit științific că muzica ne poate influența starea de spirit. Efectele ei care sunt diferite de la individ la individ, diferența fiind dată de ritmul, genul muzical și, de ce nu, chiar de mesajul care se vrea a fi transmis de melodie, dar care este perceput în funcție de viziunea ascultătorului.

Se pare însă că muzica nu are întotdeauna un efect pozitiv asupra noastră. Este și cazul unei povești fascinante care a fost mult timp în atenția presei, atât din State, cât și din Europa.

Povestea începe undeva pe la sfârșitul anului 1933 în Ungaria, atunci când muzicianul Reszo Seress, distrus de eșecul pe plan profesional cât și de abandonul iubitei, compune o melodie tristă, căreia ii dă numele “Szomoru Vasarnap” (în traducere, “Duminica întunecată”). Treptat melodia devine din ce în ce mai cunoscută.

Legenda spune că prima victimă a piesei lui Serres este un cizmar din Budapesta, care s-a sinucis în anul  1936, lăsând în urmă o hârtie pe care erau scrise versurile piesei “Szomoru Vasarnap”. Au urmat alte șapte cazuri de sinucidere, fiecare fiind într-un fel legată de compoziția lui Seress. Doi oameni s-au împușcat în timp ce o ascultau, alții s-au înecat strângând în pumn câte o hârtie cu versurile melodiei.

Până și așa-zisa iubită a compozitorului, cea care a inspirat compoziția morbidă, se pare că s-a sinucis la scurt timp după apariția pe piață a cântecului. Parcă pentru a întări ideea blestemului, Seress însuși se sinucide în 1968, aruncându-se de pe o clădire din Budapesta.

Ajunsă în Statele Unite, melodia, cunoscută acum ca “Gloomy Sunday”, a devenit din ce în ce mai comerciala. Nu se știe însă dacă a provocat și aici cazuri de sinucidere. Printre cele mai celebre interpretari ale piesei, trebuie să menționez artiști ca Billie Holiday, Diamanda Galas, Sinead O’Connor, Bjork, Sarah Brightman sau Heather Nova.

Care a fost motivul celor despre care se spune că și-au luat viața este și va rămâne un mister. Există însă o partitură muzicală care are un efect controversat. S-a vehiculat chiar că ar conține un mesaj subliminal care te împinge să faci  pasul către suicid.

Voi cum ați reacționa dacă, într-o zi, cineva v-ar propune să ascultați o melodie, spunându-vă că aceasta ascunde un blestem care a făcut nenumărate victime?