Sesiunea, bat-o vina (Partea I)

0
2068

Faptul că suntem în plină sesiune este un aspect pe care orice student îl ştie. Examene peste examene, stres, cursuri interminabile. Dar ce înseamnă cu adevărat sesiunea pentru un student?

Haideţi să aflăm împreună ce impact are această periodă  asupra studenţilor de la diferite facultăţi.

IQool a vorbit cu câţiva pentru a le afla părerea.

 

„Sesiunea este o întrecere între cei mai buni!”

Tarachiu Alin, Facultatea de Transporturi

Eu consider că sesiunea este o întrecere între cei mai buni. În ceea ce priveşte învăţatul, am un program stabilit şi între orele de învăţat fac un pic sport, dar când se aproprie examenul soluţia se află în nopţi albe cu cafea şi ciocolată. Când nu am chef să învăţ, spun mereu că e şi mâine o zi, mai stau puţin cu băieţi la bârfă, mai fac încă câte o hartă la counter strike şi trece timpul.

 

„Dacă în mod normal nu aş merge două staţii de metrou până într-un hypermarket pentru a face cumpărături, ei bine, acum o fac, doar e sesiune!”

Silviu Ripeanu, Facultatea de Istorie

Sesiunea este acel moment din an când toate gândurile mele se îndreaptă spre facultate, nu mă gândesc la nimic altceva. Problema e că doar mă gândesc, sunt în imposibilitatea de a-mi coordona gândurile cu acțiunile.
În timpul sesiunii este foarte important să am lângă mine o sticlă de apă la 6 L. Este momentul din an când sunt sigur că beau cel puţin 2 L de lichide pe zi pentru că beau cam 1 L de apă la 3 ore. E foarte sănătos, recomand tuturor acest stil de învățare și dacă aveți impresia că nu ați învățat nimic măcar gândiți-vă că sunteți mai sănătoși. La mine funcționează.

O zi din sesiunea mea: Mă trezesc la 9-9:30. Îmi place foarte mult cafeaua și din acest motiv îmi place să savurez o cafea bună. Așa fac și în sesiune. După ce termin de băut cafeaua (ora 12:00) chiar mă apuc de învățat. Mereu am nevoie de un pahar mare de apă pentru a învăța. Și la început chiar am spor. Dar, așa cum vă explicam mai sus, dimineața beau doar o cafea și din acest motiv mi se face foame în scurt timp. Opresc procesul de învățare și caut soluții pentru a-mi potoli foamea. Aici intervine partea ciudată și pe care nu o înțeleg: dacă în mod normal nu aş merge 2 staţii de metrou până într-un hypermarket pentru a face cumpărături, ei bine, acum o fac, doar e sesiune. Și nu știu cum se face că de fiecare dată când merg într-un hypermarket în sesiune e mereu aglomerat. Toată nebunia aia mă indispune și îmi taie tot cheful de învățat. Spre seară parcă îmi revin. Mă apuc iarăși de învățat și totul merge ca pe roate. Aici intervine elementul reacționar: colegul de apartament care îmi vorbește despre un film foarte tare. Nu sunt un cinefil, dar la nevoie mă fac. Și așa mă trezesc în fața laptopului urmărind un film. La final, oboseală acumulată peste zi mă copleșește și mă culc, cu promisiunea că mâine nu voi mai sta 2 ore cu o cafea și nu voi mai merge la cumpărături. Așa zic merereu.

 

„Sesiunea este acea perioadă a anului în care descoperi de unde sunt firele de păr alb şi afli cum îţi stă cu barbă!”

Sorin Bădescu, Facultatea de Administraţie Publică

Sesiunea este acea perioadă a anului în care descoperi de unde sunt firele de păr alb şi afli cum îţi stă cu barbă. Un student care învaţă se poate observa după numărul de kilograme pierdute, deci slăbind. Când nu vrei să înveţi, de obicei îţi aduci aminte de toată lumea cu care nu ai mai vorbit de ceva timp și uite așa faci cost suplimentar.

 

„Privesc sesiunea ca pe un examen cu mine însămi!”

Precup Laura, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Pentru mine sesiunea este departe de a fi o sumă de examene la o sumedenie de materii.Privesc sesiunea ca pe un examen cu mine însămi. Fiecare probă reprezintă o posibilitate de a mă testa pe mine, de a-mi demonstra mie ce pot şi cât pot. E o provocare! Îmi place să mă întrec pe mine însămi! În timpul sesiunii învăţ mai mult noaptea. Aşa m-am obişnuit şi am senzaţia că noaptea stocarea informaţiilor este mai eficientă. În abordarea învăţării/parcurgerii materialelor utilizez scheme, concept map-uri şi sublinierea textului cu diferite culori în funcţie de conţinut. Dar am şi perioade când pur şi simplu mi se taie orice chef de a învăţa, momente în care pierdutul vremii aiurea pare o activitate extrem de interesantă şi costructiva, când găsesc în orice chiţibuş o adevărată minunăţie. Ieşirile în oraş sunt brusc mai interesante decât oricând. Orice te poate distrage de la învăţat e lucru divin. Dar reuşesc să echilibrez cu succes cele două tendinţe: distracţia şi învăţatul. Încă nu am ajuns la stadiul în care să mă cuprindă o evlavie de nedescris şi mă rog la sfântul 5. Mă pot ruga doar la sinapsele mele să mai facă nişte breack-dance şi salturi spectaculoase pe parcursul învăţării.

 

„Tind să învinovăţesc tehnologia pentru că nu reuşim să învăţăm, dar sunt sigură că şi dacă am fi pe vremea bunicilor noştri tot am găsi un loc, un bar, un colţ de bloc în care să ne strângem şi să nu-nvățăm împreună!”

Oana Dobrescu, Facultatea de Matematica-Informatică

Sesiunea este pentru mine momentul cel mai intens al anului, deşi sincer mă bucur că nu mai trebuie să stau pe drumul facultate-camin toată ziua sau să pierd timpul pe la unele cursuri cu prezenţa obligatorie şi activitate. De obicei învăţ în ultimele 2 nopţi, dar încerc din răsputeri să-mi schimb stilul deloc sănătos.
La mine e mai complicat. Sunt multe lucruri de tocit, foarte multă informaţie care nu mai este de actualitate dar care trebuie ştiuta, teoreme de mult uitate.

Pretexte ca să nu învăţ pot fi o grămadă, de la filmele noi apărute, la nevoia de socializare (FB) sau de a vedea partea plină de umor a paharului (9gag), la episoadele noi ale serialelor preferate, care-şi fac apariţia FIX în sesiune. Tind să învinovăţesc tehnologia, dar sunt sigură că şi dacă am fi pe vremea bunicilor noştri tot am găsi un loc, un bar, un colţ de bloc în care să ne strângem şi să nu-nvatam împreună.

 

„În timpul sesiunii mă închid în casa 3 săptămâni, în principiu!”

Adrian Băzăvan, Facultatea de Ştiinţe Politice

Sesiunea pentru mine este momentul evaluării, al departajării. Pentru mine sesiunea înseamnă ierarhizare. Dar nu e punctul de maximă relevanţă. Cel puţin la facultatea mea, mai mult contează punctajele obţinute de-a lungul semestrului. Cred că e mai mult un stres indus psihic, decât ceva real. În timpul sesiunii învăţ foarte ineficient. Nu mă pot concentra şi atunci trebuie să mă forţez să nu fac nimic altceva. Mă închid în casa 3 săptămâni, în principiu.

Când chiar nu mai pot citi nimic mă apuc să fac orice altă treabă pe care nu am făcut-o la timpul ei. Brusc mi se pare important să fac curat, să caut nu ştiu ce informaţie pe net care altfel nu m-ar interesa.

De fapt inconştient, e mai atractiv să citeşti ceva ce nu îţi trebuie decât ceva ce îţi trebuie: spre exemplu dacă citesc la istorie şi e doar amintită nu ştiu care situaţie, fără să conteze mă apuc şi o cercetez, mă face curios, trec dintr-un subiect în altul şi nu mă ajută cu nimic la examen.

 

„Învăţ câte două ore şi apoi fac pauză. Încerc să mă hrănesc foarte bine în timpul sesiunii!”

Mircea Popescu, Facultatea de Medicină Dentară

Pentru mine sesiunea este pragul semestrial care îţi verifica cunoștințele, nimic mai mult. În timpul ei am un program stabil. Învăţ câte două ore şi apoi fac pauză. Încerc să mă hrănesc foarte bine în timpul sesiunii întrucât ştiu că este foarte important să ai energie ca să faci faţă.

Dacă nu mai am chef să învăţ îmi spun pur şi simplu că nu îmi place materia sau că nu mă ajută mai târziu.E scuza perfectă.

Redactor : Mădălina Ispas