Am revenit cu cea de-a doua parte a interviului de ieri în care am discutat despre cum percep studenţii de la diferite facultăţi perioada examenelor.
“Cum învăţ? Bună întrebare. Nici eu nu ştiu răspunsul exact la întrebarea asta!”
Cătălina Barbu, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică
Sesiunea? Acea perioadă plină de stres, dar frumoasă în acelaşi timp, perioada în care treci de la agonie la extaz fără să ţi dai seama, acele momente în care te trezeşti în toiul nopţii şi te uiţi îngrozit la ceas calculând cât timp mai ai până la examen.
Cum învăţ? Nici eu nu ştiu, probabil că sunt atât de panicată încât nici nu mi dau seama ce metodă folosesc, important este să mi rămână ceva în cap
Păi pretexte se găsesc la tot pasul. Nu învăţ pentru că: mă doare capul, mi-e rău, nu e curat în cameră şi trebuie să fac pentru că altfel nu mă pot concentra, e perioada grătarelor, trebuie să fac ceva de mâncare pentru că studentul nu poate învăţa pe stomacul gol şi lista continuă!
În final: o să o scot eu la capăt!
“În sesiune totul ţine de noroc!”
Anca Grajdan, Facultatea de Economie
Sesiunea pentru mine e precum 6/49. Totul ţine de noroc. În sesiune se doarme mai puţin pe timpul nopţii dar se recuperează ziua. Orele se transformă în săptămâni şi crezi că memoria ta e mai puternică decât ştiai. E perioada aia în care prinzi drag de toate activităţile pe care le-ai neglijat în decursul anului. Nu pot spune că învăţ. Citesc cu atenţie de câte ori pot. Când nu am chef să mai învăţ spun mereu:” Mi-e somn şi decât să citesc obosită şi să nu reţin, mai bine dorm puţin şi mă trezesc odihnită, numai bună de studiu. Deseori uit să mă mai trezesc.”
“Îmi fac conspecte ale cursurilor. Scriind reţin ideea principală. Restul e creativitate!”
Andrei Cloşcaru, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune
Pentru mine sesiunea este acea perioadă din an în care tot ce ne-a fost predat de-a lungul semestrului trebuie sumarizat astfel încât să poţi spune la final că ai rămas cu ceva din materia respectivă;
Cum învăţ pentru ea? Păi îmi fac conspecte ale cursurilor, scriind reţin ideea principală şi restul e creativitate. Niciodată n-am fost adeptul nopţilor albe deşi mereu zic ” gata în noaptea asta nu dorm „pe la 1,2 a. m mi se duce concentrarea. Prefer să învăţ în timpul zilei când pot şi în weekend.
Ce pretext folosesc ca să nu învăţ? Păi mereu apar seriale noi. Aveam şi am un obicei în fiecare sesiune trebuie să mă uit la un serial intre cursuri. Îmi stabilesc după fiecare x cursuri fac o pauză de un episod la un serial. Uneori acel episod se transforma în 2,3,4, până mă apuca 2 a. m şi trebuie să dorm ca să pot fi fresh a doua zi să pot să învăţ.
“Într-un fel îmi place pentru că tot ce învăţ mă atrage, dar e şi neplăcut pentru că e prea mult stres implicat şi trec prin emoţii foarte puternice!”
Elena Ioniţă, Facultatea de Medicină
Sesiunea e perioada în care totul îşi pierde din importanţă, mai puţin învăţatul care devine vital. Într’un fel îmi place pentru că tot ce învăţ mă atrage, intr-un fel e neplăcut pentru că e prea mult stres implicat şi trec prin emoţii foarte puternice
Învăţ atât singură cât şi cu colegii. Am văzut că e mult mai productiv să învăţăm în grup, discutând. Oricum, indiferent de metodă, încerc să îmi organizez materia cât mai bine. Am şi tabieturi peste care nu trec: îmi creez mereu un ambient cât mai plăcut, am lampa mea care o ţin mereu pe birou (fără ea nici nu concep o seară de studiu), am o anumită cană specială pentru ceai/cafea/ciocolată caldă, scriu cu un anume pix şi tot aşa. Pur şi simplu mă ajuta să fac îmi treaba mai bine.
Ca să scap de învăţat îmi fac de lucru din orice. Mă duc la magazin că-mi trebuie neapărat ceva bun sau ies la o plimbare că am nevoie de aer curat. Cel mai bine e când scuza funcţionează şi pentru ceilalţi. Scapi de sentimentul de vină că doar tu nu înveţi în timp ce restul se străduiesc să-şi ignore nevoia de pauză.
“Pot să învăţ în orice condiţii doar să-mi placă materia!”
Negoiţă Alexandra-Ana-Maria, Facultatea de Litere
Sesiunea este o perioadă destul de stresantă când învăţ tot ce trebuia să fi învăţat pe parcursul semestrului, dar şi când mă distrez cel mai tare. Învăţ noaptea. Învăţ uşor, nu mă deranjează mai nimic atunci. Pot să învăţ în orice condiţii important este să îmi placă materia.
Pretext ca să nu învăţ? Spun pur şi simplu că nu am chef sau că mai bine folosesc timpul acela ca să mă distrez.
“În sesiune timpul ţi se comprimă, nu ştii ce să faci mai întâi, şi abia aştepţi să scapi!”
Popescu Cristina, Facultatea de Farmacie
Sesiunea reprezintă acea perioadă a anului, când realizezi că orice intenţie de a te ajuta, în timpul anului, ar fi fost utilă.Timpul ţi se comprimă, nu ştii ce să faci mai întâi, şi abia aştepţi să scapi.
Încerc să învăţ cât mai structurat şi logic, mă ajut de scheme şi de tot felul de asocieri. Încerc să învăţ în aşa fel încât să cuprind tot volumul pe care îl am şi în acelaşi timp să nu ajung ca în ultima zi să îmi dau seama că ce am învăţat în primele zile, e ca o noutate
Încerc să nu găsesc pretexte… nu prea am de ales.. trebuie să învăţ şi asta e.
“Am un program de învăţare în care orele de studiu alternează cu orele dedicate odihnei!”
Iulia Năstase, Facultatea de Urbanism
Sesiunea pentru mine reprezintă pragul periodic pe care trebuie să-l trec pentru a-mi asigura continuitatea studiilor.
În timpul sesiunii am un program puţin mai lejer în comparaţie cu ultimele două săptămâni ale semestrelor, timp în care trebuie să predau proiecte de arhitectură şi urbanism care constau în desene, analize pe planuri şi machete. Din păcate lipsa de somn din acea perioadă mă împiedica să mai fiu în formă bună la începutul sesiunii, însă după depăşirea acestui prag care nu durează mai mult de 2-3 zile, sunt gata să încep un program de învăţare în care orele de studiu alternează cu orele dedicate odihnei.
În cazul în care întâlnesc o materie care nu mă atrage atât de mult, ajung să îmi ocup timpul citind cărţi de beletristica sau reviste, jucându-mă pe calculator, desenând sau ieşind la o plimbare afară.
“Cele mai bune propuneri de ieşiri se petrec în timpul sesiunii şi nu le poţi refuza!”
Emilia Gheorghe, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice
Sesiunea este pentru mine acel moment când realizez că pot citi şi alte cărţi în doar trei săptămâni. Pentru a reuşi să învăţ în timpul sesiunii îmi inchid calculatorul, îmi pun telefonul la distanţă, mă urc în vârful patului si timp de câteva ore îmi citesc şi îmi subliniez cursul pe care trebuie să îl învăţ.
Pretexte să nu înveţi se găsesc mereu. Cele mai bune propuneri de ieşiri se petrec doar în timpul sesiunii şi nu le poţi refuza.
“Sesiunea e perioada aia neagră în care mă plâng încontinuu că e greu!”
Jescu Denisa, Facultatea de Comunicare si Relaţii Publice
Sesiunea e perioada în care slăbesc cel mai mult si asta e super. Serios vorbind, e perioada aia neagră (de la cafea şi culoarea cerului noaptea) în care mă plâng încontinuu că e greu. N-am niciodată timp de nimic, deşi stau mult degeaba. Sesiunea e perioada în care văd cele mai multe seriale (performanţa e de How I Met Your Mother, cam 7 sezoane într-o săptămână). Perioada în care mama chiar mă compătimeşte când mă aude că învăţ aşa mult, deşi ea e mereu cea care-mi spune: „Mai pune şi tu mâna pe o carte”. Şi singura perioadă în care am un scop precis: prima zi de vacanţă, prima zi liberă de stres, cu mult somn. E ca o luminiţă la capătul tunelului lung şi obositor care se numeşte S-E-S-I-U-N-E.
De învăţat învăţ pe principiul”îngrăşatul porcului în ajun”, dar ce să facem. Aş vrea să mulţumesc tuturor prietenilor mei din sesiune: cafeaua, noaptea şi pachetul de ţigări. A, să nu uit de programul de subliniat în pdf-uri, zecile de pixuri colorate şi sutele de conspecte, care, din păcate, nu se scriu singure. Un lucru îmi lipseşte: un loc în casă în care să pot petrece mai mult de 10 minute, în aceeiaşi poziţie.
Pretexte ca să nu învăţ ? Sunt expertă în aşa ceva. De obicei fac curat. În sesiune e mai curat în casă ca în orice altă perioadă a anului. Alt pretext veşnic: „Hai că mai bag un episod şi mă apuc apoi. E scurt, are 40 de minute”. Mă mai apucă pasiunea gătitului în timpul sesiunii, lucru pe care nu îl fac ever,ever de bunăvoie. Cel mai amuzant pretext e găsirea instrumentului perfect pentru scris conspecte. Ieri m-am gândit să scriu cu stiloul (pe care nu l-am mai folosit din clasa a 9a).Evident, a trebuit curăţat şi repus în funcţiune. Believe or not, am petrecut jumătate de oră curăţindu-l, ştergându-l. Evident că după prima pagină n-am mai scris cu el.
“Învăţatul la mine în sesiune presupune ”muncă fizică” deoarece examenele mele constau în lucrări practice!”
Enache Georgiana, Facultatea de Design vestimentar
Sesiunea pentru mine este o evaluare a cunoştiinţelor căpătate pe jumătate de an şcolar şi mi se pare utilă deoarece face să afli nivelul de cunoştiinţe avute.
Învăţatul la mine în sesiune presupune ”muncă fizică” deoarece examenele mele constau în lucrări practice.
Ca pretext pentru a scăpa de un examen găsesc mereu lipsa timpului şi bineînţeles faptul că am foarte multe lucrări la celelalte materii.
“Sesiunea e ca o vizită la doctor : ţi-e frică de ce urmează şi odată începuta vrei să se termine mai repede!“
Istrate Roxana, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice
Pentru mine sesiunea este o perioadă nebună în care îmi depăşesc limitele: câte strategii/planuri de învăţat pot să fac fără să le respect, câte pretexte pot să inventez ca să nu învâţ şi câte ore pot petrece pe reţelele de socializare sau la telefon plângându-mă în legatură cu asta. M-am gândit chiar şi la o maximă privind sesiunea: “Sesiunea e ca o vizită la doctor : ţi-e frică de ce urmează şi odată începută vrei să se termine mai repede. “
Cum invat in timpul sesiunii?
Învăţ cu drag şi spor! De unde atât? În sesiune învăţ cu ajutorul: serialelor frumoase, că oameni suntem şi trebuie să ne deconectăm, băilor cu bule şi lumânărelelor parfumate(eventual de levanţică), ciocolatei (ajută, dar nu ştiu cu exactitate la ce), ieşirilor cu prietenii şi altor activităţi care de fapt nu implică absolut deloc învăţatul.
La găsit pretexte ca să nu învăţ sunt campioană. Orice pretext e bun pentru a te distrage de la notiţe, cursuri şi cărţi, cu atât mai mult cu cât conştiinţa noatră trebuie să rămână împăcată( pe sistemul “ eu am vrut să învăţ, dar n-am avut încotro”).
De exemplu, aşa cum un comediant de stand-up spunea că nu putea învăţa pentru că nu avea roşii în frigider, eu m-am trezit cu o seară înaintea examenului într-un supermarket pentru că nu aveam pâine, asta în condiţiile în care nu consum acest produs în mod frecvent. Un alt pretext numai bun e acela că trebuie să vorbeşti (prin orice mijloace: facebook, telefon, sms) cu colegii pentru a vedea în ce stadiu sunt ei cu învăţatul. Şi de multe ori se întâmplă să nu fie colegi de facultate. Ar fi multe de spus, dar le puteţi descoperi singuri! De fapt, sigur le-aţi descoperit singuri. Spor şi baftă să avem!
Redactor : Mădălina Ispas