Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, fost șef al Statului Major General al Armatei și general în rezervă susține reintroducerea serviciului militar efectuat pe bază de voluntariat în rândul tinerilor români. Se ia în considerare posibilitatea ca aceștia să fie plătiți.
Programul de guvernare arată că „Dezvoltarea rezervei operaționale a Armatei Române, cu accent pe rezervă voluntară și serviciul militar în termen voluntar, precum și a unui sistem național de pregătire și instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forțe active cu grupul de rezerviști și să asigure mobilizarea și regenerarea forțelor în parametri optimi de cantitate, calitate și viteză, o condiție esențială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ.”
Cei ce vor dori să apere țara și să servească în Armată vor încheia un prim contract pe o perioadă determinată de 4 ani cu Ministerul Apărării, având posibilitatea de a rămâne în continuare la dispoziția Armatei, dacă își doresc. Dacă au lucrat în armată şi au trecut în rezervă de maximum 3 ani voluntarii nu mai participă la instruirile anuale, pentru că se presupune că au deja pregătirea specifică. În asemenea situaţii, fiecare contract (atât primul, cât şi următoarele) se încheie pe o perioadă de maximum 3 ani, conform alba24.ro.
Forțele Armate Române sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale, aflate sub comanda Statului Major al Apărării, direct subordonat de Ministerul Apărării Naționale.
Serviciul militar a fost obligatoriu până în anul 2007 și se poate reveni la această decizie doar în caz de război, stare de asediu sau stare de mobilizare, în condițiile Legii nr. 395/2005: „Art. 4. După data prevăzută la art. 2 alin. (1), cetățenii români, bărbați, la împlinirea vârstei de 18 ani, se vor prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidență militară, selecționare, stabilirea aptitudinilor și a opțiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare, în situațiile prevăzute la art. 3. Art. 5. – Organizarea și funcționarea recrutării și selecției cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar pe bază de voluntariat vor fi reglementate prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 decembrie 2006. Art. 6. În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va prezenta Parlamentului proiectul de lege privind pregătirea populației pentru apărare și cel al legii privind statutul soldaților și gradaților voluntari, în noile condiții.”
Pe 23 octombrie 2006 s-a hotărât suspendarea serviciului militar obligatoriu pe timp de pace și trecerea la Serviciul Militar voluntar la care pot participa atât bărbații, cât și femeile, fără discriminări.
„Reintroducerea serviciului militar este un lucru benefic pentru tineri, mai ales pentru cei care locuiesc in zone mai puțin dezvoltate, care nu dispus de resursele financiare necesare pentru a urma studiile unei facultăți, asigurându-și astfel un viitor stabil, mai ales dacă ar fi plătiți. Totodată cred că prin asta se va diminua numărul tinerilor care aleg să plece în străinătate după terminarea liceului, neavând aici posibilitatea unui trai decent, din diverse cauze precum nivelul social sau educația primită”, declară Gabriel Luceac, unul dintre tinerii mulțumiți de susținerea acestei idei.
Citește și: „Ecaterina Teodoroiu” – prima femeie de pe o bancnotă românească